Inovații juridice: Divorț fără judecată, procedură scrisă pentru cauze civile de 50.000 lei...

shadow
Luni, 30.10.2017 08:50   3578
Ministerul Justiției a înaintat Guvernului spre aprobare proiectul Legii pentru modificarea Codului de Procedură Civilă (CPC). Documentul conține prevederi noi pentru simplificarea procedurilor, reducerea duratei proceselor de judecată și îmbunătățirea căilor de atac.

„Intenția majoră este îmbunătățirea calității actului de justiție, prin efectele preconizate de simplificare a formelor procedurale, clarificarea căilor de atac și responsabilizarea participanților la proces. Aceste schimbări vor avea un impact direct pentru acces mai ușor la justiție al cetățenilor”, a afirmat Vladimir Cebotari, ministrul Justiției.

Depășirea dificultăților ce apar la examinarea cauzelor civile

Astfel sunt propuse modificări pentru depășirea dificultăților ce apar la examinarea cauzelor civile. Ariile de intervenție vizează: îmbunătățirea pregătirii pricinii pentru dezbateri; introducerea procedurilor simplificate și urgente pentru cauze civile cu valoare redusă; includerea unor prevederi anti-abuz (reguli stricte pentru depunerea probelor și a obiecțiilor sau referinței).

Modificările sunt propuse inclusiv pentru a asigura corespunderea legislației naționale cerințelor Convenției Europene și jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO). 

Ministerul Justiției susține că astfel vor fi eliminate deficiențele ce au condus la adoptarea hotărârilor CtEDO prin care s-a constatat violarea de către Republica Moldova a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Procedură scrisă pentru cauzele civile cu valoare mai mică de 50.000 lei 

Una dintre cele mai importante inovații reprezintă posibilitatea examinării și soluționării în procedură scrisă a unor categorii de cauze civile, dacă valoarea acestora este mai mică de 50.000 lei ( fără dobânzi, penalități și cheltuieli.

Advertisement

"Aceasta este justificată de numărul extrem de mare al cauzelor civile din instanțe ce le împovărează și totodată, afectează calitatea și durata examinării cauzei, consumând în mod excesiv resursele statului pentru înfăptuirea justiției", își argumentează inițiativa Ministerul Justiției.

Potrivit autorilor această procedură a avut drept model prevederile Regulamentului Parlamentului European și Consiliului nr. 861/2007 privind stabilirea unei proceduri europene cu privire la cererile cu valoare redusă. Domeniul de aplicare este circumscris pentru litigiile avînd că obiect creanțe a căror valoare nu depășește 2.000 euro.

Reglementarea propusă similară pentru Codul de procedură civilă al Republicii Moldova stabilește cuantumul de 10 salarii medii pe economie prognozate la data sesizării instanței, ceea ce este în spiritul Regulamentului menționat și tendinței de integrare europeană a Republicii Moldova.

Bunele practici și reglementările asemănătoare au fost preluate din state similare situației Republicii Moldova, precum Estonia, Lituania, dar și Elveția, Marea Britanie sau Franța.

În Lituania însă prevederile legale prevăd o procedură scrisă doar dacă valoarea acțiunii nu depășește 1.000 de litas (aprox. 6.300 lei), și dacă niciuna dintre părți nu este împotrivă; pentru litigiile privind proprietatea, procedura scrisă este aplicabilă acțiunilor valoarea cărora e mai mică de 5.000 litas (aprox. 32.000 lei), se arată în nota de argumentare.

Divorț fără proces de judecată

O altă inovație este excluderea din competența instanțelor judecătorești a examinării cererilor de desfacere a căsătoriei atunci când între soți nu există litigii referitoare la partajul proprietății comune în devălmășie, la întreținerea, educarea și domiciliul copiilor minori comuni sau înfiați de ambii soți sau la întreținerea soțului inapt de muncă.

"Lipsa obiectului litigios între părți ar facilita aplanarea situației dificile fără implicarea instanței de judecată, ceea ce ar salva, și timp și costuri, pentru sistemul judecătoresc. În acest caz competența a fost transferată la oficiul de stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soți", susține Ministerul Justiției.

De asemenea, se propune modernizarea regulilor de citare legală și de comunicare a actelor de procedură, inclusiv a modalităților clasice utilizate actualmente. Introducerea posibilității citării electronice (prin e-mail), folosită deja în unele sisteme de drept, este una dintre soluțiile ce vor permite inclusiv economisirea banilor, timpului și resurselor umane implicate.

O altă noutate a proiectului este introducerea posibilității pentru depunerea cererilor de chemare în judecată, celor de apel, de recurs, de revizuire, de eliberare a ordonanțelor judecătorești și oricare altor cereri sau acte procedurale, prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), cu semnătura electronică avansată calificată.



Oportunitati