Trei bănci mari din Moldova au probleme la calitatea activelor. Ce riscă ele

shadow
Miercuri, 29.11.2017 13:59   2920
Un studiu realizat de centrul Expert-Grup arată că trei bănci: Moldindconbank, Victoriabank și Eximbank înregistrează un grad înalt de "intoxicare” a portofoliului de credite și indicatori negativi la calitatea activelor..

Potrivit lui Dumitru Pântea, autorul studiului, o situație ceva mai bună se atestă la Moldova Agroindbank, cea mai mare bancă din Moldova.

Lideri la credite neperformante

În opinia autorului, calitatea activelor, are "o influență negativă asupra rezultatelor finale la Moldova Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank.... Or volumul de credite neperformante este peste media înregistrată în sector, iar acest fapt poate rapid influența calitatea și rezultatele celorlalți indicatori", constată expertul.

De asemenea, creditele neperformante au un impact semnificativ asupra rezultatelor generale ale bănciilor.

Advertisement

Dumitru Pântea precizează că "aceste bănci activează în condiții ceva mai diferite decât celelalte fiindu-le aplicate regimuri speciale de supraveghere care presupun o reevaluare și clasificare mai strictă a activelor".

Astfel Agroindbank și Victoriabank se află de doi ani și ceva sub supravegherea specială a Băncii Naționale, iar la Moldindconbank a fost impusă chiar o administrare directă a BNM.

Cât despre Eximbank, apoi această bancă are cele mai slabe performanțe din tot sistemul bancar.

Cine sunt liderii sistemului 

Pe de altă parte, studiul relevă cele mai performante bănci sunt și cele mai mari - de importanță sistemică pentru sistemul financiar național - Moldova-Agroindbank, urmată de MobiasBanca, Moldindconbank și Victoriabank.

"Băncile mari sunt caracterizate de o profitabilitate înaltă în baza unui grad de îndatorare mult mai ridicat, în timp ce băncile mici continuă să dețină un volum consistent de capital propriu. Acest fapt determină în final profitabilitate, atât în termeni absoluți cât și în termeni relativi față de alte bănci.

Totodată, pentru o activitate cu adevărat eficientă și sustenabilă, orice bancă are nevoi și de un portofoliu de active calitativ, or profitul obținut se poate eroda rapid pe seama pierderilor generate de creditele compromise", mai constată expertul.

În prezent în Moldova sunt 11 bănci active și alte 10 în procedură de lichidare. 



Oportunitati