Noua vedetă a comerțului extern moldovenesc

shadow
Joi, 12.10.2017 09:48   1141
În ianuarie-august 2017 exporturile de mărfuri din Moldova au totalizat 1.427,9 milioane dolari, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2016 cu 15,2%, arată date ale Biroului Național de Statistică (BNS).

Principala destinație a fost România, unde au ajuns aproape o pătrime din exporturile din Moldova - circa 349 milioane de dolari, în creștere cu 15%, față de aceeași perioadă a anului trecut. 

San Marino, nouă destinație a exporturilor din Moldova

România este urmată la mare distanță de Rusia, Italia, Germania și Marea Britanie.

Cea mai mare creștere a exporturilor însă s-a atestat în micuțul stat de pe peninsula Apenină - San Marino, unde în opt luni au fost livrate mărfuri în valoare de peste 11,5 milioane dolari, în creștere de câteva zeci de mii de ori față de anul trecut.

În consecință exporturile în San Marino le-au ajuns și chiar depășit pe cele în țări declarate parteneri strategici pentru Moldova: China, Kazahstan, Ungaria, Georgia sau SUA. 

Decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor

În aceeași perioadă importurile de mărfuri în Moldova au constituit trei miliarde și ceva de dolari, volum superior celui înregistrat în perioada similară din anul 2016 cu 18,7%.

Şi la importurile de mărfuri lider este România cu un volum de 426,3 milioane de dolari, urmată de Rusia, Ucraina și China.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Comerț extern și datoriile   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati