Reforma pensiilor: Curtea Constituțională creează precedente periculoase

shadow
Marţi, 10.10.2017 06:02   9901
La aproape un an de la votarea în Parlament a unei legi prin care a fost inițiată reforma sistemului de pensii se constată că aceasta necesita acțiuni suplimentare din partea guvernului și parlamentului.

Obiectivul principal al unul sistem de pensii este de a garanta pensionarilor un nivel de trai decent și nu doar un venit minim/de supraviețuire. Pentru ca acest lucru să fie posibil, sistemul ar trebui să fie durabil din punct de vedere economic, iar beneficiile oferite adecvate.

Sistemul de pensii nesustenabil și inechitabil

Acest deziderat nu este valabil în cazul sistemului de pensii din Moldova.

Astfel până în decembrie 2016, când a fost votată reforma sistemului de pensii "niciuna dintre aceste condiții nu era îndeplinită: sistemul era nesustenabil și inechitabil, cu un raport de susținere economică de numai 1,1, iar pentru majoritatea pensionarilor pensia era prea mică (92% dintre pensionari primeau mai puțin de 1.500 lei (75 Euro) pe lună).

Rata de înlocuire a pensiei era de aproape 25% în medie", constată expertul belgian Martin Hutsebaut în nota analitică “Reforma sistemului de pensii în Republica Moldova: principalele aspecte și recomandări pentru îmbunătățirea cadrului legislativ".

Citiți și: Falimentul sistemului de pensii

"Principalele motive ale acestor probleme sunt rata scăzută a ocupării forței de muncă și ocuparea informală ridicată, salariile mici și salariile declarate parțial, încrederea scăzută în instituțiile statului și în sistemul de pensii etc.", spune  specialistul.

Pentru a soluționa aceste probleme, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 290 la 16 decembrie 2016, care a introdus mai multe modificări structurale.

Beneficii și carențe ale reformei pensiilor

"Printre cele mai importante reforme se numără introducerea unei formule de calcul al pensiilor mai transparente, paritatea între contribuții și beneficii, egalitatea între bărbați și femei, creșterea vârstei standard de pensionare (63 ani) pentru bărbați și femei, mărirea perioadei contributive (34 ani), posibilitatea de pensionare anticipată, formula de indexare nouă și altele. Cu toate acestea, noua lege nu satisface toate așteptările lucrătorilor: rămân încă lacune, iar o reformă a sistemului de pensii nu poate fi niciodată finalizată - aceasta este o „lucrare continuă”, susține Martin Hutsebaut.

El a menționat că cea mai mare provocare pentru autorități este să găsească acum soluții care ar contribui la creșterea numărului populației angajate oficial în câmpul muncii și la reducerea drastică a ponderii economiei informale.

"Totodată, este necesar de examinat oportunitatea creării unor fonduri private de pensii, însă doar în urma analizei minuțioase a acestui aspect, în contextul realităților social-economice, dar și politice din Republica Moldova”, este de părere expertul belgian.

Advertisement

El al propus modificarea unor articole cu privire la îmbunătățirea condițiilor de pensionare pentru lucrătorii aflați în condiții grele și nocive, asimilarea stagiului de cotizare a perioadelor necontributive de îngrijire a părinților cu vârsta de peste 75 de ani, indexarea pensiilor de fiecare dată când inflația crește peste 2%, diversificarea alocațiilor sociale de stat (pensia socială) în funcție de durata perioadei de contribuție, extinderea drepturilor la pensia de urmaș, asigurarea că munca după pensionare trebuie să rezulte întotdeauna într-o pensie mai mare, deoarece lucrătorii continuă să plătească contribuții și altele.

Ce vor sindicatele

În același timp Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) precizează că deși sindicatele au fost implicate plenar în reformarea sistemului de pensii, elaborând propria viziune asupra conceptului reformei, unele aspecte necesită revizuire.

“Cu toate acestea, am avut obiecții ce se referă la vârsta de pensionare, în special ce ține de majorarea vârstei de pensionare la femei. Ne bucură că a fost introdusă o nouă normă ce se referă la pensia anticipată, de care deja au beneficiat mai bine de 2.000 de bărbați.

Ne îngrijorează însă faptul că a fost anulat dreptul la pensie anticipată pentru lucrătorii care muncesc în condiții nocive. Am sesizat autoritățile despre acest aspect și urmează să identificăm soluții. Totodată, dorim să avem de la autorități informații despre rezultatele implementării reformei în sistemul de pensii, să vedem care sunt neajunsurile și ce poate fi îmbunătățit”, a specificat Sergiu Sainciuc.

Cine vrea să compromită reforma

De notat că expertul belgian constată că unele categorii de persoane ce pierd din facilitățile anterioare la pensionare au inițiat acțiuni ce pun în pericol reforma pensiilor. E cazul judecătorilor, care vor să se pensioneze în condiții speciale, nu ca toți angajații.

"Se consideră contraproductive ultimele evoluții ale hotărârii Curții Constituționale de a considera nule schimbările conform cărora judecătorii se pensionează în condiții generale. Acest lucru poate servi drept precedent pentru alte categorii de lucrători și poate submina în cele din urmă progresul reformei", constată Martin Hutsebaut.

De notat că astfel de facilități beneficiază mai multe categorii de funcționari, polițiști, militari, piloți sau procurori.

Anterior Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a promis o transparență și o echitate în sistemul pensiilor.

Specialistul recomandă ca după doi ani de implementare să se evalueze impactul noii legi. Potrivit lui ar putea fi necesară majorarea subvenției de stat la sistemul de pensii atâta timp cât eforturile guvernului de a reduce economia informală (și, ulterior, veniturile la bugetul de stat) nu vor produce rezultatele scontate. Alte măsuri precum creșterea salariului minim și/ sau reforma fiscală ar putea fi utile pentru a garanta viabilitatea financiară a sistemului de pensii reformat.

Pensionari discriminați de lege

În plus specialiștii și sindicaliștii constată și o serie de prevederi discriminatorii față de unel categorii de pensionari. Astfel recalcularea pensiei pentru pensionarii care continuă să lucreze se aplică doar pentru cei care s-au pensionat după 1 aprilie 2017. Astfel persoanele pensionate înainte de această dată sunt în general discriminați față de pensionarii noi, neavând dreptul la recalcularea și valorizarea pensiilor.

În acest sens ei recomandă efectuarea acestui exercițiu anual, nu doar pentru noii pensionari după startul reformei, ci în mod ideal, și pentru pensionarii mai în vârstă. 

La fel și cu valorizarea retroactivă a pensiilor aflate în plată. Or persoanele pensionate până la 1 ianuarie 1999 nu beneficiază de valorizare. O astfel de măsură va determina o creștere importantă a majorității pensiilor, va spori echitatea pensiilor și va constitui un stimulent important pentru lucrători de a-și declara venitul deplin, consideră Martin Hutsebaut. 

Autoritățile nu planfică deocamdată o revizuire a reformei pensiilor. De notat că din cauza reducerii abrupte a numărului angajaților sistemul asigurărilor sociale a ajuns în prag de colaps. Astfel raportul dintre numărul contribuabililor și cel al pensionarilor a ajuns la relația 1 la 1, pe când sistemul de pensionare este fezabil atunci când raportul este de 4 contribuabili la un pensionar. 

Citiți și: Reforma sistemului de pensii. De la 1 aprilie vor fi recalculate doar pensiile din anii 2001-2008

* * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.    

 This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory.Oportunitati