Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Curtea de Apel Chișinău
  Este examinată cauza civilă SA Rețelele Electrice de Distribuție Nord vs Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 24 octombrie SRL Building Astrom se judecă cu Inspectoratul Ecologic de Stat, SRL Total Construct Ideal, SRL Metaltrade International, SRL Kingspan, și un Centrul de Sănătate Publică.
 • Curtea de Apel Chișinău examinează pe 24 octombrie cauza civilă Basconlux SRL vs Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Cifre alarmante pentru a cere reducerea taxelor! Preţul la carne e de două ori mai mare ca în UE

1 2 3
 • Moldova importă mai multă carne decât exportă
  Foto: maia.gov.md
 • Evoluţia efectivului de păsări şi animale în anii 2014-2017
  Foto: statistica.md
 • Evoluţia efectivului de porcine
  Foto: statistica.md
Miercuri, 11.10.2017 05:14   1707

Pe piaţa Republicii Moldova se atestă un deficit acut de carne, ca urmare a scăderii producţiei locale, a epuizării cotelor de import din UE şi imposibilităţii importului din alte state, avertizează Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham), care susţine că reprezintă procesatorii.

UPDATE 12.10.2017 Într-o adresare către Guvern, AmCham solicită implicarea în soluţionarea crizei în domeniul importului de carne în ţară, care s-a creat începând cu luna august 2017, ca urmare a consumării rapide a cotei de import calculate pentru acest an.

Se cere intervenţia autorităţilor 

Potrivit Amcham, despre situaţie a fost informat Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) şi s-a solicitat identificarea soluţiilor privind majorarea cotei la importul de carne din UE, care la momentul actual este epuizată.

Citiţi şi:

Cât carne exportă Moldova: de trei ori mai puțin decât importă

"Cota de import pentru 2017, la carnea de porc din UE constituie 4.000 tone anual, care în luna august 2017 s-a epuizat, iar la carnea de pasăre deja fiind utilizată în totalitate până în luna iunie 2017. Totodată, menționăm că importul cărnii de porc din țările CSI nu poate fi realizat din motivul situației epizootice nefavorabile (din cauza Pestei Porcinei Africane)", susţine Amcham.

Ca urmare a demersului, MEI a organizată o şedinţă, la care atât procesatorii cât și reprezentanții autorităților ar fi constatat necesitatea intervenției prompte întru asigurarea sectorului cu materie primă și evitarea majorării prețurilor produselor finite din carne prin alocarea unei cote suplimentare anuale la importul de carne de pasăre și porcine fără aplicarea taxelor vamale.

În același context, Ministerul Economiei a promis că va lansa "proceduri de amendare a cadrului legal aferent și va crea mecanismul de administrarea cotelor suplimentare preferențiale cu dreptul exclusiv de import de către procesatorii autohtoni, în baza listei prezentate de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, conform principiului primul venit/primul servit", se arată în declaraţia Amcham.

Datele Biroului Naţional de Statistică se bat cap în cap

Administraţia Camerei de Comerț Americană din Moldova constată că până la acest moment criza în domeniul importului de carne nu a fost depășită, iar fiecare zi produce deficit de materie primă pentru procesatori și are o serie de efecte directe şi indirecte.

"Lipsa materiei prime refrigerate de porc pe piața locală – astăzi pe piața Republicii Moldova există un deficit de carne proaspătă, iar producătorii locali pot să asigure doar 52% din totalul necesar al pieții și acest lucru ne confirmă inclusiv datele publicate de Biroul Național de Statistică (BNS) cu privire la efectivul de animale disponibil la 01.01.2017, unde în comparație cu 01.01.2016 avem o scădere a efectivului de animale de porc de la 453.190 de capete de porci până la 247.530 capete de porci, o scădere mai mare de 45%", avertizează Amcham.

UPDATE: Cifrele alarmante prezentate de Amcham şi luate de la BNS par a fi contrazise de statisticele oficiale.

Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor   Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.