Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Curtea de Apel Chișinău
  Este examinată cauza civilă SA Rețelele Electrice de Distribuție Nord vs Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 24 octombrie SRL Building Astrom se judecă cu Inspectoratul Ecologic de Stat, SRL Total Construct Ideal, SRL Metaltrade International, SRL Kingspan, și un Centrul de Sănătate Publică.
 • Curtea de Apel Chișinău examinează pe 24 octombrie cauza civilă Basconlux SRL vs Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Gas Natural Fenosa îşi schimbă sediul de la Barcelona la Madrid

1
 • Foto: gasnaturalfenosa.es
Luni, 09.10.2017 08:35   849
Grupul Gas Natural Fenosa (care controlează prin două subsdiare peste 70% din piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei din Moldova) a aprobat vineri după-amiază decizia de a-şi muta sediul de la Barcelona la Madrid, anunţă cotidianul El Pais.

Gas Natural Fenosa şi motivat acest pas prin "situația politică și socială din ultimele săptămâni din Catalonia“ și „din cauza incertitudinii juridice generate“, scrie într-un raport depus la Comisia pentru piața națională a valorilor mobiliare (CNMV).

O decizie dificilă

Potrivit El Pais, compania a calificat acest transfer ca unul efectiv "atâta timp cât această situație se va menţine". Decizia nu a fost ușoară. Cu o istorie de 174 de ani, Gas Natural este una dintre cele mai emblematice companii din Barcelona. E adevărat că aproximativ 10 ani în urmă a fuzionat cu grupul Fenosa, care avea sediu juridic la Madrid.

Potrivit companiei de electricitate, decizia nu afectează "companiile din grup care își prestează serviciile exclusiv în Catalonia".

Gigantul energetic transnaţional cu active în mai multe state ale lumii, inclusiv în Moldova, este urmat de alte companii şi bănci, speriate de efectele ce le poate avea declararea independenţei Cataloniei faţă de Spania.

Abertis, Freixenet, Dogi, Arquia, Banco Mediolanum. Eurona și Expert Proclinic își mută sediul în afara Barcelonei. CaixaBank, a treia ca mărime din Spania va folosi un decret guvernamental de urgență pentru a-și muta sediul în Palma.

Astfel provincia spaniolă este supusă unor atacuri şi ameninţări economice şi financiare tot mai dure, după aceeaşi reţetă ca în cazul Brexitului.

Provincia contribuie cu aproximativ 19% la PIB-ul spaniol 

Guvernul central spaniol, companii şi agenţii de rating deopotrivă au trimis catalanilor mesaje de intimidare.

Fitch şi S&P, două dintre cele mai mari agenţii de rating din lume, au avertizat că ar putea retrograda calificativul datoriei suverane a Cataloniei deoarece tensiunile politice dintre guvernul local şi cel central „se vor înrăutăţi probabil pe termen scurt“, ceea ce ar putea duce la întreruperea fluxului de lichidităţi de stat către provincia al cărei guvern local vrea separarea de Spania.

Catalonia este una dintre cele mai bogate şi industrializate regiuni ale Spaniei, dar şi una dintre cele mai îndatorate. Pentru că datoriile sale au un calificativ nere­comandat investiţiilor, provincia nu se poate finanţa direct de pe pieţe şi depinde de guvernul central. Retro­gradarea calificativului va înrăutăţi situaţia financiară a Cataloniei.

Eforturile pentru independenţă, printre care un referendum ilegal, ale guvernului regional au creat în Spania cea mai gravă criză politică din ultimele decenii. Provincia contribuie cu aproximativ 19% la PIB-ul spaniol şi atrage cei mai mulţi turişti.

„Guvernul lucrează la modificări legislative pentru că în caz de urgenţă orice companie îşi poate muta sediul fără consultarea acţionarilor“, a declarat pentru Reuters o sursă din ministerul de finanţe al guvernului central.

Dacă tensiunile dintre Catalonia şi Madrid degenerează, băncile vor fi expuse la ieşiri de capital şi de aceea s-ar impune măsuri urgente pentru astfel de afaceri.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Energetica și industria   Litigii comerciale   Relații internaționale  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.