Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Curtea de Apel Chișinău
  Este examinată cauza civilă SA Rețelele Electrice de Distribuție Nord vs Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 24 octombrie SRL Building Astrom se judecă cu Inspectoratul Ecologic de Stat, SRL Total Construct Ideal, SRL Metaltrade International, SRL Kingspan, și un Centrul de Sănătate Publică.
 • Curtea de Apel Chișinău examinează pe 24 octombrie cauza civilă Basconlux SRL vs Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Ministerele vor rămâne fără întreprinderi în subordine. Acestea trec la Agenţia Proprietăţii Publice

1
 • Foto: gov.md
Joi, 12.10.2017 08:56   1242
Cabinetul de miniştri a aprobat decizia de a trece Agenţia Proprietăţii Publice din subordinea Ministerului Economiei şi Infrastructurii în cea a Guvernului.

"În scopul raţionalizării structurii administraţiei publice centrale, bazată pe priorităţile de dezvoltare social-economică şi angajamentele asumate în demersul de integrare europeană a ţării noastre", îşi argumentează decizia Guvernul.

Noul Regulament cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenţiei Proprietăţii Publice (APP), stabileşte misiunea, domeniile de activitate, funcţiile, drepturile, precum şi organizarea activităţii APP. Astfel, Agenţia este autoritatea administrativă centrală din subordinea Guvernului, care implementează politica statului în domeniile de activitate care îi sunt încredinţate.

De asemenea, documentul prevede că ministerele, alte autorităţi administrative centrale din subordinea Guvernului, precum şi autorităţile administrative din subordinea acestora, în termen de cel mult şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii aprobate, vor transmite întreprinderile de stat în care exercită funcţia de fondator Agenţiei Proprietăţii Publice.

Aceasta, la rândul său, în termen de o lună va rezilia contractele de concesiune a exercitării drepturilor de acţionar şi de administrare a proprietăţii publice în societăţile comerciale încheiate cu ministerele şi alte autorităţi administrative centrale.

În context, Premierul Pavel Filip a menţionat că în aşa mod ministerele se vor ocupa nemijlocit de elaborarea, promovarea şi implementarea politicilor în domeniile de responsabilitate, iar Agenţia Proprietăţi Publice va gestiona activitatea întreprinderilor de stat.

E vorba de câteva zeci de întreprinderi strategice, ce ar urma în scurt timp să fie privatizate.

Citiţi şi:

O nouă formulă de privatizare - fără anunțarea prețului

Agenţia va avea un director general şi doi directori generali adjuncţi, iar efectivul-limită al acesteia este de 52 de unităţi. Numirea în funcţie, modificarea, suspendarea şi încetarea raportului de serviciu ale directorului general şi ale directorilor generali adjuncţi se face de către Guvern.

Totodată, Executivul va propune candidatura pentru numirea în funcţia de conducător al întreprinderii de stat sau al societăţii comerciale cu capital public sau majoritar public, cu un efectiv de personal mai mare de 100 de unităţi de personal şi o cifră de afaceri medie anuală pe ultimii 3 ani de minimum 20 milioane de lei, care va fi determinată în baza propunerilor unei comisii guvernamentale create în acest sens prin hotărâre de Guvern.

De notat că la Agenţie de ani în şir există o fluctuaţie mare a şefilor şi de jumătate de an nu are un director general. 

Totodată în anii următori instituţia va avea sarcina de a duce la capăt marea privatizare.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Companii servicii și branduri   Legislația și reglementările   Proprietari și manageri  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.