Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Cum procurorii moldoveni au rămas fără laborator de teste ADN

1
 • Procurorii moldoveni sunt nevoiţi să apeleze la serviciile altor state pentru efectuarea expertizelor ADN
  Foto: legmed.ro
Vineri, 10.11.2017 13:32   627
Procuratura Anticorupție anunță că fostul director al Centrului de Medicină Legală (CML), actualul adjunct al directorului CML şi un expert din cadrul instituţiei vor compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de depăşirea atribuţiilor de serviciu, prin trucarea licitaţiei de achiziţionare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită de Procuratura Generală în primăvara anului 2015, ca urmare a investigaţiilor privind legalitatea achiziţionării echipamentului medical pentru efectuarea expertizei genetice (ADN).

Procuratura Generală constatase atunci grave încălcări ale Legii privind achiziţiile publice, admise de persoane publice din cadrul unor autorităţi publice centrale. 

"În cadrul procesului penal, s-a stabilit că, în perioada anului 2013, vice-directorul Centrului de Medicină Legală, acţionând de comun acord cu directorul şi alţi angajaţi ai CML, au comis, prin participaţie, infracţiunea de depăşire a atribuţiilor de serviciu", se arată într-un comunicat al procuraturii.

Potrivit procurorilor, în conformitate cu obiectivele prevăzute de Strategia de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, a fost prevăzută procurarea echipamentului care ar permite efectuarea expertizei genetice în Republica Moldova (analiza ADN), fiind o necesitate stringentă pentru investigarea operativă a crimelor deosebit de grave.

"Astfel, la 14 mai 2013, prin ordinul ministrului Sănătăţii a fost instituit grupul de lucru pentru consolidarea capacităţilor Centrului de Medicină Legală în domeniul efectuării cercetării genetice, iar controlul asupra implementării proiectului a fost pus în sarcina directorului CML. O lună mai tîrziu, pentru realizarea proiectului s-a dispus alocarea a 9.781.000 de lei, iar la 30 octombrie, prin ordinul şefului CML, a fost constituit grupul de lucru pentru achiziţii publice, care urma să selecteze compania care va livra echipamentul genetic medico-legal.

Pe parcursul lunilor iunie-august 2013, expertul CML, acţionînd din numele şefilor săi, ar fi dat asigurări unei companii din România că o va favoriza la licitaţia pentru procurarea echipamentului necesar pentru dotarea laboratorului ADN. Pentru confirmarea spuselor sale, acesta le-a organizat reprezentanţilor companiei române vizite neprotocolare la Ministerul Sănătăţii şi la Centrul de Medicină Legală.


În urma discuţiilor, s-a convenit elaborarea caietului de sarcini în aşa fel, încât parametrii şi specificaţiile tehnice ale utilajului solicitat să coincidă cu cele ale utilajului medical care urma a fi propus de către ofertantul din România. Ca rezultat al acţiunilor infracţionale ale grupului menţionat, a fost „aranjată” o licitaţie, cu minimizarea concurenţei şi facilitarea apriori a agentului economic", susţine Procuratura Generală.

Deşi factorii de decizie ai CML cunoşteau că echipamentul respectiv nu este suficient pentru operaţionalizarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană, utilajul a fost achiziţionat contra sumei de 9.763.800 de lei.

De asemenea, s-a stabilit că tehnologia care urma să fie aplicată de acest laborator nu este validată de comunitatea ştiinţifică internaţională pentru identificarea umană (HID). Astfel, fără procedura de validare, nu poate fi efectuată procedura de acreditare a laboratorului, iar rezultatele obţinute într-un laborator nevalidat şi neacreditat sunt nule.

Mai mult decît atît, echipamentul genetic urma să fie achiziţionat abia după proiectarea şi construcţia sediului laboratorului genetic contemporan, ceea ce nu s-a efectuat pînă în prezent, echipamentul neputînd fi utilizat conform destinaţiei.

Ca urmare a acestei infracţiuni, în prezent Republica Moldova este unicul stat din Europa care nu dispune de un astfel de utilaj, procurorii moldoveni fiind nevoiţi să apeleze şi în continuare la serviciile altor state pentru efectuarea expertizelor ADN, fapt ce presupune termene extinse şi costuri ridicate.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la 6 la 10 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. De asemenea, inculpaţii vor fi obligaţi să recupereze cheltuielile judiciare în valoare de 67.000 lei.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Corupția  
25 Octombrie 2017 Training
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close