Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

UE s-a săturat – nu va mai finanța reformele în sectorul justiției al Republicii Moldova

1 2
 • Ambasadorul UE Peter Michalko a avertizat autoritățile despre iminența suspendării suportului în cadrul forului cu investitorii.
  Foto: mold-street.com
 • Parlamentarii de la Strasbourg s-au săturat să arunce bani în vânt.
  Foto: europarl.europa.eu
Miercuri, 11.10.2017 16:25   1186
Uniunea Europeană a stopat procesul de asistență pentru reformele care urmau să fie implementate în sectorul justiției al Republicii Moldova.

Comisia Europeană, prin intermediul Delegației UE la Chișinău, a anunțat pe 11 octombrie 2017 că nu va mai transfera fonduri pentru bugetul de stat moldovean pentru a susține reformele în acest sector. 

Potrivit unui comunicat de presă al Delegației, fondurile respective au fost disponibile pentru autoritățile din Republica Moldova cu condiția că banii vor fi utilizați pentru activități ce țin de reorganizarea sistemului judiciar, în special în perioada anilor 2014 și 2015. 

”UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost sufficient”, se spune în comunicat.

Comisia notează că decizia a fost luată ca urmare a faptului că autoritățile din Republica Moldova nu au îndeplinit condițiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme a sectorul justiției, în valoare de 28 milioane EUR.

Această sumă nu va fi transferată în bugetul de stat al Republicii Moldova, ci va rămâne la UE.

Citiți și:

Cine va avea cel mai mult de la amânarea asistenței UE

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, ambasadorul Peter Michalko, a menționat în legătură cu decizia respectivă: "UE continuă să ofere suport moldovenilor, care lucrează din greu pentru un viitor mai bun. Analizăm acum asupra modului în care am putea să ajutăm cetățenii în anii care vin. Noi dorim să oferim prioritate proiectelor care îmbunătățesc direct viața moldovenilor."

Totodată UE a pus în așteptare plățile pentru suportul bugetar din alte patru sectoare. Data la care vor fi făcute plățile va fi comunicată ulterior.

Parlamentul European a dezbătut chestiunea asistenței financiare pentru Republica Moldova în cadrul ședintei plenare din 3 octombrie current la Strasbourg. Deputații au menționat într-un proiect de rezoluție că suspendarea suportului macrofinanciar este răspunsul la votarea de către Parlamentului Republicii Moldova a tranziției la sistemul electoral mixt - contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția de a nu face acest pas.  

La începutul lunii iulie Parlamentul European a aprobat un pachet de asistență de 100 de milioane de euro pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale în Republica Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut. Banii urmau a fi acordați în trei tranșe, în 2017 și 2018.

Plata fiecărei tranșe este condiționată de îndeplinirea de către Republica Moldova a unui riguros program de reforme ce vizează, printre altele, lupta împotriva corupției, independența justiției, o mai bună guvernare, inclusiv în domeniul financiar și bancar, precum și aplicarea Acordului de Asociere între Uniunea Europeană și Republica Moldova.  

Citiți și:

Orice asistență financiară a UE deja convenită pentru Moldova ar putea fi suspendatăprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Legislația și reglementările   Reforme și politica economică   Corupția   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close