Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

O investiție de 30 milioane de euro a fost finalizată la Orhei

1
 • Producția de bază a SEBN sunt cablajele electrice, componentele electrice și electronice ale sistemelor de control pentru automobile
  Foto: mold-street.com
Marţi, 24.10.2017 04:27   2915

Compania japonezo-germană Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN) a finalizat, la Orhei, construcția uneia dintre cele mai moderne fabrici din Moldova, care va produce cablaje electrice pentru automobile și va asigura cu loc de muncă bine plătit și cu condiții de activitate decente circa 2.500 de oameni.

Inaugurarea oficială a fabricii va avea loc pe 30 octombrie 2017, dar întreprinderea produce cabluri și alte piese deja de un an și ceva și are în prezent circa 470 de angajați, potrivit Logos-Press.

Citiți și:

Gigantul japonez Sumitomo învestește milioane într-o fabrică la Orhei

Primele discuții cu această companie privind posibila ei venire pe piața din Republica Moldova au avut loc în noiembrie 2013, susține Igor Corman, fost președinte al Parlamentului, iar acum directorul reprezentanței din Moldova a SEBN.

Procesul de producție a demarat încă în 2016

Doi ani mai târziu, după primul contact cu investitorii, Igor Corman a renunțat la activitatea legislativă și a decis să se implice în organizarea și implementarea acestui proiect, preluând conducerea noii companii înregistrate în Moldova în decembrie 2015.

"Atunci, s-a închiriat o hală interimară, de 2.600 metri pătrați, și pentru a nu pierde timpul până la finalizarea construcției fabricii, s-a lansat procesul de producere a cablajelor, după ce au fost angajate primele grupuri de muncitori. Aceștia au trecut prin training-uri profesionale. Fiecare training a durat patru săptămâni: prima săptămână - teorie, a doua săptămână - ce înseamnă cablaj, după care alte două săptămâni - practica în producere", explică managerul.

Procesul de producere a fost inițiat în august 2016, în acel an înregistrându-se vânzări de circa 3,8 milioane de euro. Și tot în august 2016, a demarat construcția fabricii la marginea Orheiului pe un teren de opt hectare, pe un loc strategic, având în vedere că drumul este larg, iar numărul mare de camioane care vor intra și ieși din fabrică nu va deranja locuitorii orașului.

„Am luat decizia să dăm startul acestui proiect la Orhei, ținând cont și de infrastructură, de apropierea de Chișinău, fiindcă este nevoie și de potențial, să zicem așa, de alt nivel, dacă vorbim de management”, menționează directorul SE Bordnetze SRL.

Investiții de 30 milioane de euro

Potrivit lui, doar construcția fabricii, care are o suprafață de circa 27.000, a costat 22 milioane de euro, la care se adaugă echipamentul estimat la câteva milioane. În consecință, în prima fază, investiția se cifrează la circa 30 de milioane de euro, iar în prezent acolo muncesc 470 de persoane.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Energetica și industria   Transport și turism   Construcții și imobiliare   Comerț extern și datoriile  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
25 Octombrie 2017 Training
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close