Agricultura Moldovei, lăsată la voia Domnului! Cine a salvat anul agricol 2017

shadow
Marţi, 21.11.2017 06:30   1725
În pofida unor intemperii și condiții agrometeorologice nefavorabile, anul agricol 2016-2017 a fost unul bun, susține administrația Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

„Anul agricol 2016-2017 a început cu o toamnă secetoasă. Condițiile agrometeorologice stabilite în lunile august-noiembrie 2016 au fost nefavorabile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă. Am înregistrat o lipsă de umiditate în toamna 2016, au fost înregistrate și alte intemperii ca înghețuri târzii de primăvară, căderi de zăpadă în luna aprilie, ploi torențiale, grindină și furtună, care într-o oarecare măsură au afectat o parte din suprafețele culturilor agricole", a precizat Secretarul General de Stat al ministerului, Iurie Ușurelu.

Principalele cifre ale anului agricol

Potrivit acestuia, în pofida acestor intemperii, la general pe țară, anul agricol a fost unul destul de bun, a afirmat vice-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Parea, care a prezentat rezultatele recoltei obținute pe fiecare categorie de produse agricole.

Citiți și:

Ce a distrus zăpada din aprilie 

„La capitolul recoltarea culturilor cerealiere și leguminoase a fost înregistrată o creștere comparativ cu anul trecut. În mediu, pe țară s-au obținut 3,87 tone de grâu la hectar. S-a recoltat circa 1,17 milion tone de grâu, ceea ce e suficient de a asigura țara cu pâine.

Advertisement

Avem și rezerve și putem exporta”, a subliniat vice-ministrul Agriculturii, Ion Parea.

El a spus că în raioanele de nord a fost depășit nivelul de patru tone de grâu pe un hectar, datorită tehnologiilor moderne și semințelor plantate, iar în campania de recoltare au fost implicate 3.500 de combine din care circa jumătate sunt mașini performante.

De asemenea, viceministrul a precizat că, productivitatea medie de orz la un hectar a constituit 3,4 tone, cu 0,4 tone mai mult decât anul trecut, iar productivitatea medie de porumb a constituit circa 4,4 tone cu circa 1,5 tone mai mult decât în anul 2016.

”Pentru mazăre avem în acest an a fost înregistrată o productivitatea medie de circa 2,7 tone la un hectar, chiar dacă suprafețele de recoltare au fost mai mici decât anul trecut. Recolta medie de soia a constituit circa 1,6 tone la ha, cu o creștere de circa 0,5 tone față de anul trecut. La capitolul recoltarea culturilor tehnice, pentru floarea soarelui productivitatea medie a constituit 2,1 tone la 1 ha, iar pentru sfecla de zahăr a constituit 31 tone la 1 ha, ceea ce reprezintă o creștere de până la 0,5 tone la ha, pentru ambele culturi", a continuat să înșiruie oficialul rezultatele din agricultură. 

Avem o recoltă de 600 mii tone de fructe. Sămânțoase – 70% mai mult, anume mărul, câte 8 tone la hectar cu 4,5% mai mult ca anul trecut. Sâmburoase, chiar dacă pruna și cireșul a avut de suferit, avemo recoltă mai mare ca anul trecut – 100 mii tone de fructe calitative. Avem un volum de 760.000 tone de legume sau cu 22% mai mult ca anul trecut. A fost un an agricol favorabil și comparativ cu anul trecut”, a precizat viceministrul, Ion Parea.

Se laudă cu subvențiile primite de un procent de agricultori

Secretarul General de Stat al ministerului, Iurie Ușurelu a menționat și contribuția autorităților la aceste rezultate, care s-ar fi remarcat prin subvenții mai mari.

"S-a reușit extinderea suprafețelor protejate împotriva eventualei căderi de grindină. Am oferit suport celor care au implementat tehnologii inovative, avansate în domeniul agro-industrial prin oferirea subvențiilor, inclusiv am instruit producătorii agricoli în acest sens”, a afirmat Ușurelu.

Cu toate acestea, numărul agenților economici subvenționați este foarte mic, dacă este raportat la numărul agenților economici cu activități în agricultură.

Astfel în prezent cele 2,04 milioane de hectare de terenuri agricole sunt lucrate de peste 400.000 de entități economice. respectiv doar un 1-2 procente din acestea beneficiază de subvenții agricole.Oportunitati