Banca Mondială va sista finanțarea proiectelor privind extragerea de petrol și gaze

shadow
Vineri, 15.12.2017 06:00   1920
Banca Mondială a anunțat decizia de a pune capăt programului de susținere financiară pentru extragerea de petrol și gaze naturale în anul 2019.

Această decizie este un răspuns la amenințările legate de schimbările climatice, se spune în declarația făcută publică pe 12 decembrie curent în cadrului Summitului ”One Planet” din capitala franceză, la a doua aniversare a semnării Acordului de la Paris, citat de portalul britanic The Guardian

Banca Mondială a stopat în 2010 finanțarea centralelor care funcționează în baza cărbunelui, dar a continuat să împrumute bani țărilor în curs de dezvoltare care implementează proiecte de explorare și extragere a petrolului și gazelor naturale. Suma totală a finanțărilor în sectorul de producere a combustibilului fosil se ridica la un miliard de dolari SUA pe an. 

În declarația Băncii Mondiale se spune că organizația a realizat necesitatea de a schimba prioritățile de finanțare într-o lume care se schimbă rapid.

Advertisement

În acest context, aceasta și-a propus să direcționeze până la 28% din resursele creditare către activități legate de pregătirea țărilor pentru schimbările climatice. În prezent finanțarea pentru proiectele în sectorul petrolului și gazelor constituie doar 1-2% din portofoliul total de 280 de miliarde de dolari SUA al Băncii. 

Instituția va accepta să finanțeze proiecte cu petrolul și gazele doar în cazuri excepționale și doar în cele mai sărace state, cu condiția că păturile nevoiașe ale populației din țările respective obțin acces la energie în rezultatul implementării proiectelor date și nu periclitează acțiunile asumate în Acordul de la Paris privind Schimbările Climatice din 2015.

În declarația publicată pe site-ul web al Băncii Mondiale sunt identificate cinci măsuri privind angajarea organizației în lupta cu consecințele schimbărilor climatice globale. Una dintre ele prevede transparentizarea tuturor proiectelor finanțate în sectoarele care se fac responsabile de emisiile gazelor cu efect de seră. 

Summitul de la Paris a fost convenit de președintele francez Emmanuel Macron, președintele Grupului Băncii Mondiale Jim Yong Kim și secretarul general al ONU António Guterres cu ocazia aniversării a tratatului privind schimbările climatic. Decizia Băncii Mondiale a fost aplaudată de organizațiile pentru protecția mediului.Oportunitati