Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • La Palatul Republicii pe 15 decembrie are loc Vernisajul Vinului - ”Visul unei nopți de iarnă”.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Câtă miere exportă Republica Moldova

1
 • Mierea moldovenească ajunge în UE
  Foto: mold-street.com
Duminică, 03.12.2017 06:35   669
În perioada 2006-2016 exportul de miere din Republica Moldova s-a maojrat de circa 14 ori: de la 245 de tone în 2006 la 3.440 tone în 2016, s-a anunțat în cadrul Forumului Național Apicol, organizat de Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova în parteneriat cu proiectul USAID, Agricultura Performantă în Moldova.

Potrivit asociației, în ultimii cinci ani, producția de miere în Moldova este relativ constantă și se ridică la circa 4.000 tone anual, din care aproximativ 15% este consumată la nivel local, iar restul este exportată.

Citiți și:

Doar mierea naturală, caviarul și praful de ouă merg în UE

Guvernul își propune să impulsioneze dezvoltarea acestui sector, inclusiv prin subvenționarea investițiilor și elaborarea unor politici publice eficiente, a declarat Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

El a adăugat că există încă un potențial destul de mare nevalorificat. Din circa 6.000 de apicultori care activează actualmente în Republica Moldova, doar în jur de 60 au solicitat în 2017 subvenții în valoare de circa 6 milioane lei.

„Sectorul apicol din Moldova este în ascensiune în ultimii ani și dispune de potențial imens pentru a spori cantitatea de miere produsă și exportată”, a menționat în cadrul Forumului Lynn Vega, directoarea interimară a misiunii USAID Moldova.

Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională susține apicultorii prin intermediul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, care oferă granturi pentru apicultori și exportatori, dar și asistență pentru dezvoltarea Asociației Apicultorilor.

Datele statistice relevă că dacă în anul 2009 Republica Moldova exporta miere în valoare mai mică de un milion de dolari (circa 0,76 milioane dolari), apoi în 2014 a ajuns la 9,69 milioane de dolari, adică de 12,7 ori mai mult.

În următorii doi ani însă exporturile au scăzut cu circa 8%, până la 8,85 milioane de dolari în 2016. De notat că exporturile de miere reprezintă doar 0,6% din totalul livrărilor de mărfuri din Moldova.

În același timp mierea naturală, alături de caviarul produs de o companie de la Tiraspol și praful de ouă,  sunt singurele produse de origine animalieră din Moldova ce este exportată pe piața UE.

Pentru a putea exporta produse animaliere pe o piață dezvoltată și cu o mare putere de cumpărare, așa cum este cea a UE, acestea ar trebui să corespundă unor cerințe riguroase de calitate și igienă. 


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  
03 Decembrie 2017 Joburi
25 Noiembrie 2017 Joburi
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close