Lovitură pentru Guvernul Filip. UE va aloca 100 de milioane euro doar după îndeplinirea condițiilor

shadow
Sâmbătă, 25.11.2017 03:48   6984
UPDATE După ce în mass-media proguvernamentală s-a anunțat triumfător că asistența macrofinanciară va fi alocată de UE, chiar până la finele acestui an și că despre aceasta a spus însăși comisarul Johanne Hahn, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a remis un comunicat în care neagă aceste informații.

"În urma apariției în mass media din Republica Moldova a mai multor știri în care este atribuit Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, un anunț privind deblocarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova și disbursarea primei tranșe în primul trimestru al anului 2018, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova aduce următoarele clarificări:

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, nu a anunțat pe, 23 noiembrie 2017, deblocarea asistenței macrofinanciare și nici disbursarea cu certitudine a primei tranșe din cele 100 milioane Euro în primul trimestru al anului 2018.

Comisarul Hahn a făcut referire la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă cu jurnaliști din statele Parteneriatului Estic, la semnarea Memorandumului de Înțelegere cu Guvernul Republicii Moldova, care a avut loc ieri, și a explicat că asistența macrofinanciară poate fi oferită în trei tranșe, doar în baza îndeplinirii unor condiționalități", se se menționează în mesaj.

Guvernul dezinformează?

În același timp într-un comunicat de presă la Guvernului este citat comisarul Hahn, care la întrevederea cu premierul Filip ar spus chiar că "Suportul bugetar va fi alocat până la finele anului curent".

Delegația UE menționează că, "semnarea Memorandumului de Înțelegere reprezintă primul pas al unui proces de durată și nu asigură sau anuntă automat disbursarea niciunei tranșe".

Advertisement

Memorandumul conține 28 de condiții care includ acțiuni legate de politicile următoare: guvernanța sectorului public, guvernanța sectorului financiar, lupta împotriva corupției și impotriva spălării banilor, reforme în sectorul energetic, mediul de afaceri și implementarea Acordului Aprofundat și Cuprinzator de Liber Schimb (DFCTA) dintre Republica Moldova și UE.

Ce prevede Memorandumul de Înțelegere

"Aceste condiții din Memorandumul de Înțelegere sunt în concordanță cu principalele reforme economice agreate între Republica Moldova și UE în cadrul Acordului de Asociere, inclusiv DCFTA, Agendei de Asociere, Planului Național de Acțiune pentru Implementarea Acordului de Asociere și altor documente strategice. Memorandumul de Înțelegere asigură sinergia cu programul agreat de Republica Moldova cu FMI, Banca Mondială și alți donatori, precum și cu programele de politici asociate cu operațiunile de sprijin bugetar al UE", se arată în clarificările Delegației UE.

Totodată instituția subliniază că Memorandumul trebuie ratificat de către Republica Moldova, "Comisarul Hahn făcând referire ieri (23 noiembrie n.r.) în cadrul discuției mai sus amintite la procesul administrativ care urmează în acest sens".

Banii vor veni doar după analiză a îndeplinirii condițiilor

"Ulterior ratificării, va avea loc o evaluare de către Comisia Europeana și Serviciul de Acțiune Externă al UE a îndeplinirii de către autoritățile Republicii Moldova, a condițiilor politice privind respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului, luând în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și ale OSCE. Comisia Europeană va analiza și implementarea condițiilor privind politicile economice și financiare de care depinde acordarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare.

Doar în cazul în care aceste evaluări sunt pozitive în urma îndeplinirii condiționalităților, Comisia Europeană va disbursa prima tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. În cazul în care analiza este negativă, disbursarea primei tranșe se suspendă până când Republica Moldova îndeplinește obligațiile asumate și condițiile aferente disbursării banilor."

Alocarea de către UE a celor o sută de milioane de euro a fost amânată de câteva ori pe motiv că guvernarea de la Chișinău nu a respectat mai multe angajamente și în special recomandările Comisiei de la Veneția în privința intenției modificării sistemului electoral în țara noastră.

Citiți și:

Eșec pentru Guvernul de la Chișinău: UE ar putea amâna acordarea asistenței de 100 milioane de euroOportunitati