Câtă miere exportă Republica Moldova

shadow
Duminică, 03.12.2017 06:35   1254
În perioada 2006-2016 exportul de miere din Republica Moldova s-a maojrat de circa 14 ori: de la 245 de tone în 2006 la 3.440 tone în 2016, s-a anunțat în cadrul Forumului Național Apicol, organizat de Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova în parteneriat cu proiectul USAID, Agricultura Performantă în Moldova.

Potrivit asociației, în ultimii cinci ani, producția de miere în Moldova este relativ constantă și se ridică la circa 4.000 tone anual, din care aproximativ 15% este consumată la nivel local, iar restul este exportată.

Citiți și:

Doar mierea naturală, caviarul și praful de ouă merg în UE

Guvernul își propune să impulsioneze dezvoltarea acestui sector, inclusiv prin subvenționarea investițiilor și elaborarea unor politici publice eficiente, a declarat Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

El a adăugat că există încă un potențial destul de mare nevalorificat. Din circa 6.000 de apicultori care activează actualmente în Republica Moldova, doar în jur de 60 au solicitat în 2017 subvenții în valoare de circa 6 milioane lei.

Advertisement

„Sectorul apicol din Moldova este în ascensiune în ultimii ani și dispune de potențial imens pentru a spori cantitatea de miere produsă și exportată”, a menționat în cadrul Forumului Lynn Vega, directoarea interimară a misiunii USAID Moldova.

Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională susține apicultorii prin intermediul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, care oferă granturi pentru apicultori și exportatori, dar și asistență pentru dezvoltarea Asociației Apicultorilor.

Datele statistice relevă că dacă în anul 2009 Republica Moldova exporta miere în valoare mai mică de un milion de dolari (circa 0,76 milioane dolari), apoi în 2014 a ajuns la 9,69 milioane de dolari, adică de 12,7 ori mai mult.

În următorii doi ani însă exporturile au scăzut cu circa 8%, până la 8,85 milioane de dolari în 2016. De notat că exporturile de miere reprezintă doar 0,6% din totalul livrărilor de mărfuri din Moldova.

În același timp mierea naturală, alături de caviarul produs de o companie de la Tiraspol și praful de ouă,  sunt singurele produse de origine animalieră din Moldova ce este exportată pe piața UE.

Pentru a putea exporta produse animaliere pe o piață dezvoltată și cu o mare putere de cumpărare, așa cum este cea a UE, acestea ar trebui să corespundă unor cerințe riguroase de calitate și igienă. Oportunitati