Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • La Palatul Republicii pe 15 decembrie are loc Vernisajul Vinului - ”Visul unei nopți de iarnă”.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Cifre alarmante pentru a cere reducerea taxelor! Prețul la carne e de două ori mai mare ca în UE

1 2 3
 • Moldova importă mai multă carne decât exportă
  Foto: maia.gov.md
 • Evoluţia efectivului de păsări şi animale în anii 2014-2017
  Foto: statistica.md
 • Evoluţia efectivului de porcine
  Foto: statistica.md
Miercuri, 11.10.2017 05:14   1805

Pe piața Republicii Moldova se atestă un deficit acut de carne, ca urmare a scăderii producției locale, a epuizării cotelor de import din UE și imposibilității importului din alte state, avertizează Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham), care susține că reprezintă procesatorii.

UPDATE 12.10.2017 Într-o adresare către Guvern, AmCham solicită implicarea în soluționarea crizei în domeniul importului de carne în țară, care s-a creat începând cu luna august 2017, ca urmare a consumării rapide a cotei de import calculate pentru acest an.

Se cere intervenția autorităților 

Potrivit Amcham, despre situație a fost informat Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) și s-a solicitat identificarea soluțiilor privind majorarea cotei la importul de carne din UE, care la momentul actual este epuizată.

Citiți și:

Cât carne exportă Moldova: de trei ori mai puțin decât importă

"Cota de import pentru 2017, la carnea de porc din UE constituie 4.000 tone anual, care în luna august 2017 s-a epuizat, iar la carnea de pasăre deja fiind utilizată în totalitate până în luna iunie 2017. Totodată, menționăm că importul cărnii de porc din țările CSI nu poate fi realizat din motivul situației epizootice nefavorabile (din cauza Pestei Porcinei Africane)", susține Amcham.

Ca urmare a demersului, MEI a organizată o ședință, la care atât procesatorii cât și reprezentanții autorităților ar fi constatat necesitatea intervenției prompte întru asigurarea sectorului cu materie primă și evitarea majorării prețurilor produselor finite din carne prin alocarea unei cote suplimentare anuale la importul de carne de pasăre și porcine fără aplicarea taxelor vamale.

În același context, Ministerul Economiei a promis că va lansa "proceduri de amendare a cadrului legal aferent și va crea mecanismul de administrarea cotelor suplimentare preferențiale cu dreptul exclusiv de import de către procesatorii autohtoni, în baza listei prezentate de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, conform principiului primul venit/primul servit", se arată în declarația Amcham.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor   Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  
pentru a vedea articolul intreg pentru a vedea toate articolele
03 Decembrie 2017 Joburi
25 Noiembrie 2017 Joburi
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close