Cel mai mare sponsor și investitor trimite inspecție în Moldova

shadow
Vineri, 20.10.2017 12:44   896
Reprezentanții consiliului de administrație al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) se vor afla în vizită în Moldova timp de patru zile, începând cu 23 octombrie 2017, anunță instituția.

Potrivit BERD, scopul este de a discuta despre asistența acordată Republicii Moldova, cu o gamă largă de părți interesate, inclusiv reprezentanți ai autorităților, investitorilor străini și locali, asociații de afaceri, organizații non-guvernamentale, partenerii de dezvoltare și diplomați.

Totodată delegația va efectua și o vizită la cele două facilități de producție ale investitorilor străini în sectorul automobilelor situate în zona economică liberă din Bălți, al doilea oraș ca mărime din Moldova.

Din delegație vor face parte David Avarello, Director - Belgia, Slovenia, Luxemburg; Raphael Bello, director - Franța; Antonio Oporto, Director - Spania, Mexic; Dragos Andrei, Director Alternat - Turcia, România, Azerbaidjan, Republica Kârgâză; Masaya Otsuka, Director Alternat - Japonia; Sergey Verkashanskiy, Director Alternat - Federația Rusă, Belarus, Tadjikistan.; 

Delegația va fi găzduită de Heinz Kaufmann, Directorul Consiliului pentru Elveția, cât și pentru Ucraina, Liechtenstein, Turkmenistan, Serbia, Muntenegru, Moldova și Uzbekistan.

Advertisement

Vizitatorii vor fi însoțiți de către Bruno Balvanera, Director Regional pentru Caucaz, Moldova și Belarus, și de Dmitri Gvindadze, șef al reprezentanței BERD în Moldova.

BERD este un investitor principal în Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste un miliard de euro în diverse sectoare: infrastructură, energie, bancar, industrie, comerț și agricultură.

Strategia țării BERD pentru Moldova

Documentul, care urmează să fie publicat în cursul acestui an, va stabili prioritățile Băncii pentru perioada 2017-22. Printre prioritățile-cheie în cadrul noii strategii de țară sunt îmbunătățirea guvernării și consolidarea capacității de rezistență prin restructurarea sectorului bancar și consolidarea securității energetice, precum și îmbunătățirea competitivității prin sprijinirea companiilor private în dezvoltarea capacităților și promovarea comercializării utilităților publice și a infrastructurii.

Pentru atingerea obiectivelor strategice până în 2022 sunt necesare fonduri de finanțare care vor include sprijin pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere, energetice și municipale, linii de credit prin intermediul băncilor comerciale eligibile, promovarea dialogului politic pentru a promova agenda de reformă economică, inclusiv climatul investițional și buna guvernare, sprijinirea capacității sectorului financiar, sprijinirea sectorului IMM-urilor, accentul fiind pus pe companiile conduse de femei, implementarea proiectelor pentru îmbunătățirea eficienței energetice în sectoare, etc.Oportunitati