Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • La Palatul Republicii pe 15 decembrie are loc Vernisajul Vinului - ”Visul unei nopți de iarnă”.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Prețurile o iau razna. Nici aprecierea leului nu mai oprește scumpirile

1
 • Foto: mold-street.com
Marţi, 10.10.2017 12:45   760
În luna septembrie a acestui an, inflația anuală (pentru ultimele 12 luni, din octombrie 2016 până în septembrie 2017) a constituit 7,6%, anunță Biroul Național de Statistică (BNS).

Astfel pe o bază comparativă lunară, prețurile de consum au crescut cu 0,9% în septembrie, după un declin de 0,4% în luna august.

Cel mai mult s-au scumpit produsele alimentare – cu 9,4% și serviciile prestate populației – cu 9,2%, iar prețul mărfurilor nealimentare a crescut cu 4,2%.

Cât nu este de straniu dar cel mai mult s-au scumpit fructele și legumele cu care se laudă Republica Moldova. Astfel față de acum un an, legumele s-au scumpit cu 36%, iar fructele – cu 18%.

La produsele nealimentare s-au înregistrat creșteri de prețuri la combustibili – cu 7,7%, față de acum un an, iar la încălțăminte cu 7,3%. În schimb s-au diminuat cu 3,3% prețurile la medicamente.

Pentru serviciile prestate populației față de acum un an cea mai semnificativă scumpire a fost la serviciile apă potabilă și canalizare - cu 22,3%, urmată de încălzire centralizată - cu 14,1%.

Prețurile serviciilor de utilități publice și de transport au crescut cu 9,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

La ultima reuniune de politică monetară din septembrie, Banca Națională a Moldovei, a decis să mențină rata de bază la 7,5%, încercând să mențină inflația aproape de obiectivul său de 5,0%.

"Evoluția inflației în luna august 2017 este în concordanță cu ultima prognoză a BNM. Astfel, inflația de la începutul anului s-a accelerat din cauza factorilor de natura ofertei, a impactului ajustării unor tarife la serviciile comunale și a efectului unei perioade de bază scăzute în anul 2016. Cererea agregată rămâne a fi moderată și nu va crea presiuni inflaționiste suplimentare", susține BNM.

Banca centrală estimează în acest an o inflație de 6,5% și o creștere de 4,4% pentru anul 2018. Anterior estimările BNM erau de 6,8% în 2017 și de 5,1% în 2018.

De notat că nici aprecierea semnificativă a leului nu este de natură să oprească creșterea prețurilor.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor   Agricultura și vinificația  
03 Decembrie 2017 Joburi
25 Noiembrie 2017 Joburi
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close