Care este impactul real al investițiilor străine directe în economia Moldovei

shadow
Vineri, 17.11.2017 04:35   2143
O analiză realizată de experții germani de la Echipa Economică Germană (GET Moldova) sugerează că impactul investițiilor străine directe (ISD) este cu mult mai mare decît cel care era atribuit de obicei acestora, astfel ISD constituind o sursă importantă de creștere economică și de imbunătățire a standardelor de viață.

"Analiza noilor date de către GET Moldova în cooperare cu Biroul Național de Statistică arată că ISD este unul dintre principalele motoare ale creșterii economice și factor cheie pentru îmbunătățirea standardelor de viață în Moldova. Factorii de decizie trebuie să se asigure că această importanță este reflectată în deciziile lor politice", susține Woldemar Walter, Managerul de Proiect al GET Moldova și autorul principal al studiului.

Companiile cu ISD au 15% din angajați și 25% din PIB

Potrivit studiului care are la bază date pentru anul 2015, companiile cu ISD angajează în total 76 000 persoane. Astfel aceste companii dețin circa 15% din forța de muncă angajată. Aproape jumătate din angajații companiilor cu ISD activează în sectoare de producere cum sunt textilele, produse alimentare și producerea consumabilelor auto.

Citiți și:

Cum guvernul Filip vrea să atragă investiții străine în Moldova? Cu foi de parcurs și angajamente

Totodată companiile cu capital străin reprezintă 23% din valoarea adăugată; astfel, aproape 25% din PIB-ul Moldovei este produs de către aceste companii.

Producția pe angajat în companiile cu ISD este cu 71% mai mare decat media internă

Producția medie pe angajat în companiile cu ISD este în mediu cu 71% mai înaltă decât în companiile locale datorită unui număr de factori cum ar fi mărimea companiei, capitalizarea, precum și utilizarea noilor tehnologii, avantaje manageriale și instruirea angajaților. 

Astfel, locurile de muncă create de companiile cu ISD contribuie, în mod normal, la o mai mare productivitate.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Proprietari și manageri   Evoluții și startup-uri  

Advertisement

Oportunitati