Chinezi și cehii vor să cumpere CME, proprietarul Pro TV, pentru 500 milioane de euro

shadow
Joi, 23.11.2017 04:43   2800
Gigantul chinez de energie și investiții CEFC s-a asociat cu grupul financiar ceho-slovac Penta Investments pentru a prelua Central European Media Enterprises, proprietarul Pro TV, de la gigantul media american Time Warner, anunță Reuters, citând trei surse.

Una dintre surse a precizat că CEFC este actorul principal al consorțiului și ar urma să asigure cea mai mare parte din finanțarea pentru această tranzacție estimată la aproximativ 500 milioane de euro (587 milioane de dolari). La ora actuală capitalizarea de piață a Central European Media Enterprises (CME) este de aproximativ 623 milioane de dolari.

CME este o companie care operează în șase state din Europa Centrală și de Est, inclusiv Republica Moldova, iar principalele surse de profit sunt Cehia și România. Totodată, în operațiunile de pe piața românească sunt incluse și posturile din Republica Moldova, respectiv PRO TV Chișinău și PRO 2, fosta Acasă în Moldova.

Advertisement

Citiți și: 

Pro TV a renunțat la trei culori, iar Acasă a devenit PRO 2

Time Warner controlează 46,5% din drepturile de vot la CME însă pe baza unor certificate care pot fi exercitate până în luna mai 2018 controlează 75% din acțiunile CME. O posibilă vânzare a CME a apărut după ce anul trecut AT&T a convenit preluarea Time Warner.

Penta a refuzat să facă comentarii însă grupul are deja investiții în presa scrisă și media online din Cehia și Slovacia.

Penta Investment Group este acționarul majoritar al Fortuna Entertainment Group, operator ceh de pariuri sportive și jocuri de noroc. În plus controlează și lanțul farmaceutic Dr Max, unul dintre cele mai puternice din regiune, lider pe piața din Cehia și Slovacia.

CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. În 2014, compania a fost inclusă în lista Global Fortune 500 pe locul 349. 

CEFC ar putea finaliza în curând achiziția unui pachet de 51% din acțiunile companiei petroliere KMG International NV din România, controlată de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas International. Aceasta este prezentă în 11 țări și deține rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) și Vega Ploiești (cea mai veche rafinărie în funcțiune), dar și rețele de distribuție de carburanți (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franța și Spania.Oportunitati