Fabrică clandestină de anabolizante. În schema traficului de anabolizante era și un vameș

shadow
Luni, 13.11.2017 16:48   1209
Alte șase persoane au fost reținute în cazul schemei de producere și comercializare clandestină a produselor anabolizante contrafăcute. Printre cei reținuți se numără responsabilul de administrarea activității infracționale a liderului grupării, dar și un vameș, suspectat de afiliere la grupul infracțional destructurat, anunță Serviciul Vamal. SIS și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit unui comunicat al Vămii urmărirea penală pe caz a fost începută în luna aprilie 2017, după autosesizarea de către ofițerii de urmărire penală ai Serviciului Vamal și procurori cu privire la reținerea a doi cetățeni moldoveni care au transportat peste frontieră un lot de produse anabolizante, în valoare de circa un milion de lei.

Fabricau ilegal substanțe anabolizante

"În cadrul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigații complexe, organele de anchetă au identificat 8 membri ai grupării, implicați în organizarea activității de producere și de asigurare a lanțului logistic.

Astfel, după identificarea curierilor și organizatorilor schemei infracționale, a fost demarată faza activă a investigațiilor. În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile și la alte imobile care le aparțin bănuiților au fost depistate și ridicate produse anabolizante în formă de pastile și fiole, cu valoarea estimativă de peste 10 milioane lei, 60 de carduri bancare emise pe numele diferitor persoane, 31 de telefoane mobile, mijloace bănești în sumă de peste 100.000 euro, arme de foc și muniții, precum și înscrisuri pe ciornă cu mențiuni despre rulajul bănesc ilegal", anunță Vama.

Se ocupau și de criptarea și interceptarea convorbirilor telefonice

De asemenea, la domiciliul unuia dintre organizatorii grupării a fost depistat utilajul destinat producerii și ambalării steroizilor, dar și echipamente speciale, despre care se presupune că erau destinate criptării datelor informatice, bruierii și, eventual, interceptării comunicărilor telefonice.

Advertisement

Modul de operare a grupării consta în procurarea din China a substanțelor active anabolizante, introducerea în țară a acestora prin intermediul coletelor poștale și preambalarea acestora în formă de comprimate și fiole, cu aplicarea marcajelor diferitor producători - atât autohtoni, cât și din străinătate.

Produsul finit era destinat pieței internaționale, iar comenzile de livrare erau recepționate prin intermediul rețelelor sociale și al site-urilor specializate, care puteau fi accesate doar din străinătate (în particular, din statele membre ale UE și din SUA). Livrarea produselor anabolizante contrafăcute pe piața internațională era realizată atât pe cale rutieră și aeriană, cât și prin intermediul trimiterilor poștale.

Citiți și:

Cine sunt moldovenii reținuți în România pentru trafic de țigări și anabolizante

Potrivit PCCOCS, în cadrul celei de-a doua părți a planului de investigații, demarate pe 3 octombrie 2017, organele de anchetă au mai reținut alte 5 persoane implicate în schema infracțională. Este vorba despre un apropiat al liderului grupării, responsabil de administrarea schemei infracționale, responsabilul de mentenanța și promovarea site-urilor prin intermediul cărora care erau livrate loturile de anabolizante contrafăcute, responsabilul de recepționarea materiei prime, precum și două persoane care prestau servicii de consultanță juridică în scopul eschivării membrilor grupării de la răspunderea penală.

Cercetările desfășurate au mai relevat și implicarea unui inspector al postului vamal Chișinău 4 (Poșta), care este suspectat de facilitarea trecerii peste frontiera vamală a materiei prime, precum și a produsului finit.

Organele de anchetă continuă acțiunile procesual penale și de investigații speciale în vederea identificării și reținerii celorlalți figuranți în dosarul penal aflat în desfășurare. În cazul demonstrării culpabilității persoanelor implicate, acestea riscă închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Actualmente, 13 persoane se află în arest, o persoană se află sub control judiciar, iar trei persoane, printre care și liderul grupării, sunt anunțate în căutare internațională, pe numele acestora fiind emise mandate de arestare.Oportunitati