Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

De ce în România a fost deschisă o cauză penală în baza unei plângeri contra lui Vlad Plahotniuc

1 2
 • Vlad Plahotniuc ar controla active cât o treime din PIB-ul Moldovei
  Foto: arhiva
 • Foto:
Marţi, 14.11.2017 04:54   4707
În România se desfășoară o anchetă penală împotriva liderului Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, care a fost inițiată pe 17 aprilie 2017, în baza unei plângeri depuse încă în august 2016 de Veaceslav Platon.

Update: 15.00 Surse din cadrul DIICOT au comunicat pentru Radio România Actualități că liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, nu este pus sub acuzare în dosarul în care a fost făcut un denunț pe numele său, relatează Radio Chişinău.

"Există un denunț înregistrat la DIICOT în care figurează și numele lui Vlad Plahotniuc, iar procurorii cercetează cazul", au precizat aceleași surse.

Potrivit documentului publicat de Jurnal TV, dar semnat de procurorul român Raluca Negulescu, "urmărirea penală este pornită pe faptul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional prevăzut de articolul 367 al 1, 3, 6 Cod Penal din România, şantaj prevăzut de articolul 207 de Cod Penal, înşelăciune prevăzută de articolul 244 Cod Penal şi spălarea banilor prevăzută de articolul 29 din Legea nr.656/2002".

Cauza penală a fost pornită abia pe 17 aprilie 2017, urmare a unei sesizări semnate de Veaceslav Platon şi depuse la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România (DIICOT) pe 2 august 2016, pe când afaceristul se afla deja în arest la Kiev.

Citiţi şi:

Ce avere are Vlad Plahotniuc? Între 2 și 2,5 miliarde de dolari

"Din descrierea situaţiei de fapt prezentate, rezultă că sesizarea îl priveşte pe numitul Vladimir Plahotniuc om politic şi cetăţean al Republicii Moldova, motivat de faptul că acesta ar deţine şi cetăţenia română, însă sub o altă identitate.

În raport cu calitatea de cetăţean român al numitului Vladimir Plahotniuc, dar sub altă identitate, sunt sesizate de către Veaceslav Platon - cetăţean moldovean şi care se consideră parte vătămată, posibile infracţiuni sus-prezentate comise de către Vladimir Plahotniuc (competenţa autorităţilor române fiind atrasă, în opinia autorului sesizării de calitatea de cetăţean român a posibilului autor Vladimir Plahotniuc, în afara teritoriului României şi împreună cu alte persoane - cetăţeni străini)", scrie în ordonanţa Procurorului.

În document sunt prezentate şi informaţii din plângerea lui Platon în care acesta îl acuză pe miliardarul Vladimir Plahotniuc, că l-a înșelat în negocierile pentru preluarea a două bănci: Victoriabank şi Banca de Economii, dar și a două companii de asigurări, iar apoi l-ar fi obligat să le cedeze în pierdere.

Gămurari: „E o nouă campanie de manipulare”

De notat că încă în martie 2017, într-un răspuns pentru RISE Moldova şi OCCRP, Vlad Plahotniuc a anunţat că "a depus o plângere penală pentru denunț fals" împotriva lui Veaceslav Platon, "urmând ca organele de urmărire penală să examineze, să investigheze și să dea aprecieri în conformitate cu legea privind existența sau lipsa componenței elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 311 al Codului penal al Republicii Moldova (denunțarea falsă sau plângerea falsă)".

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, pe numele lui Vlad Pahotniuc nu este deschis niciun dosar penal în România. Potrivit acestuia, ordonanța a fost inițiată în urma plângerii depuse de Veaceslav Platon pe faptele enunțate de acesta, dar nu pe numele lui Vlad Plahotniuc. „Este o procedură standard”, a declarat Gămurari.

Purtătorul de cuvânt al PDM a mai spus că Vlad Plahotniuc a depus demersuri pe numele organelor de anchetă din România prin care a solicitat să fie informat dacă este vizat în vreun dosar „într-o calitate sau alta”, iar răspunsul a fost negativ. El a calificat informațiile apărute în presă drept „o nouă campanie de manipulare”.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  
25 Octombrie 2017 Training
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close