Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Moldova caută compromis cu Ucraina în privința complexului hidroenergetic Dnestrovsk

1
 • Foto: arhiva
Joi, 07.12.2017 12:14   792
Republica Moldova este aproape de un compromis cu Ucraina pentru soluționarea problemelor ecologice ale râului Nistru, provocate de complexul hidroenergetic Dnestrovsk, a anunțat ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc.

Vicepremierul a întreprins marți, 5 decembrie, o vizită-fulger la Kiev unde a discutat cu autoritățile ucrainene pe marginea proiectului Acordului de funcționare a Complexului hidroenergetic de la Denestrovsk, subiect care se află pe agenda moldo-ucraineană de cel puțin 8 ani.

Citiți și:

Autoritățile de la Chișinău au cedat Ucrainei un obiectiv strategic ce omoară Nistrul

Octavian Calmâc a afirmat că unicul subiect rămas deschis în acest acord se referă la problematica de mediu și a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău insistă asupra faptului ca pe râul Nistru să fie asigurat un flux continuu de apă care să permită menținerea ecosistemului fluviului și asigurarea cu apă potabilă a Chișinăului și a altor localități, dar și pentru irigare în sectorul agrar al Republicii Moldova.

„Discuțiile vor continua și în zilele următoare, astfel încât să ajungem la un compromis, astfel încât pentru volumul de apă care va fi după baraj să fie asigurat minimul necesar. Se întâmplă în perioadele secetoase ale anului, aproximativ 30 de zile, atunci când intrările de apă în lacul de acumulare sunt mai mici de două ori decât minimul pe care noi îl cerem.

Și aici urmează ca specialiștii în domeniul mediului să găsească o soluție”, a declarat Octavian Calmîc.

Totodată, premierii Ucrainei și Republicii Moldova urmează să facă o adresarea comună către Comisia Europeană de la Bruxelles, pentru a face un studiu de impact asupra mediului de-a lungul râului Nistru, a adăugat Octavian Calmîc.

Ucraina ignoră cererile Moldovei

O anchetă publicată de jc.md, a scos la iveală că Moldova a făcut mai multe cedări Ucrainei, inclusiv și o parte din teritoriul țării, necesar pentru infrastructura complexului.

Guvernul de la Kiev a înaintat Chișinăului pe 25 august 2017 un proiect de Acord privind asigurarea funcționării Complexului hidroenergetic nistrean pentru a obține în arendă terenul dorit pentru o perioadă de 49 de ani, iar valabilitatea Acordului privind funcționarea complexului să fie 99 de ani cu o prelungire automată pentru același termen.

Aceasta chiar dacă Kievul a ignorat cerințele Chișinăului formulate în protocolul din 2013 ale unui acord privind funcționarea Complexului nistrean, în special solicitările cu privire la debitul de 250 de metri cubi pe secundă.

Arenda acestui spațiu, în opinia experților moldoveni, va duce inevitabil la pierderea în totalitate a posibilității Moldovei de a interveni în reglementarea scurgerii Nistrului pe teritoriul Moldovei. Cu toate acestea, potrivit unor funcționari, asupra membrilor grupului de experți în problema acestui acord, se fac presiuni la nivel de Guvern pentru a nu pune piedici Ucrainei.

Citiți și:

Megaproiectul energetic pe Nistru. Moldova negociază cu Ucraina 

Anterior, mai multe organizații ecologiste au semnalat că acordul pe care urmează să îl semneze cele două țări, referitor la Complexul hidroenergetic Dnestrovsk ar dezavantaja Chișinăul și nu stipulează compensarea daunelor aduse ecosistemului râului Nistrul, din partea Ucrainei, care intenționează să mai construiască alte 6 hidrocentrale.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Energetica și industria   Litigii comerciale   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close