Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

O nouă lovitură pentru liberali! A fost reținută cea mai tânără primăriță din Moldova

1 2
 • Nicoleta Malai, membru al Partidulşui Liberal şi primăriţa din Ghelăuza, Strășeni
  Foto: anticoruptie.md
 • Tudor Rodideal, primar al satului Gălești (Centru) alături de preot la sfinţirea unui drum
  Foto: crstraseni.md
Marţi, 21.11.2017 04:54   7104
Nouă persoane, printre care primarii din satele Ghelăuza și Gălești din raionul Strășeni, un consilier raional și un șef de la Fondul Ecologic Național, dar și reprezentanții unor agenți economici, au fost reținute de CNA și procurorii anticorupție, în urma unor percheziții efectuate la 20 de primării din țară, în special raionul Strășeni și municipiul Chișinău.

Printre cei reținuți se numără Nicoleta Malai, membru al Partidulșui Liberal și primăriță din Ghelăuza, Strășeni, care a ajuns să conducă o primărie la doar 25 de ani; Tudor Rodideal, primar al comunei Gălești, Strășeni, dar și afaceristul Alexei Voloșciuc. 

Plătea 5% din contractul câștigat

Ultimul ar fi fost și capul unei scheme de câștigarea frauduloasă a licitațiilor pentru efectuarea diferitor lucrări de canalizare și apeduct – proiecte finanțate de Fondul Ecologic Național.

Potrivit unui comunicat al Centrului Național Anticorupție, "acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat în cadrul mai multor cauze penale, pornite pe faptul coruperii pasive, active și escrocheriei și au constat în percheziționarea unor birouri din instituții publice, precum și ridicarea unor acte din cadrul a zeci de primării din toată țara.

Cei reținuți sunt suspectați că ar fi acționat conform unui plan infracțional determinat, urmărind scopul de a obține asistență financiară de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale.

Astfel, procurorii au documentat un șir de licitații publice privind construcția sistemelor de canalizare și stațiilor de epurare în mai multe localități, în urma cărora au câștigat companiile gestionate din umbră de un singur beneficiar.

Acesta ar fi gestionat întreaga schemă infracțională care consta în negocierea cu factorii de decizie din cadrul Fondului Ecologic Național al Ministerului Mediului asupra aprobării finanțării proiectelor, care urmau să fie atribuite primăriilor din țară. După ce erau identificate localitățile, beneficiarul mergea la responsabilii din teritoriu și le propunea 5% din valoarea contractului care urma a fi semnat. Ulterior, membrii grupului de lucru din primării aranjau câștigarea licitației de către agentul economic indicat, descalificând alți aplicanți", susține CNA.

Primeau bani pentru lucrări fictive

După semnarea contractelor, același beneficiar prezenta Fondului Ecologic documente contabile false cu privire la executarea lucrărilor prevăzute în contracte pentru a obține plățile indicate.

De facto, lucrările nu erau executate, iar Fondul Ecologic transfera bani pe conturile firmelor gestionate de el în baza unor acte fictive, fapt ce a dus la delapidarea bugetului de stat în proporții deosebit de mari, de ordinul zecilor de milioane de lei.

Procurorii urmează să analizeze toate licitațiile, față de care sunt anumite suspiciuni.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Corupția   Achiziții publice și licitații   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close