Moldova a folosit doar 6% din banii celui mai mare proiect de finanțare a agriculturii

shadow
Luni, 13.11.2017 11:50   1566
Programul de restructurare a sectorului horticol din Republica Moldova (Livada Moldovei), cu un buget-record de 120 de milioane de euro, bate pasul pe loc și până acum au fost debursate doar ceva mai mult de șapte milioane de euro, sau circa 6% din total.

La trei ani de la semnarea Acodrului de finanțare și la un an și ceva de la lansarea oficială, se constată că cel mai mare proiect de finanțare a agriculturii moldovenești ce are ca scop facilitarea și crearea condițiilor favorabile pentru restructurarea lanțului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova, se mișcă cu pași de melc.

Cel mai mare proiect de finanțare a agriculturii

Proiectul este finanțat de Banca Europeană de Investiții (BEI) și este prevăzut pentru implementare în anii 2016-2022. La finanțare vor avea acces 500 de beneficiari mari și aproximativ 30.000 de gospodării țărănești, deși inițial era vorba de circa 52.000 de gospodării.

Citiți și:

Asistența acordată agriculturii moldovenești de UE și SUA depășește de 2 ori valoarea subvențiilor

Pentru a schimba situația autoritățile vor să desfășoare o campanie de informare pentru ca agricultorii să afle mai multe și să participe la acest proiect.

Iurie Brumărel, directorul executiv al Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol, unitate ce implementează și acest proiect, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că proiectul Livada Moldovei are o valoare record de 120 milioane de euro (circa 2,5 miliarde de lei), la care se pot adăuga încă circa 120 de milioane de euro, bani ce reprezintă contribuția beneficiarilor.

"Astfel că la finele implementării acestui proiect valoarea investițiilor în sectorul agricol ar putea trece de 240 de milioane de euro", s-a arătat optimist Iurie Brumărel.

Astfel valoarea acestuia depășește valoarea subvențiilor din ultimii cinci-șase ani.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Agricultura și vinificația   HoReCa  

Advertisement

Oportunitati