Ce se întâmplă pe piața telecomunicațiilor? Demisii, servicii de proastă calitate ...

shadow
Joi, 19.10.2017 06:27   3750
Şeful Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), Grigore Varaniță, și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut de premierul Pavel Filip în cadrul ședinței de Guvern în care s-a arătat nemulțumit de activitatea acestei instituții publice.

Prim-ministrul Pavel Filip s-a referit la raportul pregătit de ANRCETI privind respectarea condițiilor de licență de către operatorii de telefonie mobilă, accentuând că acesta este unul formal și în el figurează numeroase neadevăruri.

Rapoarte false

Filip a amintit că a avut un mandat de ministrul al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și cunoaște bine situația în domeniu, precizând că Agenția nu dispune de echipamentele necesare pentru monitorizarea permanentă a furnizorilor și pentru analiza parametrilor de calitate.

Citiți și:

Cine controlează piața telecomunicațiilor din Moldova

Totodată, Pavel Filip a spus că a contactat Centrul Național pentru Frecvențe Radio și a constatat că angajații acestuia nu au fost solicitați anul acesta de către ANRCETI pentru a face măsurări. „După cum am mai spus, nu stați comod în fotoliile de la Agenție, bazându-vă pe rapoartele făcute de operatori”, a spus Pavel Filip.

În context, Premierul a solicitat crearea unei comisii de anchetă care să prezinte până la următoarea ședință de Guvern o analiză detaliată pe ce s-au bazat responsabilii de la ANRCETI, care au întocmit raportul în cauză.

„Personal pot să vă arăt drumurile pe care cade rețeaua și nu este legătură. De acea eu vă rog foarte mult nu veniți cu răspunsuri formale, dar apucați-vă de treabă, ori eu vreau în urma anchetei să-i văd pe toți cei care au fost implicați și, cel puțin, mint, să poarte răspundere pentru acest lucru”, a concluzionat Pavel Filip.

Va fi efectuat un studiu de piață

În ajun, Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat că ANRCETI va comanda un studiu independent privind respectarea de către operatorii de telefonie mobilă a condițiilor de acoperire a teritoriului țării cu semnal calitativ, inclusiv în perimetrul drumurilor naționale.

Pe lângă studiul respectiv, realizat de o companie independentă, regulatorul va actualiza prevederile metodologiei mecanismelor de verificare a serviciilor prestate de operatorii de telefonie mobilă, reieșind din normele internaționale existente la moment, în colaborare cu Ministerul economiei și Infrastructurii vor elabora și propune spre aprobare amendamente la legislația națională în domeniu, precum și alte acte normative existente.

Advertisement



Concomitent, MEI și ANRCETI au convenit asupra stabilirii unui dialog direct, transparent și deschis cu operatorii de pe piață privind întreprinderea unor măsuri eficiente în direcția ridicării serviciilor de telefonie mobilă și Internet prestate cetățenilor, care la moment, în opinia autorităților, în multe regiuni sunt nesatisfăcătoare.

”Toate aceste acțiuni trebuie realizate în cel mai scurt timp, deoarece astăzi telefonia mobilă și Internetul sunt lucruri indispensabile pentru viață și activitate nu doar pentru oamenii de afaceri, funcționari sau alte categorii de angajați, dar și pentru oamenii simplu. Din aceste considerente avem nevoie ca în termeni cât mai reduși să depistăm toate lacunele existente, să identificăm soluții viabile și stabilim termeni reali de implementare a acestora”, a accentuat vicepremierul Octavian Calmîc.

Reprezentanții ANRCETI au raportat că deja au solicitat, în regim de urgență, de la operatorii de pe piața autohtonă date tehnice privind serviciile prestate conform licențelor eliberate, precum și contactat instituții din domeniu de a realiza verificări în diferite zone ale țării a calității serviciilor prestate.

Trei companii controlează piața

De notat că pe piață există trei operatori de telefonie mobilă: Orange Moldova, Moldcell și Moldtelecom, din care două sunt de vânzare.

Datele ANRCETI relevă că cele trei companii de pe piață dețin o cotă de 80,4% pe piața serviciilor de telecomunicații (telefonie fixă și mobilă, internet, IPTV etc).

Lider al pieței de telecomunicații din Moldova rămâne Orange Moldova cu o cifră de afaceri de 2,42 miliarde de lei în 2016 și o cotă de 36%, iar dacă ținem cont și de achiziția din anul trecut a companiei Sun Communicationsapoi cota urcă la 37,5%.

Orange Moldova este controlată de grupul francez Orange (95%) și Corporația Financiară Internațională - IFC (5%). Compania cunoscută mai ales ca operator de telefonie mobilă (activitate ce îi asigură 93% din venituri) continuă să își extindă prezența pe alte segmente de piață.

Moldtelecom și Moldcell sunt de vânzare

Al doilea operator ca mărime este compania statului - Moldtelecom, care a avut în 2016 vânzări de 1,87 miliarde lei și o cotă de piață de 27,9%. 

Compania continuă să fie cel mai mare furnizor de servicii de telefonie fixă, dar acestea deja iau asigurat în doar 45% din venituri, care în 2016 au fost în scădere cu peste 100 de milioane lei.

Piața serviciilor de acces la Internet fix iau asigurat în 2016 companiei Moldtelecom circa 38% din venituri, telefonia mobilă doar 7,8%, iar aproape 3% - serviciile de televiziune.

Moldtelecom este "de vânzare" deja de câțiva ani, dar autoritățile nu au îndrăznit să îl vândă, pentru că el a devenit de două decenii o veritabilă "vacă de muls" pentru cei de la putere și companiile afiliate.

Şi al treilea operator ca mărime de pe piață, Moldcell la fel este de vânzare de aproape doi ani. Compania controlată de holdingul olandez Fintur (Telia Company - 74% și Turkcell - 26%) a înregistrat în 2016 venituri de 1.113 milioane lei, ceea ce reprezintă o cotă de 16,5%.

Grosul veniturilor (circa 93,5%), este asigurat de serviciile de telefonie mobilă, unde deține o cotă de peste 30% din piață.

De notat că în luna februarie 2017, Turkcell a anunțat că în acest an se va retrage complet din cadrul grupului Fintur.



Oportunitati