Visul noului primar interimar al Chișinăului începe să se realizeze

shadow
Luni, 06.11.2017 11:25   2041
De luni, 6 noiembrie, fostul președinte al companiei Gas Natural Fenosa Silvia Radu va exercita funcția de primar interimar al capitalei.

S-a întâmplat după ce în cadrul ședinței operative a primăriei, primarul interimar al capitalei, Nistor Grozavu a anunțat că Silvia Radu și Ruslan Codreanu au fost numiți oficial în funcția de viceprimari de Chișinău. 

Un tehnocrat la conducerea Capitalei

Totodată, Nistor Grozavu a declarat că el se retrage din funcția pe care o exercită la moment, iar fotoliul de primar general interimar va fi ocupat de Silvia Radu, care un an în urmă a candidat l-a președinția Republicii Moldova.

Potrivit lui Nistor Grozavu, Silvia Radu este o propunere foarte bună pentru a aduce modernitate și eficiență în managementul Primăriei, are o experiență bogată, vine din zona tehnocrată și cred că va aduce schimbări importante în activitatea instituției.

„Am acceptat acest interimat din cauza unei situații de criză în ideea că aceasta va fi pentru o perioadă scurtă. Așa am spus când am revenit la serviciu. Nu-mi doresc să ocup acesta funcție contrar Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Am acceptat doar ca să deblochez activitatea Primăriei Chișinău. La moment, este nevoie de o echipă completă, dar după ce am discutat cu fracțiunile am înțeles că nu este voință politică”, a declarat Nistor Grozavu.

Advertisement

Nistor Grozavu a precizat că aceasta a fost ultima ședință a Primăriei pe care o va conduce, iar următoarele vor fi prezidate de Silvia Radu.

Numirea celor doi viceprimari a fost făcută în baza articolului 17 al Legii privind statutul municipiului Chișinău, care prevede că, dacă viceprimarii nu sunt aleși de Consiliul municipal Chișinău, ori subiectul este exclus din agendă la două ședințe consecutive ale CMC, Primarul general numește viceprimarii prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal.

De menționat că aceste proceduri legale au fost respectate. Subiectul alegerii viceprimarilor a fost în agenda CMC la două ședințe consecutive și s-au exclus din agendă.

Visul Silviei Radu

Silvia Radu a fost timp de peste șapte la cârma Gas Natural Fenosa (din aprilie 2008 și până în noiembrie 2015), cel mai mare furnizor și distribuitor de energie din Moldova, dar a activat în cadrul companiei energetice din anul 2000.

În ultimii doi ani de aflare la șefia întreprinderii a avut un salariu fabulos pentru Moldova: peste 10 milioane de lei.

În 2009, Silvia Radu declara pentru revista VIP Magazin că visul ei este „să facă politică mare, atunci când va veni timpul”.

În octombrie 2016 a candidat ca independent la funcția de președinte și susținea că „a intrat în cursa electorală pentru a face altfel de politică”.

A avut o contrubuție decisivă la eliminarea din campania electorală a Innei Popenco, candidata partidului Shor la președinția Moldovei.

O investigație RISE Moldova a arătat că Silvia Radu a derulat în Republica Moldova afaceri în agricultură și a oferit consultanță în afaceri prin firmele sale din Marea Britanie. S-a asociat cu Valentin Vizant, nașul de cununie al vicepreședintelui Partidului Democrat Sergiu Sârbu, dar și cu directorul Pro TV Chișinău, Cătălin Giosan.

Citiți și:

Un spaniol este noul șef al Gas Natural Fenosa în MoldovaOportunitati