Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Lista neagră a UE cu 17 paradisuri fiscale. Şi Emiratele Arabe au fost incluse

1
 • Foto: google.com
Miercuri, 06.12.2017 05:01   991
Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană au adoptat o listă neagră a paradisurilor fiscale, ce include 17 jurisdicții din afara blocului comunitar care nu cooperează cu autoritățile europene în domeniul taxelor, a anunțat ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire.

Cele 17 paradisuri fiscale sunt Samoa Americană, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Republica Palau, Panama, Sfânta Lucia, Samoa, Trinidad și Tobago, Tunisia și Emiratele Arabe Unite.

Citiți și:

Ultimul ordin al șefului CNA

De notat că chiar o lună în urmă Republica Moldova a procedat invers: a exclus din lista neagră Emiratele Arabe Unite, emisarii căreia sunt foarte activi la Chișinău și Tiraspol.

Țările incluse în lista neagră ar putea pierde accesul la fonduri europene, a spus Le Maire.

Ministrul francez a precizat că alte măsuri vor fi decise în următoarele săptămâni.

Alte 47 de jurisdicții au fost incluse întro listă “gri”, ce cuprinde statele care nu respectă standardele UE în materie de taxe, dar care s-au angajat să își modifice regimurile de taxare. Ideea creării unei liste negre cu paradisurile fiscale a fost lansată anul trecut, ca reacție la dezvăluirile investigației jurnalistice Panama Papers, însă procesul de adoptare a fost anevoios.

Potrivit unei surse diplomatice, Maroc și Insulele Capului Verde ar fi putut fi incluse pe lista neagră, dar în cele din urma au fost lasate pe lista gri, dupa discuțiile de marti dimineata. Cele doua tari au trimis angajamente foarte recent.

Opt țări, afectate de uragane in septembrie, au obtinut o perioada de suspendare pana in primavara.

Este vorba printre altele de Anguilla, Antigua si Barbuda, Bahamas, Republica Dominicana, insulele Virgine Britanice, insulele Virgine Americane si Turks si Caicos.

Mai multe state europene care oferă taxe scăzute companiilor nefiind de acord să fie considerate paradisuri fiscale. În final, statele membre au convenit ca lista să includă doar jurisdicții din afara UE. Subiectul a fost reluat după dezvălurile Paradise Papers de la începutul lunii trecute.

Citiți și:

O nouă investigație globală: Paradisul fiscal al regilor și magnațilorprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Relații internaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close