Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Tranzacţie surpriză! Banca Transilvania va cumpăra fosta bancă a lui Plahotniuc şi Platon

1 2
 • Banca Transilvania este cea mai mare instituţie financiară cu capital românesc
  Foto: radioconstanta.ro
 • Victoriabank este a treia ca mărime bancă din Moldova
  Foto: mold-street.com
Marţi, 07.11.2017 16:39   4494

La trei ani de la furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc, o bancă străină încearcă să intre pe piaţa locală. E vorba de Banca Transilvania (simbol bursier TLV), una dintre cele mai mari instituţii de credit din România, care a ajuns la o înţelegere cu unul dintre principalii acţionari ai Victoriabank privind preluarea pachetului de acţiuni.

UPDATE 19.20 Atât Banca Transilvania, câţ şi BERD au conformat informaţia şi anunţă într-un comunicat de presă că își unesc forțele pentru a deveni acționarii majoritari ai Victoriabank.

Din informaţiile din sistemul bancar, ar fi vorba de firma Insidown care deţine 39,2% din capitalul Victoriabank şi care îl avea ca beneficiar pe afaceristul rus Serghei Lobanov.

Au fost şi bulgarii şi românii

Conducerea Băncii Transilvania ar urma să anunţe oficial la finele acestei zile Banca Naţională a României şi Bursa de Valori de la Bucureşti despre intenţia de a intra în capitalul Victoriabank. Am solicitat un comentariu şi de la Banca Transilvania, dar până la publicarea articolului nu am primit încă un răspuns.

Citiţi şi:

O bancă importantă din România, gata să investească în Republica Moldova

Victor Ţurcan, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Victoriabank şi deţinător al unui pachet de 10,45%, susţine că nu cunoaşte nimic despre o eventuală tranzacţie, dar a confirmat existenţa unor discuţii cu investitori, inclusiv cu Banca Transilvania.

„Au fost şi din Bulgaria şi din România, au adunat informaţii, au analizat situaţia, dar despre o eventuală decizie nu cunosc nimic”, a spus bancherul.

Situaţie financiară bună

Totodată el a precizat că situaţia financiară actuală a Victoriabank este bună.

"Nu putem spune că banca ar fi într-o anumită stare financiară şi în consecinţă ar avea nevoie de un investitor. Ce înseamnă de fapt venirea unui investitor. El pur şi simplu cumpără pachetul de la un acţionar, banii i-a plătit acţionarului şi s-au schimbat cu locurile. Alte investiţii nu mai vin. Altceva e dacă el are planuri de investiţii, dar pentru ce să facă ei investiţii aici, când noi avem o supralichiditate în sistemul bancar. Nu se creditează, nu se finanţează proiecte din economie, fiindcă condiţiile sunt mai dure, iar agenţii economici nu fac eforturi pentru dezvoltare, iar sistemul bancar nu are unde investi banii”, a declarat Victor Ţurcan.

De notat că Victoriabank este a treia ca mărime instituţie financiară din Moldova.

Trei ani de la fraudă şi de la schimbarea acţionarilor 

În prezent cel mai mare acţionar al Victoriabank este firma Insidown din Cipru. Coincidenţă sau nu, dar această firmă a ajuns să deţină un pachet de 38,3% trei ani în urmă. Mai exact pe 13 noiembrie 2014, când în urma a 14 tranzacţii la Bursa de Valori a Moldovei s-au vândut 9,57 milioane de acţiuni (pachete de la 0,02% la 4,98%) în valoare totală de 186,7 milioane lei (circa 10 milioane de euro, la cursul de schimb din acea zi).

Citiţi şi:

ANCHETĂ Noii acționari de la Victoriabank, implicați în scandaluri de spălare de bani

În mai 2015, Insidown şi-a majorat cota cu încă un 0,9% şi a ajuns la o cotă de 39,2%. Oficial beneficiar final al pachetului deţinut de Insidown este cetăţeanul rus Serghei Lobanov, proprietar al unei companii de asigurări din Rusia.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Bursa și tranzacții   Sistemul bancar și asigurările  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
25 Octombrie 2017 Training
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close