Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Guvernul se confruntă cu o nouă problemă: Veniturile depăşesc cheltuielile cu 1,1 miliarde lei

1
 • Foto: sputnik.md
Joi, 26.10.2017 06:19   5142
Bugetul public național (BPN) a încheiat primele trei trimestre ale anului 2017 cu un excedent de circa 1,16 miliarde lei. În aceeaşi perioadă a anului trecut se atesta un deficit bugetar de peste un miliard de lei.

Doar în luna septembrie 2017, veniturile au fost mai mari decât cheltuielile cu circa 900 de milioane lei. Datele Ministerului Finanțelor scot la iveală originea acestor rezultate suspect de spectaculoase.

Veniturile din amenzi au crescut de două ori

Astfel în 9 luni ale anului 2017, veniturile totale ale bugetului public naţional au constituit 38,42 miliarde lei, fiind în creștere cu 18,3% (+5,95 miliarde lei) față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai semnificative creşteri ale veniturilor s-au atestat la capitolul amenzi și sancțiuni, încasările crescând de două ori (+135 milioane lei). 

Cu 44% au crescut încasările din impozite pe bunurile imobiliare (+113 milioane lei), iar cu aproape 38% au crescut veniturile din accizele la mărfurile importate (+1,1 miliarde lei)

Încasările de la aplicarea taxei pe valoare adăugată s-au majorat cu 18,4% (cu aproape două miliarde lei) şi cu circa 17% - din contribuții și prime de asigurări obligatorii (cu circa 1,6 miliarde lei).

Cheltuielile cresc mai lent

În acelaşi timp cheltuielile și activele nefinanciare au însumat 37,26 milairde lei, ceea ce este cu 11,2% (3,75 miliarde lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

La unele categorii precum protecţia mediului, apărarea naţională şi serviciile de stat cu destinație generală, cheltuielile au fost chiar mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În schimb cheltuielile pentru ocrotirea sănătăţii, ordinea publică și securitate națională au crescut cu peste 20%.

De notat că limita deficitului admisă în legea bugetului pentru anul în curs, este de 4,15 miliarde de lei sau 3% din PIB. Astfel, teoretic executivul poate să își sporească în următoarele luni cheltuielile cu circa 5,3 miliarde de lei și să se încadreze, astfel, în limitele admise de legea bugetului.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Evoluții și startup-uri   Gestionarea banilor publici  
25 Octombrie 2017 Training
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close