Candu: Cea mai importantă reformă încă urmează

shadow
Marţi, 14.11.2017 07:15   2130
Oamenii sunt bogăția acestei țări, iată de ce ne concentrăm pe investiții în oameni și în crearea unor noi oportunități de dezvoltare, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri din regiunea de nord a Republicii Moldova.

Speakerul a trecut în revistă mai multe "reforme și acțiuni" întreprinse de actuala conducere a Moldovei care ar fi dus la o simplificare a procedurilor și excluderea interferenței statului și a funcționarilor cu mediul de afaceri și care ar fi permis ieșirea din criză și înregistrarea unei creșteri economice.

Simplificarea procedurilor și reducerea controalelor

Potrivit lui Candu, cea mai importantă reformă realizată până acum este cea de simplificare a procedurilor de obținere a autorizațiilor și de reducere a numărului organelor cu funcții de control.

Citiți și:

Bomba lui Candu și Sârbu sub Memorandumul cu FMI 

Astfel numărul organelor de control a fost redus de la circa 58 la 18, iar controalele sunt planificate din timp vor avea o durată mai mica și vor fi mai puțin invazive. De asemenea, a fost redus numărul actelor permisive de la 416 la 149, iar actuala conducere nu se va opri aici.

În plus funcționarii care admit abuzuri vor fi sancționați aspru, a promis Candu. Ca soarta unei afaceri să nu depinde de voia unui funcționar.

Deputatul a mai spus că și oamenii simpli vor simți aceste schimbări, aducând ca exemplu obținerea buletinului de identitate care nu va mai necesita prezentarea de tot soiul de documente, ci doar a certificatului de naștere.

Conform calculelor provizorii, modificările aprobate ar permite sectorului privat să economisească anual circa 43.6 milioane lei, doar din efortul administrativ, iar sectorului public – 18.4 milioane lei.

Creșterea veniturilor la buget se datorează eliminării schemelor de la Vamă și Fisc

Totodată el s-a referit la schemele de la Vama și Fisc, afirmând că lupta cu ele a permis majorarea veniturilor la bugetul de stat "undeva cu vreo 20%". 

În plus speakerul a menționat că de la începutul anului viitor, la Serviciul Fiscal de Stat va fi depus un singur raport care vizează angajații, în loc de cinci câte sunt în prezent.

Advertisement

"Chiar acum în Parlament e pregătită votarea politicii fiscale pentru anul viitor care conține aceste noi prevederi", a afirmat Candu.

Citiți și: 

Cine pregătește o nouă „afacere” de milioane pe banii bugetului

Adițional, va fi creat un ghișeu unic în raportare, pentru toate rapoartele fiscale, financiare și statistice. Aceste schimbări importante, precum și programul cu FMI, și ieșirea țării din criză au fost posibile, potrivit președintelui Parlamentului, datorită sincronizării acțiunilor Parlamentului și Guvernului.

Candu a mai vorbit despre excluderea carnetelor de muncă și alte modificări importante din Codul muncii, despre crearea parcurilor IT și dezvoltarea strategică a tehnologiilor informaționale în Moldova. De asemenea, el a vorbit despre stabilitatea sectorului bancar, programele sociale promovate, inclusiv Tichetele de masă, Prima Casă, Femei în afaceri, Învățământul dual și Regim viza atractiv.

Cea mai importantă reformă încă urmează

Președintele Parlamentului a spus însă că cea mai mare reformă, care încă urmează a fi adoptată și implementată este decriminalizarea infracțiunilor economice și reducerea constrângerilor și riscurilor nejustificate pentru agenții economici.

Or, mulți agenți economici se confruntă cu situații când vin procurorii și ridică toate calculatoarele și documentele de la companii, după care încep ai șantaja pe oamenii de afaceri.

Potrivit lui Andrian Candu, toate acestea vor fi eliminate. El a promis că va fi lichidată Direcția Investigații Economice din cadrul Inspectoratului General de Poliție. Aceeași soartă va avea și o structură similiară din cadrul SIS, iar CNA se va ocupa doar de corupție și nu va mai va mai avea dreptul să se ducă la oameni de afaceri.

"Mediul de afaceri va interfera doar cu trei instituții: Fiscul când e vorba de impozite; Regulatorul, când e vorba de o activitate ce se reglementează, de exemplu dacă e bancă, înseamnă că Banca Națională, dacă e asigurări, înseamnă că CNPF, dacă e medicină, atunci Agenția Medicamentului; și trei care se ocupă cu combaterea spălării banilor. Iată trei instituții cu care trebuie să aibă de a face, mediul de afaceri. Altcineva nu are dreptul să vină și să vă bată la ușă", a afirmat președintele Parlamentului.

Candu: Nu e bine să întemnițăm oamenii de afaceri

Deputatul a susținut că va fi modificat Codul Penal, astfel încât să se permită evitarea întemnițării oamenilor de afaceri. Or, întemnițarea businessmanilor duce cel mai des la închiderea afacerilor, implicit pierderea locului de muncă pentru mai mulți angajați, precum și pierderi pentru economie.

"Oamenii de afaceri vor avea posibilitatea să recunoască vinovăția pentru infracțiunea comisă, să înlăture consecințele și să achite la bugetul de stat sancțiunile pecuniare", a susținut președintele Parlamentului.

El a menționat că procedura deja se realizează de către procurori și instanțe, dar că aceasta încă nu este legiferată.

Citiți și:

Legile lui Candu, contra legilor lui Dodon Oportunitati