Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea unui recurs înaintat de Efes Vitanta Moldova Brewery SA împotriva Guvernului Republicii Moldova.
 • Pe 24 ianuarie Curtea Supremă de Justiție examinează recursul Interacces-M SRL împotriva Consiliului Concurentei.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie este examinată admisibilitatea unui recurs depus de Drancor SRL împotriva Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Inspectoratului General de Politie al MAI vs Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanţelor.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Eximbank-Gruppo Veneto Bancă SA împotriva SA Poliproiect, Andronic Arcadie, Andronic Mariana si SRL Poliproject Exhibitions.
 • Curtea de Apel Chișinău
  S.A. Termoelectrica se judecă cu Consiliul Municipal Chișinău, pe 2 februarie.
 • Moldexpo
  În perioada 31 ianuarie - 4 februarie 2018 are loc expoziţia naţională de servicii şi mărfuri autohtone, ”Made in Moldova”.
 • Pe 17 februarie în orașul subteran Cricova are loc festivalul vinurilor ”Underland”.
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Cetățeni moldoveni condamnați în Marea Britanie pentru spălare de bani

1 2
 • Membrii grupării criminale condamnați în Marea Britanie
  Foto: dailymail.co.uk
 • Filmările cu camera ascunsă la una din întâlnirile dintre Seth și Mereacre
  Foto: dailymail.co.uk
Vineri, 10.11.2017 15:44   3931
Justiția britanică a condamnat pe 2 noiembrie curent 5 persoane inclusiv 3 cetățeni ai Republicii Moldova la diverse termene de închisoare pentru organizarea unei rețele de spălare a banilor pentru grupări de criminali cibernetici în Europa de Est.

Afacerea era condusă de Iurie Mereacre, un moldovean de 37 de ani, din apartamentul său într-un cartier din Londra, fiind ajutat de asociații lui - Iurie Bivol (36 de ani), Serghei Bivol (31 de ani) și Ryingota Gincota (28 de ani), comunică Agenția Națională Anticrimă.

Grupul a fost ajutat de insiderul Nilesh Sheth (53 de ani), un manager de personal banking la celebra bancă britanică Barklays, care i-a ajutat pe moldoveni să deschidă și să administreze circa 400 de conturi bancare, să perfecteze documente false și să obțină înregistrări de adrese. 

Potrivit publicației Daily Mail, Iurie Mereacre locuia în Regatul Unit ilegal, fiind expulzat de cinci ori din țară. 

Citiți și:

Un cont de 21 milioane de dolari și opt moldoveni implicați în cel mai mare scandal de evaziune din Elveția

Cetățeni moldoveni folosiți într-o schemă de evaziune fiscală din România

Și-au scris un ”Ghid” cum se spală banii

Înainte de a fi arestați, pe 3 noiembrie 2016, membrii grupului infracțional au fost monitorizați o perioadă îndelungată de către autorități.

Timp de 3 ani cei trei moldoveni și complicii lor primeau bani furați într-unul din conturile pe care le controlau, pe care în divizau în sume mai mici și îi dispersau în alte conturi. Ei repetau acest proces de câteva ori pentru e pierde sursa de proveniență a banilor și ulterior îi transferau înapoi hoților. 

Poliția a recuperat la domiciliul moldovenilor telefoane mobile, carduri, mulaje pentru documente de identitate și financiare, precum și alte dovezi. De asemenea, a fost găsit un ghid pas cu pas, scris cu mâna, privind procedurile necesare la operațiunile financiare, modalitatea de mișcare a banilor pe conturi la diferite bănci și notițe despre conturile deja blocate de către bănci. În telefoane s-au păstrat SMS-urile cu acțiunile planificate, plățile și întrevederile la care au participat. La apartamentul lui Sheth au fost ridicate sume importante de bani. Reprezentantul băncii a fost și filmat de către polițiști în timp ce se întâlnea cu ceilalți membri ai grupului în restaurante și parcări. 

Virus infiltrat prin email

În timpul audierilor toți membrii rețelei au pledat vinovat. Anchetatorii au stabilit că gruparea respectivă ar fi contribuit la spălarea a peste 16 milioane de lire sterline pentru hackerii din țările Europei de Est în perioada 2013-2016. Victimile au fost deținători de carduri bancare din SUA și țările UE ai băncii Barklays, iar banii acestora au fost furați de către hackeri cu ajutorul virusului ”Dyre”, atașat la mesaje electronice de la pretinse organizații cunoscute. 

Curtea din Old Bailey l-a condamnat pe Mereacre la 10 ani de închisoare, iar adjunctul lui - Iurie Bivol - a primit 7 ani. Sheth, Gincota și Serghei Bivol vor fi privați de libertate timp de 4 ani, 3 ani și 8 luni, și, respectiv, 3 ani și 5 luni. 

Capturarea celor 5 infractori cibernetici a fost posibilă grație colaborării dintre Agenția Națională Anticrimă, Biroul Federal de Investigații și Alianța Națională de Criminalistică Cibernetică și Instruire din SUA, în cadrul unei operațiuni mai ample de combatere a crimelor cibernetice și spălării banilor. 

Citiți și:

Cine este ”victima” atacului cibernetic și ce afaceri are

O metodă inedită de a sparge bancomatele în Moldova. Aruncă toți banii afară

De unde veneau milioanele de euro, spălați prin conturile bancare ale unor angajați


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Protecția consumatorilor   Tehnologii informaționale   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close