Scandalul cărnii alterate: Meat House neagă că ar vinde produse alterate și continuă activitatea

shadow
Marţi, 12.12.2017 06:54   2937
În legătură cu aparițiile în presă "a unor informații eronate ce țin de compania noastră, declarăm oficial că compania Meet House (corect Meat House n.r.) nu figurează în nici un conflict ce ține de calitatea producției, încălcări financiare etc.", se arată într-o postare pe rețele sociale făcută de aceasta.

"Precizăm că produsele expirate nu sunt primite înapoi și nu sunt transportate, ci reciclate la locul de vânzare (supermarketuri, magazine, puncte de comercializare). Cu părere de rău, în acest caz produsele pot nimeri la producători necinstiți care le refolosesc. 

De aceea, reamintim că producția trebuie procurată doar la producători siguri. Calitatea întotdeauna reprezenta prioritatea companiei noastre și obiectivul acesteia. Pentru a confirma cele declarate, publicăm rapoartele autorităților competente în certificarea mărfurilor. De asemenea, în timpul apropiat, vom organiza pentru dumneavoastră o serie de excursii la locul de producție, pentru ca clienții noștri fideli să se convingă de nivelul, standardele și tehnologiile întreprinderii noastre", potrivit Meat House.

Cine a semnat certificatele veterinare? 

În același timp așa-zisele rapoarte ale organelor competente publicate de Meat House (rețea de magazine și secții de producere a produselor din carne este deținută de firma Cardiax-Plus SRL), sunt de fapt niște cotoare ale certificatelor sanitar-veterinare semnate de medicul V. Djugostran, care potrivit Agenției Naționale de Siguranță a Alimentelor (ANSA) este angajat al companiei. 

Citiți și:

Unul dintre cei mai mari producători de salam ar fi fost implicat în scheme frauduloase

În plus acesta a fost deja suspendat din funcție, iar compania se află sub monitorizarea ANSA, a precizat pentru Newsmaker, Roman Vengher, șeful oficilului ANSA pentru municipiul Chișinău.

Advertisement

De notat că pagina WEB a ansa.gov.md a fost modernizată, dar de pe ea au dispărut toate contactele subdiviziunilor teritoriale, comunicatele de presă, datele despre controale și avertizări etc. 

Ce a găsit poliția

Amintim că pe 1 și 4 decembrie 2017, ofițerii de investigații, în comun cu angajații de la Centrul de Medicină Preventivă, au efectuat percheziții la subdiviziunile întreprinderii, domiciliile și automobilele conduceri unde au fost depistate și ridicate înscrisuri de ciornă privind mărfurile livrate fără documente de proveniență pentru perioada anilor 2016-2017, înscrisuri cu referire la salariile neoficiale achitate angajaților, recipise de împrumut a mijloacelor bănești, contracte bancare, produse din carne și mezeluri alterate.

La fel, a fost depistat blocul de sistem, unde erau stocate informații referitoare la activitatea neoficială a companiilor implicate în activitatea frauduloasă, dar și mijloace bănești necontabilizate, echivalentul la peste 7,18 milioane lei, anunță IGP.

Persoanele responsabile din cadrul companiilor nu au putut prezenta polițiștilor actele contabile privind stocurile de materie primă și a producției finale, fapt pentru care acestea au fost depozitate și sigilate până la confirmarea provenienței acestora.

Suspecții, trei membrii ai grupului cu vârste cuprinse între 30-54 ani, sunt cercetați în stare de libertate, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscă amendă în mărime de pînă la 267.500 de lei sau închisoare de până la 6 ani, cât și recuperarea prejudiciului adus Republicii Moldova.

IGP nu menționa compania, dar potrivit unor surse e vorba de rețeaua Meat House (Cardiax-Plus SRL), "unul dintre cei mai mari producători și furnizori de produse din carne din Republica Moldova", după cum scrie pe pagina WEB a companiei.

Firma e controlată și gestionată de omul de afaceri Oleg Bodașco, care deține mai multe afaceri din acest domeniu.

Compania deține un depozit, o fabrică de mezeluri și o rețea de șapte magazine specializate în Chișinău și suburbii.

Directorul nu a fost de găsit la apeluri telefonice, dar din anticamera ne-au spus că întreprinderea activează în regim normal.

Cât despre percheziții, apoi reprezentanții companiei ne-au răspuns sec: "Sunteți jurnaliști. Ce nu știți cum se fac astfel de operațiuni?".

Citiți și: 

Cât carne exportă Moldova: de trei ori mai puțin decât importăOportunitati