Tranzacție surpriză! Banca Transilvania va cumpăra fosta bancă a lui Plahotniuc și Platon

shadow
Marţi, 07.11.2017 16:39   7991
La trei ani de la furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc, o bancă străină încearcă să intre pe piața locală. E vorba de Banca Transilvania (simbol bursier TLV), una dintre cele mai mari instituții de credit din România, care a ajuns la o înțelegere cu unul dintre principalii acționari ai Victoriabank privind preluarea pachetului de acțiuni.

UPDATE 19.20 Atât Banca Transilvania, câț și BERD au conformat informația și anunță într-un comunicat de presă că își unesc forțele pentru a deveni acționarii majoritari ai Victoriabank.

Din informațiile din sistemul bancar, ar fi vorba de firma Insidown care deține 39,2% din capitalul Victoriabank și care îl avea ca beneficiar pe afaceristul rus Serghei Lobanov.

Au fost și bulgarii și românii

Conducerea Băncii Transilvania ar urma să anunțe oficial la finele acestei zile Banca Națională a României și Bursa de Valori de la București despre intenția de a intra în capitalul Victoriabank. Am solicitat un comentariu și de la Banca Transilvania, dar până la publicarea articolului nu am primit încă un răspuns.

Citiți și:

O bancă importantă din România, gata să investească în Republica Moldova

Victor Ţurcan, președinte al Consiliului de Administrație al Victoriabank și deținător al unui pachet de 10,45%, susține că nu cunoaște nimic despre o eventuală tranzacție, dar a confirmat existența unor discuții cu investitori, inclusiv cu Banca Transilvania.

„Au fost și din Bulgaria și din România, au adunat informații, au analizat situația, dar despre o eventuală decizie nu cunosc nimic”, a spus bancherul.

Situație financiară bună

Totodată el a precizat că situația financiară actuală a Victoriabank este bună.

"Nu putem spune că banca ar fi într-o anumită stare financiară și în consecință ar avea nevoie de un investitor. Ce înseamnă de fapt venirea unui investitor. El pur și simplu cumpără pachetul de la un acționar, banii i-a plătit acționarului și s-au schimbat cu locurile. Alte investiții nu mai vin. Altceva e dacă el are planuri de investiții, dar pentru ce să facă ei investiții aici, când noi avem o supralichiditate în sistemul bancar.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Bursa și tranzacții   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati