Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Parlamentul, cel mai mare beneficiar ai rectificării bugetare

1
 • Parlamentul va primi circa 88 milioane lei pentru lucrările de reparaţie
  Foto: mold-street.com
Luni, 09.10.2017 05:32   1040

Ministerul Finanțelor a pregătit a doua rectificare bugetară din acest an, ce include alocări financiare suplimentare, cu prioritate pentru Parlament, investiții, agricultură, politici și programe finanțate prin bugetele administrației publice locale.

Conform noilor estimări ale instituției, pentru anul 2017, veniturile și cheltuielile bugetului public național se majorează cu 1.263,4 milioane lei și 1.138,0 milioane lei, iar deficitul se reduce cu – 125,4 milioane lei. Ca pondere în PIB veniturile, cheltuielile și deficitul BPN vor constitui 35,6%, 38,4% și 2,8%, respectiv.  

"Drept temei pentru reestimarea veniturilor bugetului de stat au servit încasările la impozite și taxe înregistrate în 8 luni ale anului curent. Comparativ cu veniturile bugetului de stat (aprobat), estimările scontate pentru anul 2017 la acest capitol denotă o creștere de 541,7 milioane lei. Din acestea, încasările la impozite și taxe se majorează cu 2.149,6 milioane lei, la alte venituri - cu 245,7 milioane lei, iar la granturi se estimează diminuări de 1.853,6 milioane lei", susține Ministerul Finanțelor.

Parlamentul - 87,9 milioane suplimentar 

În același cheltuielile bugetului de stat se propun spre majorare cu 416,2 milioane lei sau cu 1,1% față de cele aprobate în buget, suma anuală precizată însumînd 37.796,9 milioane lei.

La unele capitole cheltuielile vor scade, iar la altele vor crește. De exemplu bugetul mai multor proiecte finanțate din surse externe se diminuează cu 546,8 milioane lei, sau cu 20%.

"Diminuarea cheltuielilor în cadrul proiectelor finanțate din surse externe a permis majorarea îndeosebi a cheltuielilor capitale finanțate din surse proprii (inclusiv reparații capitale, finalizarea lucrărilor de construcții, procurare de echipament, dezvoltarea sistemelor informaționale), fără a majora soldul datoriei de stat", susține ministerul Finanțelor.

Printre cei mai mari beneficiari ai rectifăcării bugetare se numără Parlamemtul, instituție inclusă în categoria Serviciilor de stat cu destinație generală. Cheltuielile pentru grupa dată se prevăd cu o creștere de 368,5 milioane lei sau cu 6%, până la 6.475,7 milioane lei.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Legislația și reglementările   Construcții și imobiliare   Corupția   Gestionarea banilor publici  
pentru a vedea articolul intreg pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close