Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Candu: Cea mai importantă reformă încă urmează

1 2
 • Președintele Parlamentului Andrian Candu a promis reforme oamenilor de afaceri
  Foto: parlament.md
 • Foto: parlament.md
Marţi, 14.11.2017 07:15   1687
Oamenii sunt bogăția acestei țări, iată de ce ne concentrăm pe investiții în oameni și în crearea unor noi oportunități de dezvoltare, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri din regiunea de nord a Republicii Moldova.

Speakerul a trecut în revistă mai multe "reforme şi acţiuni" întreprinse de actuala conducere a Moldovei care ar fi dus la o simplificare a procedurilor și excluderea interferenței statului și a funcționarilor cu mediul de afaceri şi care ar fi permis ieşirea din criză şi înregistrarea unei creşteri economice.

Simplificarea procedurilor şi reducerea controalelor

Potrivit lui Candu, cea mai importantă reformă realizată până acum este cea de simplificare a procedurilor de obţinere a autorizaţiilor şi de reducere a numărului organelor cu funcții de control.

Citiţi şi:

Bomba lui Candu şi Sârbu sub Memorandumul cu FMI 

Astfel numărul organelor de control a fost redus de la circa 58 la 18, iar controalele sunt planificate din timp vor avea o durată mai mica și vor fi mai puțin invazive. De asemenea, a fost redus numărul actelor permisive de la 416 la 149, iar actuala conducere nu se va opri aici.

În plus funcționarii care admit abuzuri vor fi sancționați aspru, a promis Candu. Ca soarta unei afaceri să nu depinde de voia unui funcţionar.

Deputatul a mai spus că şi oamenii simpli vor simţi aceste schimbări, aducând ca exemplu obţinerea buletinului de identitate care nu va mai necesita prezentarea de tot soiul de documente, ci doar a certificatului de naştere.

Conform calculelor provizorii, modificările aprobate ar permite sectorului privat să economisească anual circa 43.6 milioane lei, doar din efortul administrativ, iar sectorului public – 18.4 milioane lei.

Creşterea veniturilor la buget se datorează eliminării schemelor de la Vamă şi Fisc

Totodată el s-a referit la schemele de la Vama şi Fisc, afirmând că lupta cu ele a permis majorarea veniturilor la bugetul de stat "undeva cu vreo 20%". 

În plus speakerul a menţionat că de la începutul anului viitor, la Serviciul Fiscal de Stat va fi depus un singur raport care vizează angajații, în loc de cinci câte sunt în prezent.

"Chiar acum în Parlament e pregătită votarea politicii fiscale pentru anul viitor care conţine aceste noi prevederi", a afirmat Candu.

Citiți și: 

Cine pregătește o nouă „afacere” de milioane pe banii bugetului

Adițional, va fi creat un ghișeu unic în raportare, pentru toate rapoartele fiscale, financiare și statistice. Aceste schimbări importante, precum și programul cu FMI, și ieșirea țării din criză au fost posibile, potrivit președintelui Parlamentului, datorită sincronizării acțiunilor Parlamentului și Guvernului.Candu a mai vorbit despre excluderea carnetelor de muncă și alte modificări importante din Codul muncii, despre crearea parcurilor IT și dezvoltarea strategică a tehnologiilor informaționale în Moldova. De asemenea, el a vorbit despre stabilitatea sectorului bancar, programele sociale promovate, inclusiv Tichetele de masă, Prima Casă, Femei în afaceri, Învățământul dual și Regim viza atractiv.

Cea mai importantă reformă încă urmează

Preşedintele Parlamentului a spus însă că cea mai mare reformă, care încă urmează a fi adoptată şi implementată este decriminalizarea infracțiunilor economice și reducerea constrângerilor și riscurilor nejustificate pentru agenții economici.

Or, mulţi agenţi economici se confruntă cu situaţii când vin procurorii şi ridică toate calculatoarele şi documentele de la companii, după care încep ai şantaja pe oamenii de afaceri.

Potrivit lui Andrian Candu, toate acestea vor fi eliminate. El a promis că va fi lichidată Direcţia Investigaţii Economice din cadrul Inspectoratului General de Poliţie. Aceeaşi soartă va avea şi o structură similiară din cadrul SIS, iar CNA se va ocupa doar de corupţie şi nu va mai va mai avea dreptul să se ducă la oameni de afaceri.

"Mediul de afaceri va interfera doar cu trei instituţii: Fiscul când e vorba de impozite; Regulatorul, când e vorba de o activitate ce se reglementează, de exemplu dacă e bancă, înseamnă că Banca Naţională, dacă e asigurări, înseamnă că CNPF, dacă e medicină, atunci Agenţia Medicamentului; şi trei care se ocupă cu combaterea spălării banilor. Iată trei instituţii cu care trebuie să aibă de a face, mediul de afaceri. Altcineva nu are dreptul să vină şi să vă bată la uşă", a afirmat preşedintele Parlamentului.

Candu: Nu e bine să întemniţăm oamenii de afaceri

Deputatul a susţinut că va fi modificat Codul Penal, astfel încât să se permită evitarea întemniţării oamenilor de afaceri. Or, întemnițarea businessmanilor duce cel mai des la închiderea afacerilor, implicit pierderea locului de muncă pentru mai mulți angajați, precum și pierderi pentru economie.

"Oamenii de afaceri vor avea posibilitatea să recunoască vinovăția pentru infracțiunea comisă, să înlăture consecințele și să achite la bugetul de stat sancțiunile pecuniare", a susţinut preşedintele Parlamentului.

El a menţionat că procedura deja se realizează de către procurori şi instanţe, dar că aceasta încă nu este legiferată.

Citiţi şi:

Legile lui Candu, contra legilor lui Dodon 


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Companii servicii și branduri   Infracțiuni economice   Proprietari și manageri   Reforme și politica economică   Corupția  
25 Octombrie 2017 Training
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close