Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Prunele şi strugurii din Moldova îşi fac loc pe standurile marilor reţele de magazine

1
 • Prunele din Moldova ajun g pe standurile magazinelor din UE
  Foto: md.undp.org
Joi, 09.11.2017 05:50   1103
Participarea companiilor din Republica Moldova la târgul specializat Indagra Food din anul 2016 la București aduce roadă bogată producătorilor de fructe locali, potrivit PNUD Moldova.

Astfel pe 16 octombrie 2017, compania Ionex-Trans SRL din raionul Ialoveni a expediat primul camion de fructe proaspete în rețeaua de comerț Auchan Retail România.

Livrarea este rezultatul eforturilor comune ale membrilor Asociației Moldova Fruct și PNUD Moldova de diversificare a piețelor de export și a categoriilor de cumpărători pentru fructele moldovenești.

Export pe piețele alternative

În toamna anului 2016, peste 10 producători și exportatori de fructe din cadrul Asociației au participat cu un stand comun la expoziția Indagra Food, cu suportul Guvernului României și al PNUD Moldova. Interacțiunea cu reprezentanții distribuitorului francez, stabilită atunci, a continuat cu vizite la livezile și facilitățile de ambalare din cadrul Asociației.

„Ne-am stabilit obiectivul să mărim în fiecare an cota de export pe piețele alternative, iar în acest sezon ne-a reușit să exportăm pe piața Uniunii Europene. E un drum ambițios, dar inevitabil, iar primul succes ne dă și mai multă încredere în calitatea produselor moldovenești și valoarea lor pe plan global”, afirmă Ion Ionaș, directorul Ionex-Trans SRL.

Anterior această companie exporta în special pe piaţa rusească.

Primii struguri și prune proaspete au apărut pe rafturile magazinelor la sfârșitul lunii octombrie 2017. Companiile planifică să extindă cooperarea și pentru categorii noi de fructe.

Auchan Retail România deține 33 de magazine format hipermarket și urmează să deschidă câteva sute de magazine de proximitate. Această categorie de magazine va comercializa categorii noi de produse, printre care și gustări porționate din fructe, segment în care producătorii de fructe din Moldova au deja experiență.

"Dezvoltarea sectorului fructelor proaspete, care este unul dintre cele mai dinamice, contribuie substanțial la dezvoltarea locală, atât datorită noilor locuri de muncă, cât și investițiilor adiționale în explorarea tehnologiilor moderne.

Diversificarea piețelor de export pentru producția autohtonă prezintă o prioritate cheie pentru dezvoltarea sectorului. Modelul actual de business a celor mai performanți producători este axat pe valorificarea oportunităților pe piețe noi, precum și eforturi continue la compartimentul inovare", afirmă Dumitru Vasilescu, manager de proiect la PNUD Moldova.

Participarea producătorilor și exportatorilor de fructe la ediția din 2016 a expoziției târg Indagra Food a fost asigurată de proiectul „Dezvoltarea afacerilor inovative pentru o creştere economică durabilă la nivel local” al PNUD Moldova, cu suportul Guvernului României și membrilor Asociației Moldova Fruct. 

Majorarea contingentelor tarifare

De notat că în ultimii 2-3 ani a crescut semnificativ exportul de fructe în statele UE, în special în România. În aceste condiţii autorităţile de la Chişinău au solicitat de la UE majorarea contingentelor tarifare la struguri de masă proaspeți până la 25.000 tone, prune proaspete – 20.000 tone, iar la cireșe – 2.000 tone.

În plus s-a solicitat mărirea contingentelor și la produsele care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării: grâu – de la 75.000 tone la 250 000 tone, orz – 70.000 tone la 100.000 tone, porumb – de la 130.000 tone la 250.000 tone, zahăr – de la 37.400 la 50.000 tone, iar la cereale prelucrate (alcool) – de la 2.500 la 15.000 tone etc.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  
25 Octombrie 2017 Training
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close