Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • La Palatul Republicii pe 15 decembrie are loc Vernisajul Vinului - ”Visul unei nopți de iarnă”.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Cine vrea să cumpere Gas Natural Fenosa: De la afaceriști din Moldova, la miliardari cehi

1
 • Gas Natural Fenosa din Moldova (GNFM), ce deţine o cotă de circa 75% din piaţa distribuţiei şi furnizării energiei electrice.
  Foto: mold-street.com
Miercuri, 11.10.2017 08:40   3495

De ceva timp au reapărut informațiile neoficiale privind o posibilă tranzacție de cumpărare a grupului Gas Natural Fenosa din Moldova (GNFM), ce deține o cotă de circa 75% din piața distribuției și furnizării energiei electrice.

Surse neoficiale spun că ar fi o companie dintr-o țară din centrul Europei, iar mai concret un holding energetic și financiar din Cehia.

Miliardar ceh și afacerist în Moldova

Mai mult! Ofertantul ar fi unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Cehia, compania căruia încă în 2008 a încercat să intre pe piața Moldovei, obținând dreptul de a construi o Centrală Electrică pe bază de cărbune la Ungheni.

Atunci firma United Energy Moldova, parte a grupului ceh J&T Finance Group (controlată de milionarul slovak Patrik Tkac, având acum între acționari și pe chinezii de la CEFC, ce au preluat Rompetrol), a semnat un acord cu Guvernul Republicii Moldova. Documentul prevedea edificarea unei centrale electrice la Ungheni cu o capacitate de 350 MW, pentru care compania urma să investească circa 600 de milioane de euro. Demararea construcției era planificată pentru primul trimestru al anului 2009, iar finalizarea - în 2013.

Citiți și: Două companii din România vor să preia Terminalul Giurgiulești și rețelele Gas Natural Fenosa

Acum, pe locul unde urma să fie amplasată stația electrică se află doar un bolovan, pus ca piatră de temelie și sfințit în martie 2009, în prezența lui Vladimir Voronin, șeful statului de atunci, dar și a lui Igor Dodon, actualul președinte. Proiectul s-a blocat din cauza crizei economice din regiune, dar și a problemelor de coordonare.

Curios este că Daniel Kretinsky, managerul United Energy Moldova în 2008-2009, este acum pe locul 5 în topul celor mai bogați oameni de afaceri din Cehia cu o avere de circa două miliarde de dolari, potrivit ForbesAverea impresionantă a acumulat-o în special din afaceri din sectorul energetic și pare cel mai posibil ofertant.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Bursa și tranzacții   Energetica și industria   Proprietari și manageri  
pentru a vedea articolul intreg pentru a vedea toate articolele
03 Decembrie 2017 Joburi
25 Noiembrie 2017 Joburi
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close