Un moldovean a furat ordinul Steaua de Aur de la un general cecen. Ce a urmat

shadow
Marţi, 24.10.2017 04:35   8125
Mai mulți cetățeni moldoveni figurează într-o cauză penală pornită în Federația Rusă, în privința unei grupări criminale armate, care ar fi comis zeci de atacuri tâlhărești asupra unor imobile de lux din regiunea Moscova.

Potrivit kommersant.ru, infractorii au comis în perioada 2008-2016 mai mult jafuri armate, iar printre jertfe se numără oameni de afaceri, vedete, dar și un general cecen, de la care ar fi furat arme și ordinul Steaua de Aur, primit de acesta pentru asasinarea liderului separatist cecen Djohar Dudaev.

Grupare subversiv-teroristă

Anchetatorii susțin că bandiți purtau, de regulă, haine, măști și mănuși în stil militar. Erau înarmați cu arme de foc, iar după nivelul de pregătire, specialiștii ruși au apreciat gruparea banditească drept una subversiv-teroristă.

„Există suspiciuni că ar putea fi implicați oameni din serviciile speciale sau din cadrul organelor de drept. Potrivit anchetatorilor, unii membri ai grupării aveau abilități speciale de a îmblânzire a câinilor de pază. De asemenea, grupul avea un psiholog care vorbea cu victimele pentru a afla unde sunt banii, inclusiv folosind un poligraf”, notează ziarul.

Gruparea a fost reținută în 2016, după un raid asupra casei directorui general al unei companii, de unde au sustras 5 milioane de ruble (aproximativ 90.000 de dolari) și arme. 10 membri stau după gratii, iar șase sunt dați în căutare

Liderul grupării, Nicolae Grecu de 40 de ani, nu-și recunoaște vina, iar la ultima ședință de judecată a acuzat anchetatorul că ar urma indicațiile cuiva. Avocata acestuia îi susține poziția și declară că starea lui de sănătate în detenție se agravează.

Şantajat de ceceni

În același timp publicația Moskovski Komsomoleț, dar și postul TV Rain au relatat că Nicolae Grecu a fost reținut încă pe 18 octombrie 2016 și timp de cinci zile ar fi fost supus torturilor într-o așa-zisa închisoare secretă a serviciilor secrete ruse (FSB) pentru a recunoaște că a furat Steaua de Aur de la Umarpashi Hanaliev, un fost general FSB, erou al Rusiei de origine cecenă.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Corupția  

Advertisement

Oportunitati