Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea unui recurs înaintat de Efes Vitanta Moldova Brewery SA împotriva Guvernului Republicii Moldova.
 • Pe 24 ianuarie Curtea Supremă de Justiție examinează recursul Interacces-M SRL împotriva Consiliului Concurentei.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie este examinată admisibilitatea unui recurs depus de Drancor SRL împotriva Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Inspectoratului General de Politie al MAI vs Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanţelor.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Eximbank-Gruppo Veneto Bancă SA împotriva SA Poliproiect, Andronic Arcadie, Andronic Mariana si SRL Poliproject Exhibitions.
 • Curtea de Apel Chișinău
  S.A. Termoelectrica se judecă cu Consiliul Municipal Chișinău, pe 2 februarie.
 • Moldexpo
  În perioada 31 ianuarie - 4 februarie 2018 are loc expoziţia naţională de servicii şi mărfuri autohtone, ”Made in Moldova”.
 • Pe 17 februarie în orașul subteran Cricova are loc festivalul vinurilor ”Underland”.
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Un moldovean a furat ordinul Steaua de Aur de la un general cecen. Ce a urmat

1 2 3
 • Nicolae Grecu este acuzat de banditism, jaf înarmat şi de fals de documente
  Foto: mk.ru
 • Generalul FSB Umar Hanaliev cu ordinul Steaua de Aur la piept
  Foto: mk.ru
 • Foto: mk.ru
Marţi, 24.10.2017 04:35   5745
Mai mulți cetățeni moldoveni figurează într-o cauză penală pornită în Federația Rusă, în privința unei grupări criminale armate, care ar fi comis zeci de atacuri tâlhărești asupra unor imobile de lux din regiunea Moscova.

Potrivit kommersant.ru, infractorii au comis în perioada 2008-2016 mai mult jafuri armate, iar printre jertfe se numără oameni de afaceri, vedete, dar și un general cecen, de la care ar fi furat arme și ordinul Steaua de Aur, primit de acesta pentru asasinarea liderului separatist cecen Djohar Dudaev.

Grupare subversiv-teroristă

Anchetatorii susțin că bandiți purtau, de regulă, haine, măști și mănuși în stil militar. Erau înarmați cu arme de foc, iar după nivelul de pregătire, specialiștii ruși au apreciat gruparea banditească drept una subversiv-teroristă.

„Există suspiciuni că ar putea fi implicați oameni din serviciile speciale sau din cadrul organelor de drept. Potrivit anchetatorilor, unii membri ai grupării aveau abilități speciale de a îmblânzire a câinilor de pază. De asemenea, grupul avea un psiholog care vorbea cu victimele pentru a afla unde sunt banii, inclusiv folosind un poligraf”, notează ziarul.

Gruparea a fost reținută în 2016, după un raid asupra casei directorui general al unei companii, de unde au sustras 5 milioane de ruble (aproximativ 90.000 de dolari) și arme. 10 membri stau după gratii, iar șase sunt dați în căutare

Liderul grupării, Nicolae Grecu de 40 de ani, nu-și recunoaște vina, iar la ultima ședință de judecată a acuzat anchetatorul că ar urma indicațiile cuiva. Avocata acestuia îi susține poziția și declară că starea lui de sănătate în detenție se agravează.

Şantajat de ceceni

În același timp publicația Moskovski Komsomoleț, dar și postul TV Rain au relatat că Nicolae Grecu a fost reținut încă pe 18 octombrie 2016 și timp de cinci zile ar fi fost supus torturilor într-o așa-zisa închisoare secretă a serviciilor secrete ruse (FSB) pentru a recunoaște că a furat Steaua de Aur de la Umarpashi Hanaliev, un fost general FSB, erou al Rusiei de origine cecenă.

Potrivit anchetei, în noaptea de 16 spre 17 mai 2014, Grecu împreună cu Crihan, Stici, Mocan și Curoș au intrat prin ușa de rezervă în casa fostului general, Umar Hanaliev, aflată în apropiere de reședința prezidențială. În timpul atacului, în casă se aflau soția lui Hanaliev, un fecior major și un copil de doi ani. Atacatorii purtau măști și ar fi sustras din casă bunuri și bani în valoare totală de un milion de ruble, un pistol Macarov, dar și ordinul, cu care Hanaliev ar fi fost decorat pentru operațiunea de lichidare a președintelui Ceceniei, Djohar Dudaev.

În aprilie 2017, Grecu a ajuns în celebra închisoare Lefortovo, unde de regulă sunt deținute persoanele acuzate de terorism, de corupție și fraude în proprții deosebit de mari, în special foști guvernatori sau funcționari de rang înalt din Rusia.

În același timp el susține că în închisoare a fost vizitat de câteva ori de ceceni și chiar de fostul general, care ia "propus" să returneze de bună voie ordinul.

Rudele și prietenii au găsit Steaua de Aur, doar că de pe fusese radiat numărul de înregistrare. Așa că Hanaliev a pus la îndoială faptul că acesta este originalul. În consecință Grecu a fost obligat să mai achite "compensații" de 600.000 de euro. El l-a rugat pe fratele său din Irlanda să vină în Rusia și să vândă două terenuri ca să achite prejudiciul.

Fratele său a venit, dar s-ar fi speriat să nu ajungă și el în Lefortovo și a fugit. Așa că acum cecenii cer de la Grecu deja 1,4 milioane de dolari. Publicațiile ruse susțin că dacă este adevărat, apoi Hanaliev nu s-a purtat ca un adevărat ofițer rus și că a călcat în picioare onoarea de a fi Erou al Rusiei. 

Implicațiile serviciilor secrete

Potrivit kommersant, atunci când s-a aflat că în atacuri ar fi implicată o grupare organizată, formată din cetățeni moldoveni, au survenit suspiciuni că în joc sunt implicate și servicii secrete străine. Unul din motivele acestei suspiciuni ar fi faptul că vecinul lui Hanaliev este ex-adjunctul directorului FSB, Veaceslav Ușakov, decorat de fostul președinte al Moldovei, Vladimir Voronin, cu Ordinul Ștefan cel Mare.

Potrivit unor surse, printre activitățile cunoscute ale acestuia în Moldova se numără intermedierea în 2002 a unui contract de livrarea a energiei electrice din Rusia în Moldova, dar și o operațiune secretă ce prevedea eliminarea conducerii autoproclamatei rmn în fructe cu Igor Smirnov.

Astfel, una din primele versiuni ale anchetei era faptul că gruparea a greșit adresa și că fapt ținta lor era casa lui Ușacov.

Totodată, kommersant scrie că vina lui Grecu, pe care el nu o recunoaște este demonstrată de mărturiile celor audiați și de expertizele criminalistice privind urmele de la locul săvârșirii infracțiunilor.

Mai mult, oamenii legii ruși susțin că Grecu ar avea legături strânse cu lumea criminală din Moldova și l-ar fi cunoscut personal pe Oleg Pruteanu, alias Borman, reținut în octombrie 2017 la Chișinău, la solicitarea autorităților ruse sub suspiciunea organizării livrărilor de hașiș din Maroc în țările CSI, prin Spania și UE. În cauză ar fi vorba de peste o tonă de droguri.

Potrivit sursei, ca și Borman, Grecu, făcea debursări la „obshak-ul”liderilor lumii criminale din Moldova, râvnind titlul de „hoț în lege”.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close