Cifre alarmante pentru a cere reducerea taxelor! Prețul la carne e de două ori mai mare ca în UE

shadow
Miercuri, 11.10.2017 05:14   3496
Pe piața Republicii Moldova se atestă un deficit acut de carne, ca urmare a scăderii producției locale, a epuizării cotelor de import din UE și imposibilității importului din alte state, avertizează Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham), care susține că reprezintă procesatorii.

UPDATE 12.10.2017 Într-o adresare către Guvern, AmCham solicită implicarea în soluționarea crizei în domeniul importului de carne în țară, care s-a creat începând cu luna august 2017, ca urmare a consumării rapide a cotei de import calculate pentru acest an.

Se cere intervenția autorităților 

Potrivit Amcham, despre situație a fost informat Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) și s-a solicitat identificarea soluțiilor privind majorarea cotei la importul de carne din UE, care la momentul actual este epuizată.

Citiți și:

Cât carne exportă Moldova: de trei ori mai puțin decât importă

"Cota de import pentru 2017, la carnea de porc din UE constituie 4.000 tone anual, care în luna august 2017 s-a epuizat, iar la carnea de pasăre deja fiind utilizată în totalitate până în luna iunie 2017. Totodată, menționăm că importul cărnii de porc din țările CSI nu poate fi realizat din motivul situației epizootice nefavorabile (din cauza Pestei Porcinei Africane)", susține Amcham.

Ca urmare a demersului, MEI a organizată o ședință, la care atât procesatorii cât și reprezentanții autorităților ar fi constatat necesitatea intervenției prompte întru asigurarea sectorului cu materie primă și evitarea majorării prețurilor produselor finite din carne prin alocarea unei cote suplimentare anuale la importul de carne de pasăre și porcine fără aplicarea taxelor vamale.

În același context, Ministerul Economiei a promis că va lansa "proceduri de amendare a cadrului legal aferent și va crea mecanismul de administrarea cotelor suplimentare preferențiale cu dreptul exclusiv de import de către procesatorii autohtoni, în baza listei prezentate de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, conform principiului primul venit/primul servit", se arată în declarația Amcham.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor   Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati