Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Curtea de Apel Chișinău
  Este examinată cauza civilă SA Rețelele Electrice de Distribuție Nord vs Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 24 octombrie SRL Building Astrom se judecă cu Inspectoratul Ecologic de Stat, SRL Total Construct Ideal, SRL Metaltrade International, SRL Kingspan, și un Centrul de Sănătate Publică.
 • Curtea de Apel Chișinău examinează pe 24 octombrie cauza civilă Basconlux SRL vs Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Cine vrea să cumpere Gas Natural Fenosa: De la afacerişti din Moldova, la miliardari cehi

1
 • Gas Natural Fenosa din Moldova (GNFM), ce deţine o cotă de circa 75% din piaţa distribuţiei şi furnizării energiei electrice.
  Foto: mold-street.com
Miercuri, 11.10.2017 08:40   3367

De ceva timp au reapărut informaţiile neoficiale privind o posibilă tranzacţie de cumpărare a grupului Gas Natural Fenosa din Moldova (GNFM), ce deţine o cotă de circa 75% din piaţa distribuţiei şi furnizării energiei electrice.

Surse neoficiale spun că ar fi o companie dintr-o ţară din centrul Europei, iar mai concret un holding energetic şi financiar din Cehia.

Miliardar ceh şi afacerist în Moldova

Mai mult! Ofertantul ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Cehia, compania căruia încă în 2008 a încercat să intre pe piaţa Moldovei, obţinând dreptul de a construi o Centrală Electrică pe bază de cărbune la Ungheni.

Atunci firma United Energy Moldova, parte a grupului ceh J&T Finance Group (controlată de milionarul slovak Patrik Tkac, având acum între acţionari şi pe chinezii de la CEFC, ce au preluat Rompetrol), a semnat un acord cu Guvernul Republicii Moldova. Documentul prevedea edificarea unei centrale electrice la Ungheni cu o capacitate de 350 MW, pentru care compania urma să investească circa 600 de milioane de euro. Demararea construcţiei era planificată pentru primul trimestru al anului 2009, iar finalizarea - în 2013.

Citiţi şi: Două companii din România vor să preia Terminalul Giurgiulești și rețelele Gas Natural Fenosa

Acum, pe locul unde urma să fie amplasată staţia electrică se află doar un bolovan, pus ca piatră de temelie şi sfinţit în martie 2009, în prezenţa lui Vladimir Voronin, şeful statului de atunci, dar şi a lui Igor Dodon, actualul preşedinte. Proiectul s-a blocat din cauza crizei economice din regiune, dar şi a problemelor de coordonare.

Curios este că Daniel Kretinsky, managerul United Energy Moldova în 2008-2009, este acum pe locul 5 în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri din Cehia cu o avere de circa două miliarde de dolari, potrivit ForbesAverea impresionantă a acumulat-o în special din afaceri din sectorul energetic şi pare cel mai posibil ofertant.

Autorităţile sunt preocupate de vânzarea Gas Natural Fenosa

Reprezentanţii GNFM spun că nu cunosc nimic concret, iar negocierile, dacă şi se duc, apoi nu la Chişinău, ci în Spania cu managementul Gas Natural Fenosa, proprietarului companiei din Moldova.

"Întotdeauna a existat un interes major pentru Gas Natural Fenosa Moldova: din Rusia, din Ucraina, din România şi din alte părţi, dar până acum nu a existat o ofertă economică", au precizat surse din cadrul companiei.

Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Bursa și tranzacții   Energetica și industria   Proprietari și manageri  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.