FOTO Invazie de noi gherete și tarabe

shadow
Marţi, 10.10.2017 09:36   1376
Autoritățile municipale din Capitală susțin că nu vor mai permite amplasarea de noi gherete, tonete, rulote, tarabe etc. Cu toate acestea ele apar iarăși și iarăși.

În acest sens este elocventă situația de pe strada Testemițeanu din cartierul Malina Mică, la stația din apropierea Spitalului Clinic Republican, sau de la intersecția străzii Testemițeanu cu strada Constantin Vârnav.

Noi gherete și tarabe

Aici deja nu prea ai pe unde merge pe trotuar, fiindcă acestea este ocupat de tarabe, tonete și gherete. Unii comercianți cum sunt cei de la rețeaua Zolușka și-au pus chiar două gherete una lângă alta.

Alții și-au instalat o gheretă chiar zilele trecute. Se află chiar la stația de unde pleacă microbuzele de pe rutele 112 și 189, Nu e clar ce va fi acolo, pentru încă nu e finalizată. 

Altă gheretă al rețelei Kafee Klein a apărut de două luni pe strada Constantin Vârnav, în imediata apropiere de Centrul de Diagnostică, dar nu este dată în exploatare.

De asemenea chiar pe trotuar sunt mai multe tarabe unde se vând legume și fructe, dar și detegenți sau produse alimentare aduse din statele UE.

Advertisement

Autoritățile iau măsuri

De notat că ieri Consiliul Municipal Chișinău a votat în sfârșit un Regulament de desfășurare a activității de comerț în municipiul Chișinău, care a fost elaborat "în scopul creării unui mediu favorabil de desfășurare a activității de întreprinzător în cadrul municipiului, precum și în vederea asigurării liberei concurențe, protecției vieții, sănătății, securității și intereselor economice și sociale ale cetățenilor". 

Documentul stabilește interdicțiile și cerințele de desfășurare a activității de comerț în municipiul Chișinău, inclusiv zonele unde se poate și nu se poate activa, raza în care este interzisă comercializarea producției alcoolice în preajma instituțiilor de învățământ, instituțiilor medicale și a locașurilor de cult, interdicția de a comercializa anumite produse sau servicii în perimetrul anumitor zone sau străzi.

Acestea cuprind nu doar centrul istoric. dar și în alte zone, inclusiv și cele de pe strada Testemiteanu.

Circa 27.000 de unități de comerț

De notat că la începutul acestui an în Chișinău activau circa 27.000 unități de comerț, inclusiv 40 de piețe, 74 de supermarketuri și hypermarkete, 4.496 de gherete, din care peste 1.070 la Piața Centrală, 869 de magazine, 2.145 de depozite și 3.472 de unități de comerț ambulant.

În 2016 administrația Capitalei a încasat venituri de circa 105 milioane lei din taxele plătite de comercianți pentru obținerea autorizației de comerț.

Citiți și: 

Capitala piețelor, gheretelor și tarabelor Oportunitati