În nouă luni veniturile companiilor de telefonie mobilă s-au diminuat cu peste 120 de milioane lei

shadow
Joi, 23.11.2017 09:33   1249
În primele trei trimestre ale acestui an valoarea vânzărilor pe piața de telefonie mobilă a constituit circa 2,52 miliarde de lei, cu 120 de milioane lei mai puțin (- 4,6%) decât în aceeași perioadă a anului trecut, arată un raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).

Autoritatea constată că evoluția pieței de telefonie mobilă în perioada ianuarie – septembrie 2017 arată că pe această piață continuă să se mențină tendințele prefigurate anul trecut: creșterea ușoară a numărului de utilizatori și a traficului de voce în rețelele mobile și scăderea veniturilor obținute de furnizori pe această piață.

Astfel, în nouă luni, numărul utilizatorilor a crescut cu mai bine de 63.700 (+1,4%) și a totalizat peste 4,49 milioane (cartele SIM), volumul traficului de voce a sporit, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 11,4 milioane de minute (+0,2%) și a totalizat 4,64 miliarde minute.

În același timp volumul total al veniturilor a scăzut cu mai bine de 120,2 milioane lei (-4,6%) și a însumat aproape 2,52 miliarde lei.

În ultimii ani operatorii de telefonie mobilă se confruntă cu scăderea abruptă a veniturilor din prestarea serviciilor, în special ca urmare a utilizării pe larg de către abonați a unor aplicații precum Viber sau Whatsapp,, apreciată de companii ca o concurență neloială și care permit convorbiri telefonice fără plată și care au provocat o reducere cu 30% a veniturilor companiilor de telefonie.

Advertisement

Soluția pe care o propun companiile este impozitarea convorbirilor prin intermediul aplicațiilor de pe internet.

Citiți și:

„Taxă pe lux” achitată de majoritatea locuitorilor din Moldova nu va fi anulată

Conform datelor raportate ANRCETI de cei trei furnizori de servicii de comunicații mobile (Orange Moldova, Moldcell și Moldtelecom - Unite), creșterea numărului total de utilizatori de telefonie mobilă a fost determinată de extinderea bazelor de clienți ale Moldtelecom și Orange Moldova.

Primul furnizor și-a mărit baza de clienți cu 4,5%, până la 366.500, iar al doilea furnizor – cu 1,9%, până la 2,62 milioane. Numărul clienților Moldcell s-a micșorat cu 0,13% și a alcătuit 1,51 milioane.

Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă (cartele SIM) la 100 de locuitori ai republicii a sporit cu 1,9 puncte procentuale și a alcătuit 126,5%.

Citiți și:

Piața telefoniei fixe s-a prăbușit și trage după sine compania MoldtelecomOportunitati