Pericolul ce paște Moldova în anul 2018

shadow
Miercuri, 13.12.2017 07:15   2088
La situația din 30 septembrie 2017, 36% din datoria de stat internă urmează să ajungă la scadență în decurs de un an. Adică două miliarde de lei urmează să fie achitați până la finele anului 2017 și patru miliarde în 2018, se arată într-un raport al Ministerului Finanțelor.

Altfel spus e vorba de un vârf de plată în ultimul trimestru al anului 2017, precum și în anul 2018, ceea ce denotă faptul că datoria de stat internă este preponderent pe termen scurt.  

Risc semnificativ pentru bugetul de stat

"Segmentul de datorie de stat internă pe termen scurt urmează a fi refinanțat în fiecare an prin noi emisiuni de VMS (Valori Mobiliare de Stat n.r.), ceea ce reprezintă un risc semnificativ pentru bugetul de stat, în contextul unor eventuale majorări ale ratelor de dobîndă pe piața internă", avertizează Ministerul Finanțelor.

Aceasta presupune faptul că datoria nouă care va fi contractată în scopul finanțării deficitului bugetului de stat, va fi supusă implicit și riscului ratei de dobândă.

Citiiți și:

În trei ani încă un miliard de dolari se va adăuga la datoria externă

Totuși comparativ cu perioada similară a anului precedent, datoria scadentă în decurs de un an s-a diminuat cu 62,5 p.p.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Comerț extern și datoriile   Reforme și politica economică   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati