Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Raportul Kroll este gata. Când ar putea fi publicat şi în ce condiţii

1
 • Foto: mold-street.com
Sâmbătă, 11.11.2017 09:25   842
Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au efectuat, pe 7 noiembrie 2017, o vizită la Chișinău şi au avut întrevederi cu reprezentanții mai multor instituții publice, cu scopul de a agrea structura și termenele strategiei de recuperare a activelor delapidate ca urmare a fraudei care a dus în 2014 la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii SA, Banca Socială SA și Unibank SA ce făceau parte din grupul Ilan Shor.

Potrivit BNM a avut loc şi o şedința de lucru cu reprezentanţii Kroll și Steptoe & Johnson condusă de prim-ministrul, Pavel Filip, la care au participat președintele Parlamentului, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), ministrul Economiei și Infrastructurii, ministrul Justiției și reprezentanți ai Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție (CNA) și Agenției pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI).

Versiune actualizată a strategiei de recuperare a activelor delapidate

Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson (sunt plătite pentru a căuta miliardul furat) au prezentat o versiune actualizată a strategiei de recuperare a activelor delapidate, în care se ține cont de comentariile anterioare ale reprezentanților BNM, ARBI și ai Procuraturii Anticorupție. În particular, s-a discutat despre căile de inițiere a procedurilor legale în multiple juridicții, inclusiv modalitățile de recuperare a activelor în jurisdicții opace, cu structuri și procese juridice netransparente.

Citiţi şi:

Câți bani au recuperat și câte procese au inițiat cele trei bănci din Grupul lui Shor

Părțile au convenit că implementarea strategiei va fi condusă de către organele de anchetă și urmărire penală moldovenești cu sprijinul companiilor Kroll și Steptoe & Johnson.

Aceasta presupune crearea unui cadru de analiză și schimb de informații obținute din investigațiile atât pe plan național, cât și internațional. Autoritățile din Republica Moldova vor crea un grup de lucru care va conlucra cu experții Kroll și Steptoe & Johnson și va obține, în mod regulat, informații actualizate cu privire la progresul înregistrat.

Autorităţile promit că vor informa publicul și partenerii de dezvoltare despre rezultatele investigației

Totodată, reprezentanții consorțiului internațional au confirmat că al doilea raport de investigație este în fază finală de redactare și este planificat să fie transmis în următoarele câteva săptămâni.

Părțile au discutat despre importanța informării publicului și partenerilor de dezvoltare despre rezultatele investigației, dar și necesitatea de a proteja derularea anchetei și de a nu prejudicia șansele de recuperare a activelor delapidate.

Consultările la subiectul transparentizării și prezentării concluziilor raportului de investigație vor continua. Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu Procuratura Generală și ARBI după livrarea raportului, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a solidifica baza de probe în procedurile inițiate pe plan național.

Din momentul retragerii licențelor (16 octombrie 2015) Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și până pe 30 iunie 2017, lichidatorii acestora au încasat mijloace bănești în sumă totală de 847,66 milioane lei, arată datele BNM.

Suma recuperată reprezintă doar 6% din valoarea creditelor de urgență asigurate cu garanții de stat în valoare de 14.121,76 milioane lei, acordate în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, de BNM celor trei instituții financiare.

Citiți și: 

Unde-i miliardul? Trei soluții care ne-ar fi scăpat de povara miliardului


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  
25 Octombrie 2017 Training
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close