Un fost șef de la Primărie își construiește un palat de milioane

shadow
Luni, 30.10.2017 11:10   2116
Fostul șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicare (DGTPCC) din cadrul Primăriei Chișinău Igor Gamrețchi, ar fi început să-și construiască o casă de lux într-o zona rezidențială din Capitală, afirmă consilierul PSRM Alexandr Odințov.

Potrivit lui Odințov, imobilul este înscrisă pe numele părinților lui Igor Gamrețchi, Stoicev Eugenia și Stoicev Petru se află pe strada Primar Gherman Pântea din sectorul Rîșcani al Capitalei și ar avea o suprafață totală de circa 1.500 metri pătrați.

Baia placată cu teracota de 200 euro pentru un metru patrat

Totodată în poșta mai multor redacții, au fost trimise fotografii cu imobilul în care de exemplu baia ar fi placată cu teracota de 200 euro pentru un metru patrat, "sauna, cu plăci de sare, toate tavanele cu ornamente de gips...”.

În același timp fostul funcționar spune că este vorba despre un teren primit de tatăl său, care lucrează la Universitatea Tehnică, iar lucrările de construcție se fac de mai bine de 5 ani.

„Tatăl meu a primit terenul de la Universitate, nu prin deciziile CMC, cum primesc socialiștii... Construcția a început acum vreo cinci ani, dar au fost și perioade când lucrările au fost stopate. Acum este în variantă gri”, a declarat Gamrețchi, citat de Deschide.md.

Totodată el a precizat că imobilul are o suprafață de peste 400 de metri pătrați și nu de 1.500, iar casa ar urma să găzduiască două familii: a lui și a părinților săi.

Casa un veritabil palat, nu este însă finalizată și respectiv datele de la Cadastru nu arată care este suprafața reală a construcției și la ce valoare a fost evaluată de specialiști. 

Terenul are o suprafață de 10,6 ari și este evaluat la 878.000 de lei. Totodată în 2016, mama lui Gamrețchi, Eugenia Stoicev a mai intrat în posesia unui teren de șapte ari din vecinătate, aflat sub sechestru și care aparținea unei alte persoane.

Potrivit lui Odințov, Gamrețchi și familia sa ar deține și alte imobile obținute pe căi suspecte.

De notat că Mold-Street a scris mai multe articole despre afacerile imobiliare ale lui Gamrețchi și cum el a fost salvat de CNA și Procuratură

Urmărire penală pentru abuz de serviciu

Astfel Gamrețchi a fost obiectul unor anchete ale Centrului Național Anticorupție (CNA) și Procuraturii Anticorupție.

Advertisement

La începutul lunii martie 2016, CNA a inițiat o urmărire penală "pe faptul abuzului de serviciu comis de factorii de decizie ai Direcției Generale Transport Public din cadrul Primăriei Chișinău în complicitate cu conducerea Utiltrans Construct".

Anchetatorii au constatat atunci că "factorii de decizie ai DGTPCC, folosindu-se de situația de serviciu au favorizat, în mod ilegal, compania Utiltrans Construct la câștigarea licitației publice privind executarea lucrărilor de construcție a drumului de acces din sectorul Ciocana mun. Chișinău spre satul Humulești".

Igor Gamrețchi susținea că licitația s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legislației, iar la stabilirea celei mai buпе oferte instituția "nu sa bazat doar ре criteriul principal "cel mai mic pret" dar ре сеа mai avantajoasă оfеrtă din punct de vеdеrе economic.

În octombrie 2016, CNA a pornit cauza penală nr. 2016970631, pe faptul coruperii pasive comise în complicitate de către șeful DGTPCC Igor Gamrețchi. În aceeași zi, CNA a pornit o cauză penală și pe faptul coruperii active comise de către administratorul Financial Investment Group Liliana Ţurcanu. Firma Financial Investment Group deține o cotă de 45% din Utiltrans.

Gamrețchi salvat de procuror 

Cele două cauze penale sunt strâns legate de o altă cauza penală, în cadrul căreia s-a stabilit că după desemnarea Utiltrans Construct în calitate de câștigător a licitației publice privind executarea lucrărilor de construcție a drumului de acces spre satul Humulești, între Financial Investment Group, în persoana directorului/fondatorului unic Liliana Ţurcanu și mama lui Igor Gamrețchi, Eugenia Stoicev a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare a cinci construcții pe strada Uzinelor 2.

Imobilele cu suprafața totală de circa 900 metri pătrați au fost procurate de Eugenia Stoicev la un preț de 60.000 lei, în pofida faptului că certificatul privind valoarea cadastrală a bunurilor respective din 19 decembrie 2014, indică că valoarea lor constituia 1.126.483 lei, adică de 19 ori mai mult.

De urmărirea penală pe cauzele menționate s-a ocupat procurorul Mariana Botezatu de la Procuratura Anticorupție, menționată de noi și în altă anchetă.

Dosarul însă așa-și nu a ajuns în instanță fiind pus la "murat" de procuror și respectiv după expirarea termenului de prescripție de trei luni, Igor Gamrețchi a ieșit curat din această afacere.

Acuzat în dosarul cu trucarea licitației parcărilor din Chișinău

Pe 25 aprilie 2017, șeful Direcției transport a fot reținut de procurorii Anticorupție în dosarul trucării parcărilor cu plată.

Cauza penală în privința sa a fost disjunsă din cauza penală inițială unde figurează și alte persoane, printre care viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, administratorii a trei companii de parking, dar și omul de afaceri Alexandru Pincevschi, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitație, inclusiv cea câștigătoare, care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în Capitală.

Procuratura a anunțat că Igor Gamrețchi a încheiat cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției în schimbul unei pedepse reduse, el riscând o amendă de 300.000 de lei sau maxim 7 ani de închisoare.

Citiți și: Aici sunt banii dumneavoastră! Doi ani și 29 de milioane de lei îngropate într-un drumOportunitati