Un senator român propune ca Moldova să devină furnizor oficial de forță de muncă în România

shadow
Duminică, 05.11.2017 09:58   1386
România are o mare problemă legată de lipsa forței de muncă, iar soluția ar putea fi un parteneriat cu Republica Moldova pentru a aduce oameni de acolo, susține senatorul PSD Eugen Teodorovici, președintele Comisiei pentru buget-finanțe din Senatul României.

"I-am propus domnului premier, atunci când eram consilier onorific — în țara asta nu poți nici măcar benevol să lucrezi, eram consilier onorific, benevol — în ceea ce privește forța de muncă, i-am spus primului ministru să încheie, așa cum Polonia încheie cu Ucraina un acord bilateral, în baza căruia două milioane de oameni din Ucraina vin să lucreze în Polonia. De ce nu facem și noi asta cu Moldova, spre exemplu?", a declarat fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici la evenimentul "Topul Național al Firmelor Private din România".

România nu este pregătită pentru infuzie de bani

Potrivit Agerpres, senatorul i-a răspuns și ambasadorului SUA, Hans Klemm, care a spus anterior, în același eveniment, că ar trebuie să ne îngrijoreze că Republica Moldova este înaintea României în ceea ce privește climatul de business, într-un top al Băncii Mondiale: "Nu mă îngrijorează că Moldova a crescut peste România, mă îngrijorează ce se întâmplă în România".

Advertisement

Țara noastră poate atrage toate fondurile europene disponibile, însă piața internă nu este pregătită pentru o astfel de infuzie de bani, consideră Teodorovici.

"România poate aduce în trei ani 23 de miliarde de euro, adică toți banii europeni, numai că, din păcate, piața nu poate să susțină o astfel de infuzie de bani europeni, pentru că nu mai este forță de muncă, materia primă dispare, pentru că dispar cei care produc", a arătat senatorul.

Citiți și:

Cât a pierdut și pierde Moldova din “exportul de creiere”

De notat că potrivit unui studiu FMI, Republica Moldova este unul dintre cei mai mari exportatori de resursă umană în Rusia și UE, iar diaspora moldovenească doar din Rusia este echivalentă cu aproximativ 14% din populația țării.

Principalul beneficiar UE și Rusia

În opinia autorilor cei care au avut cel mai mult de câștigat sunt înșiși emigranții și țările din Europa de Vest care i-au adoptat, în timp ce fenomenul a avut efecte dezastruoase pentru Moldova, accentuând declinul demografic și limitând sever perspectivele de dezvoltare a economiei, cu ramificații pentru sectorul privat, competitivitatea economică și convergența veniturilor populației către media europeană.

Emigrarea este privită de FMI inclusiv și ca una dintre cauzele perpetuării corupției în politica moldovenească.

Citiți și:

Moldova a ajuns unul din liderii mondiali după numărul de locuri de muncă create



Oportunitati