Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Moldova a folosit doar 6% din banii celui mai mare proiect de finanțare a agriculturii

1 2
 • Banii sunt destinaţi pentru dezvoltarea horticulturii
  Foto: mold-street.com
 • Vasile Luca, viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului şi Iurie Brumărel, directorul executiv al Programului
  Foto: captura privesc.eu
Luni, 13.11.2017 11:50   1022
Programul de restructurare a sectorului horticol din Republica Moldova (Livada Moldovei), cu un buget-record de 120 de milioane de euro, bate pasul pe loc şi până acum au fost debursate doar ceva mai mult de şapte milioane de euro, sau circa 6% din total.

La trei ani de la semnarea Acodrului de finanţare şi la un an şi ceva de la lansarea oficială, se constată că cel mai mare proiect de finanțare a agriculturii moldovenești ce are ca scop facilitarea și crearea condițiilor favorabile pentru restructurarea lanțului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova, se mişcă cu paşi de melc.

Cel mai mare proiect de finanțare a agriculturii

Proiectul este finanțat de Banca Europeană de Investiții (BEI) și este prevăzut pentru implementare în anii 2016-2022. La finanțare vor avea acces 500 de beneficiari mari și aproximativ 30.000 de gospodării țărănești, deși inițial era vorba de circa 52.000 de gospodării.

Citiţi şi:

Asistența acordată agriculturii moldovenești de UE și SUA depășește de 2 ori valoarea subvențiilor

Pentru a schimba situaţia autorităţile vor să desfăşoare o campanie de informare pentru ca agricultorii să afle mai multe şi să participe la acest proiect.

Iurie Brumărel, directorul executiv al Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol, unitate ce implementează și acest proiect, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că proiectul Livada Moldovei are o valoare record de 120 milioane de euro (circa 2,5 miliarde de lei), la care se pot adăuga încă circa 120 de milioane de euro, bani ce reprezintă contribuţia beneficiarilor.

"Astfel că la finele implementării acestui proiect valoarea investiţiilor în sectorul agricol ar putea trece de 240 de milioane de euro", s-a arătat optimist Iurie Brumărel.

Astfel valoarea acestuia depăşeşte valoarea subvențiilor din ultimii cinci-şase ani.

Fără cele mai mari bănci

Potrivit managerului de proiect până în prezent s-a reuşit debursarea a unor credite în valoare de circa 7 milioane de euro, adică mai puţin de 6% din valoarea proiectului. 

"Până la finele anului mai sperăm să fie debursate alte trei milioane de euro", a afirmat Brumărel. 

El susţine că creditarea se desfăşoară lent pentru că agricultorii nu aplică ca să obţină finanţare, unii nu dispun de gaj pentru a putea corespunde cerinţelor impuse de bănci, iar în plus doar câteva instituţii financiare sunt elegibile pentru acest program.

Astfel în prezent banii sunt alocaţi doar prin intermediul a patru bănci: Procreditbank, Mobiasbancă, Energbank și Comerțbank, iar din companii de leasing doar Raiffeisen Leasing.

Vasile Luca, viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a spus că se duc negocieri cu BEI pentru extinderea listei băncilor şi că speră ca de la anul să fie atrase în proiect şi cele mai mari bănci din Moldova: Victoriabank, după ce va fi preluată de Banca Transilvania, dar şi Moldova-Agroindbank.

Totodată se va încerca de a atrage în proiect şi organizaţiile de microfinanţare.

Un fond de garantare pentru agricultori

"Gajul este probabil problema numărul unu pentru potenţialii beneficiari", a precizat Iurie Brumărel. El a spus că situaţia ar putea fi deblocată prin crearea nui Fond de garantare a creditelor în agricultură, iar în acest sens s-a ajuns la etapa finală de elaborare a unui proiect de creare a acestuia.

"Sperăm că dacă nu anul viitor, apoi deja în 2019 acest Fond să fie funcţional", a declarat managerul. Totodată el s-a arătat încrezător că în 2018-2019 se va ajunge la un nivel de 20 de milioane de euro alocate pentru finanţarea sectorului horticol.

Banii oferiți de BEI vor fi investiți în tehnologizarea și mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare și antigrindină, modernizarea proceselor de procesare, dar și diversificarea piețelor de desfacere pentru fructele moldovenești.

Condițiiile de creditare

Finanțarea din partea BEI este oferită la o rată 0,68% + EURIBOR pe 6 luni. La moment indicatorul ERURIBOR este negativ. Totodată, finanțatorul insistă ca rata de finanțare din partea băncilor comerciale să nu fie mai mare de 5,5% anual. Suma finanțării va fi de la 5.000 de euro până la 5 milioane de euro, unde va fi aplicată regula „primul venit-primul servit”.

O altă facilitate fiscală este cota "Zero” a TVA, dar și facilități la import precum scutirea de plată taxelor vamale, procedurilor vamale, accize, TVA la importul utilajului/serviciilor; Termenul de creditare de maxim 10 ani și perioadă de grație de până la 4 ani etc.

De notat că proiectul Livada Moldovei a fost anunțat încă pe 18 septembrie 2014 și atunci autoritățile se lăudau că au negociat acest credit în termen foarte scurt, doar câteva luni, și se arătau sigure că în alte câteva luni vor începe finanțarea agricultorilor. A durat însă aproape doi ani ca la începutul lunii iulie 2016 acesta să fie lansat oficial.

Citiţi şi:

UE a exclus cele mai mari bănci din Moldova din proiectele de creditare a agriculturii

O bancă planifică investiții de 100 milioane de euro în Republica Moldova


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Agricultura și vinificația   HoReCa  
25 Octombrie 2017 Training
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close