Implicarea unei companii de stat din România în privatizarea Vestmoldtransgaz are suport politic

shadow
Marţi, 31.10.2017 04:32   2096
Liviu Dragnea, președinte al Partidului Social Democrat (PSD) și președinte al Camerei Deputaților din România a a declarat, luni, că la întâlnirea coaliției de guvernare care a avut loc la Vila Lac 1 s-a discutat și despre implicarea unei companii de stat românești (Transgaz) în achiziționarea unei companii de energie din Republica Moldova.

Potrivit Agerpres propunerea a venit de la premierul Mihai Tudose, care anterior în calitate de ministru al Economiei și apoi ca șef al Executivului român a discutat cu oficiali de la Chișinău despre cooperarea moldo-română din sectorul energetic și gazier. 

Dragnea: E o măsură și economică bună și strategică pentru România

"Ne-a prezentat premierul câteva chestiuni strategice, pe care le abordasem acum două săptămâni de zile, astăzi (luni — n.r.) a prezentat care sunt propunerile lui, și anume o implicare a unei companii de stat românești în achiziționarea unei companii de energie din Republica Moldova și are susținerea și suportul nostru politic, pentru că este o măsură și economică bună și strategică pentru România și nu numai.

Advertisement

Am discutat, de asemenea, despre o primă strategie de finanțare pentru mari lucrări de infrastructură, ne referim în primul rând la autostrăzi", a spus Liviu Dragnea după discuțiile din coaliția de guvernare pe tema proiecției bugetare pe 2018, desfășurate la Vila Lac 1.

El a adăugat că în perioada următoare vor avea loc întâlniri tehnice cu finanțatori internaționali — Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții.

Amintim că vineri, 27 octombrie, Agenția Proprietății Publice a scos la privatizare prin concurs investițional întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, creată în anul 2014 pentru a gestiona gazoductul Iași-Ungheni și de a presta servicii de transport a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Prețul cerut este de 180 de milioane de lei și angajamentul de a investi 93 de milioane de euro în următorii doi ani.

Atât autoritățile de la Chișinău, cât și oficiali din cadrul Guvernului Filip susțin că cel mai probabil că noul proprietar va fi compania românească Transgaz, operatorul sistemului de transport din România.

Citiți și:

De ce Guvernul privatizează compania ce deține gazoductul Iași-UngheniOportunitati