Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Curtea de Apel Chișinău
  Este examinată cauza civilă SA Rețelele Electrice de Distribuție Nord vs Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 24 octombrie SRL Building Astrom se judecă cu Inspectoratul Ecologic de Stat, SRL Total Construct Ideal, SRL Metaltrade International, SRL Kingspan, și un Centrul de Sănătate Publică.
 • Curtea de Apel Chișinău examinează pe 24 octombrie cauza civilă Basconlux SRL vs Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Noua vedetă a comerţului extern moldovenesc

1
 • San Marino, Fortăreaţa Guaita
  Foto: wikipedia.org
Joi, 12.10.2017 09:48   823
În ianuarie-august 2017 exporturile de mărfuri din Moldova au totalizat 1.427,9 milioane dolari, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2016 cu 15,2%, arată date ale Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Principala destinaţie a fost România, unde au ajuns aproape o pătrime din exporturile din Moldova - circa 349 milioane de dolari, în creştere cu 15%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

San Marino, nouă destinaţie a exporturilor din Moldova

România este urmată la mare distanţă de Rusia, Italia, Germania şi Marea Britanie.

Cea mai mare creştere a exporturilor însă s-a atestat în micuţul stat de pe peninsula Apenină - San Marino, unde în opt luni au fost livrate mărfuri în valoare de peste 11,5 milioane dolari, în creştere de câteva zeci de mii de ori faţă de anul trecut.

În consecinţă exporturile în San Marino le-au ajuns şi chiar depăşit pe cele în ţări declarate parteneri strategici pentru Moldova: China, Kazahstan, Ungaria, Georgia sau SUA. 

Decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor

În aceeaşi perioadă importurile de mărfuri în Moldova au constituit trei miliarde şi ceva de dolari, volum superior celui înregistrat în perioada similară din anul 2016 cu 18,7%.

Şi la importurile de mărfuri lider este România cu un volum de 426,3 milioane de dolari, urmată de Rusia, Ucraina şi China.

Decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în ianuarie-august 2017 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de 1.580,1 milioane dolari, cu 285,6 milioane dolari (+22,1%) mai mare față de cel înregistrat în aceeași perioadă din anul 2016.

Cu țările Uniunii Europene (UE-28) balanța comercială s-a încheiat cu un deficit de 582,8 milioane dolari (în ianuarie-august 2016 – 477,8 milioane dolari), iar cu țările CSI - de 444,6 milioane dolari (în ianuarie-august 2016 – 368,3 milioane dolari).

Printre partenerii comerciali tradiţionali cele mai mari solduri negative s-au înregistrat în cadrul schimburilor comerciale cu: China (296,4 milioane dolari), Ucraina (278,3 milioane dolari), Federaţia Rusă (181,0 milioane dolari), Germania (148,53 milioane dolari), Turcia (135,1 milioane dolari), Italia (84,6 milioane dolari), România (77,1 milioane dolarii), Ungaria (56,6 milioane dolari), Franţa (53,3 milioane dolari), Polonia (52,6 milioane dolari), Statele Unite ale Americii (38,4 milioane dolari).

În ce ţări exportăm mai mult decât importăm

Totodată, s-au înregistrat solduri pozitive ale balanţei comerciale cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, unde s-au exportat mărfuri cu 48,8 milioane dolari mai mult decît s-au importat, Irak - cu 11,5 milioane, San Marino – cu 10,6 milioane dolari şi Georgia – cu 10,1 milioane dolari.

Evoluţia comerţului exterior în această perioadă a fost influenţată de situaţia economică din regiune, de modificarea preţurilor mondiale la produsele alimentare şi resursele energetice, precum şi de aprecierea valutei naţionale.

Pe plan intern se menţine dominarea în continuare a produselor necesare pentru funcţionarea economiei, precum şi celor destinate consumului populaţiei. De asemenea, unul dintre factorii principali ce a influenţat comerţul exterior a fost creșterea esențială a volumului producţiei agricole în anul 2016, susţine Ministerul Economiei.

Citiţi şi: Care sunt principalele piețe de desfacere pentru alcoolul moldovenesc


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Comerț extern și datoriile   Relații internaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.