Cum procurorii moldoveni au rămas fără laborator de teste ADN

shadow
Vineri, 10.11.2017 13:32   962
Procuratura Anticorupție anunță că fostul director al Centrului de Medicină Legală (CML), actualul adjunct al directorului CML și un expert din cadrul instituției vor compărea în fața magistraților sub acuzația de depășirea atribuțiilor de serviciu, prin trucarea licitației de achiziționare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită de Procuratura Generală în primăvara anului 2015, ca urmare a investigațiilor privind legalitatea achiziționării echipamentului medical pentru efectuarea expertizei genetice (ADN).

Procuratura Generală constatase atunci grave încălcări ale Legii privind achizițiile publice, admise de persoane publice din cadrul unor autorități publice centrale. 

"În cadrul procesului penal, s-a stabilit că, în perioada anului 2013, vice-directorul Centrului de Medicină Legală, acționând de comun acord cu directorul și alți angajați ai CML, au comis, prin participație, infracțiunea de depășire a atribuțiilor de serviciu", se arată într-un comunicat al procuraturii.

Potrivit procurorilor, în conformitate cu obiectivele prevăzute de Strategia de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016, a fost prevăzută procurarea echipamentului care ar permite efectuarea expertizei genetice în Republica Moldova (analiza ADN), fiind o necesitate stringentă pentru investigarea operativă a crimelor deosebit de grave.

"Astfel, la 14 mai 2013, prin ordinul ministrului Sănătății a fost instituit grupul de lucru pentru consolidarea capacităților Centrului de Medicină Legală în domeniul efectuării cercetării genetice, iar controlul asupra implementării proiectului a fost pus în sarcina directorului CML.

Advertisement

O lună mai tîrziu, pentru realizarea proiectului s-a dispus alocarea a 9.781.000 de lei, iar la 30 octombrie, prin ordinul șefului CML, a fost constituit grupul de lucru pentru achiziții publice, care urma să selecteze compania care va livra echipamentul genetic medico-legal.

Pe parcursul lunilor iunie-august 2013, expertul CML, acționînd din numele șefilor săi, ar fi dat asigurări unei companii din România că o va favoriza la licitația pentru procurarea echipamentului necesar pentru dotarea laboratorului ADN. Pentru confirmarea spuselor sale, acesta le-a organizat reprezentanților companiei române vizite neprotocolare la Ministerul Sănătății și la Centrul de Medicină Legală.
În urma discuțiilor, s-a convenit elaborarea caietului de sarcini în așa fel, încât parametrii și specificațiile tehnice ale utilajului solicitat să coincidă cu cele ale utilajului medical care urma a fi propus de către ofertantul din România. Ca rezultat al acțiunilor infracționale ale grupului menționat, a fost „aranjată” o licitație, cu minimizarea concurenței și facilitarea apriori a agentului economic", susține Procuratura Generală.

Deși factorii de decizie ai CML cunoșteau că echipamentul respectiv nu este suficient pentru operaționalizarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană, utilajul a fost achiziționat contra sumei de 9.763.800 de lei.

De asemenea, s-a stabilit că tehnologia care urma să fie aplicată de acest laborator nu este validată de comunitatea științifică internațională pentru identificarea umană (HID). Astfel, fără procedura de validare, nu poate fi efectuată procedura de acreditare a laboratorului, iar rezultatele obținute într-un laborator nevalidat și neacreditat sunt nule.

Mai mult decît atît, echipamentul genetic urma să fie achiziționat abia după proiectarea și construcția sediului laboratorului genetic contemporan, ceea ce nu s-a efectuat pînă în prezent, echipamentul neputînd fi utilizat conform destinației.

Ca urmare a acestei infracțiuni, în prezent Republica Moldova este unicul stat din Europa care nu dispune de un astfel de utilaj, procurorii moldoveni fiind nevoiți să apeleze și în continuare la serviciile altor state pentru efectuarea expertizelor ADN, fapt ce presupune termene extinse și costuri ridicate.

Dacă vor fi recunoscuți vinovați, inculpații riscă de la 6 la 10 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. De asemenea, inculpații vor fi obligați să recupereze cheltuielile judiciare în valoare de 67.000 lei.Oportunitati