Centrul de Guvernare Electronică contestă datele auditului Curții de Conturi

shadow
Sâmbătă, 09.12.2017 06:08   2251
Centrul de Guvernare Electronică nu este de acord cu constatările auditului Curții de Conturi, privind progresele și impedimentele/riscurile înregistrate în cadrul implementării Proiectului „e-Transformare a Guvernării", realizat cu suportul Băncii Mondiale, în anii 2010-2016,

Într-o notă transmisă mass-media, E-Guvernare susține că în perioada realizării proiectului au fost organizate mai multe audite externe, efectuate de către instituții de audit independente, inclusiv auditul Băncii Mondiale, "care au confirmat implementarea cu succes a Proiectului de e-transformare a Guvernării".

Citiți și:

Milioane cheltuite pe servicii și sisteme nefuncționale de proiectul de E-Transformare al Guvernări

Totodată E-Guvernare consideră că declarațiile din presă precum că "populația nu are acces la serviciile publice digitalizate” sau că ”serviciile sunt nefuncționale sau utilizate parțial”, ar fi fost scoase din context.

"În ultimii 6 ani, sute de mii de cetățeni, numeroase instituții publice, sectorul privat au beneficiat de punerea în practică a serviciilor electronice dezvoltate în cadrul proiectului....

Totodată, accentuăm că produsele de e-Guvernare dezvoltate în cadrul proiectului sunt ca o alternativă pentru cetățeni, mediul de afaceri și instituțiile guvernamentale, fiind o bază la nivel de Guvern pentru modernizarea serviciilor publice, dar nu vin să înlocuiască totalmente modalitatea clasică de prestare a acestora", spun cei de la E-Guvernare, care oferă și o descriere a rezultatelor înregistrate:

e-Licențiere - cca 80% din totalul solicitărilor pentru perfectarea, reperfectarea și prelungirea licenței de activitate economică au fost perfectate prin utilizarea acestui e-serviciu.

Advertisement


e-Raportare la CNAM – 45.000 remiteri de rapoarte către CNAM au fost înregistrate în 3 ani de la lansare prin sistemul e-CNAM, fiind asigurați medical 165.000 de angajați.
e-Factura - lansat ca proiect pilot în februarie 2014, a depasit așteptările Guvernului în contextul asimilării acestuia de persoanele juridice. La finele anului 2016, cca 4.500 companii erau abonate la e–Factura, cu peste 7.000 utilizatori abonați.
e-Servicii Stare Civilă a fost accesat până în prezent de cetățeni pentru mai mult de 22 000 operațiuni de solicitare, aplicare și achitare online pentru 21 tipuri de acte de stare civilă.
MPay - de la lansare (septembrie 2013) până la finele lunii noiembrie curent, prin acest sistem electronic au fost efectuate 6.76 mln de tranzactii. În mediu, pe zi sunt operate peste 4.300 plăți. Prin MPay, mii de cetățeni și oameni de afaceri din întreaga țară plătesc pentru grădiține, servicii precum: starea civilă, cadastru, servicii vamale, impozite pe venit și taxe etc.
MCloud – 36 autorități publice centrale, adică cca 54% comparativ cu cele 25% țintite inițial, au momentan conținut migrat pe MCloud. Această platformă tehnologică comună, permite o găzduire eficientă a sistemelor informaționale ale autorităților, fără ca acestea să procure adițional servere și echipamente fizice sofisticate și costisitoare.
MConnect - la moment sunt conectate 30 de instituții publice care fac schimb de date, gratuit și în regim online. Până în prezent prin MConnect au fost realizate 25 mln. de mesaje, numărul lor fiind în creștere. Un mesaj de schimb de date înseamnă că un cetățean a fost scutit să prezinte un document pe hârtie, iar functionarul să-l înregistreze.

Menționăm că în urma unui audit, Curtea de Conturi a constatat că mai multe servicii și șisteme electronice pentru care s-au cheltuit zeci de milioane de lei în cadrul Proiectului „e-Transformare a Guvernării”, așa și nu au ajuns a fi utilizate.Oportunitati