Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Economia României a înregistrat un salt spectaculos al PIB, plus 7% în nouă luni

1
 • imagine simbol
  Foto: zf.ro
Miercuri, 15.11.2017 12:37   4390
PIB-ul României a făcut un salt spectaculos în primele no­uă luni din an, de 7%, în vreme ce economia a crescut în trimestrul trei față de aceeași perioadă a 2016 cu 8,8%, lucru neanticipat nici în cele mai opti­miste previziuni, scrie cotidianul Ziarul Financiar de la București.

Un salt de peste 6% al economiei în acest an, cum pre­­co­­ni­zează guvernul României, nu mai este, prin urmare, o utopie, constată zf.ro.

Asta în timp ce în Republica Moldova cele mai optimiste așteptări sunt pentru o creștere de 3,5%, iar cele realiste de 2,5%.

Citiți și:

Prognoze pesimiste. PIB-ul va crește doar cu 2,4%, iar industria și agricultura vor stagna .

Datele publicate de Institului Național de Statistică din România nu detaliază sursa creș­te­rii economice dar, pe partea de utilizare, consumul a ră­mas, cel mai probabil, vehiculul care trage după el eco­no­mia românească, în condițiile în care investițiiile statului sunt în cădere li­beră, iar comerțul exterior consemnează o dete­rio­rare puternică a deficitului comercial.

Pe partea de formare a PIB, este posibil ca agricultura să fi avut o contribuție relevantă în condițiile în care, din da­te­le lunare (industrie, construcții) nu era anticipată o creș­­tere de 8,8% în T3, an/an.

„Datele sunt peste aștep­tări, chiar pes­te așteptările guvernului. Este o situa­ție fa­vorabilă și da­torită ei la fina­lul anului, pe indicatorii sem­nificativi – deficit buge­tar, deficit extern, ca ponderi în PIB - lucrurile vor arăta bi­ne. Guvernul va putea arăta, la finalul anului, o poză onorabilă“, comentează econo­mis­tul Aurelian Dochia, citat de zf.ro.

Economistul Ionuț Dumitru remarcă și el creșterea eco­no­mică peste așteptări, dar subliniază și riscurile: „Este acum absolut evident că, după ce am avut anul tre­cut o închidere de GAP pe PIB, avem acum de-a face cu o supraîncălzire a economiei care era vizibilă deja încă de di­nainte de a avea datele la T3. De aceea nu m-aș exalta și aș privi cu rezervă datele din trimestrul al treilea.“

Pe de altă parte o creștere foarte mare a PIB în 2017 va pune probleme anul viitor, pentru că „baza“ va fi foarte mare.

Citiți și:

FMI constată riscuri majore de ordin politic și macrofinanciarprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Evoluții și startup-uri  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close