World Economic Forum: În Moldova se atestă o creștere a influenței crimei organizate

shadow
Luni, 04.12.2017 06:40   1437
Republica Moldova ocupă locul 94 din 137 țări ale lumii la capitolul influenței crimei organizate asupra businessului, arată datele unui studiu realizat de reputata organizație World Economic Forum (WEForum).

Conform datelor raportului, alcătuit de specialiștii WEForum, Republica Moldova se află printre statele cu o influență majoră a structurilor de crimă organizată (mafie, racket, estorcare) asupra businessului, întrecând state precum Georgia (locul 38), Panama (locul 68), România (locul 71), Rusia (locul 86), Muntenegru (locul 90) sau Albania (locul 92).

Citiți și:

O scurtă istorie a tentativelor și omorurilor la comandă din Moldova

Mafia din Roma spăla bani prin firme din Moldova

Raportul care ia în calcul date din anii 2015-2016, constată o creștere a nivelului ratei criminaltății organizate în Republica Moldova, după ce câțiva ani s-a înregistrat o scădere a acesteia. 

Din statele europene o situație mai proastă la acest capitol se atestă doar în Serbia (locul 107), Bosnia și Herțegovina (locul 111), Ucraina (locul 113), Bulgaria (locul 119) și Italia (locul 123). 

Clasamentul care ia în considerare costurile suportate de oameni de afaceri pentru a "satisface pretențiile racketirilor și estorcatorilor din cadrul grupărilor de crimă organizată" relevă că Moldova înregistrează un indice de 4,3 la o scară de la 1 la 7, în care indicele "1" semnifică că estorcarea afectează grav businessul, iar "7" - arată lipsa acestor costuri.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Reforme și politica economică   Corupția  

Advertisement

Oportunitati