Gas Natural Fenosa își schimbă sediul de la Barcelona la Madrid

shadow
Luni, 09.10.2017 08:35   1174
Grupul Gas Natural Fenosa (care controlează prin două subsdiare peste 70% din piața de distribuție și furnizare a energiei din Moldova) a aprobat vineri după-amiază decizia de a-și muta sediul de la Barcelona la Madrid, anunță cotidianul El Pais.

Gas Natural Fenosa și motivat acest pas prin "situația politică și socială din ultimele săptămâni din Catalonia“ și „din cauza incertitudinii juridice generate“, scrie într-un raport depus la Comisia pentru piața națională a valorilor mobiliare (CNMV).

O decizie dificilă

Potrivit El Pais, compania a calificat acest transfer ca unul efectiv "atâta timp cât această situație se va menține". Decizia nu a fost ușoară. Cu o istorie de 174 de ani, Gas Natural este una dintre cele mai emblematice companii din Barcelona. E adevărat că aproximativ 10 ani în urmă a fuzionat cu grupul Fenosa, care avea sediu juridic la Madrid.

Potrivit companiei de electricitate, decizia nu afectează "companiile din grup care își prestează serviciile exclusiv în Catalonia".

Gigantul energetic transnațional cu active în mai multe state ale lumii, inclusiv în Moldova, este urmat de alte companii și bănci, speriate de efectele ce le poate avea declararea independenței Cataloniei față de Spania.

Advertisement

Abertis, Freixenet, Dogi, Arquia, Banco Mediolanum. Eurona și Expert Proclinic își mută sediul în afara Barcelonei. CaixaBank, a treia ca mărime din Spania va folosi un decret guvernamental de urgență pentru a-și muta sediul în Palma.

Astfel provincia spaniolă este supusă unor atacuri și amenințări economice și financiare tot mai dure, după aceeași rețetă ca în cazul Brexitului.

Provincia contribuie cu aproximativ 19% la PIB-ul spaniol 

Guvernul central spaniol, companii și agenții de rating deopotrivă au trimis catalanilor mesaje de intimidare. Fitch și S&P, două dintre cele mai mari agenții de rating din lume, au avertizat că ar putea retrograda calificativul datoriei suverane a Cataloniei deoarece tensiunile politice dintre guvernul local și cel central „se vor înrăutăți probabil pe termen scurt“, ceea ce ar putea duce la întreruperea fluxului de lichidități de stat către provincia al cărei guvern local vrea separarea de Spania.

Catalonia este una dintre cele mai bogate și industrializate regiuni ale Spaniei, dar și una dintre cele mai îndatorate. Pentru că datoriile sale au un calificativ nere­comandat investițiilor, provincia nu se poate finanța direct de pe piețe și depinde de guvernul central. Retro­gradarea calificativului va înrăutăți situația financiară a Cataloniei.

Eforturile pentru independență, printre care un referendum ilegal, ale guvernului regional au creat în Spania cea mai gravă criză politică din ultimele decenii. Provincia contribuie cu aproximativ 19% la PIB-ul spaniol și atrage cei mai mulți turiști.

„Guvernul lucrează la modificări legislative pentru că în caz de urgență orice companie își poate muta sediul fără consultarea acționarilor“, a declarat pentru Reuters o sursă din ministerul de finanțe al guvernului central.

Dacă tensiunile dintre Catalonia și Madrid degenerează, băncile vor fi expuse la ieșiri de capital și de aceea s-ar impune măsuri urgente pentru astfel de afaceri.Oportunitati