Cine sunt premianții Zilei Naționale a vinului

shadow
Duminică, 08.10.2017 07:40   1313
Performanțele profesioniștilor și companiilor din domeniul vitivinicol, care au obținut succese deosebite în acest an, au fost răsplătite cu premii în cadrul ceremoniei de deschidere a Zilei Naționale a Vinului.

Combinatul Cricova a obținut Premiul mare „pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor și calității excelente a vinurilor autohtone, promovarea imaginii Republicii Moldova ca țară vitivinicolă pe arena internațională, precum și pentru contribuția la dezvoltarea turismului vitivinicol moldovenesc”.

De la Cricova la Comrat 

Iurie Carp, director general Cricova SA, a menționat că este onorat că la aniversarea a 65 de ani de la fondare Combinatul de vinuri „Cricova” a fost distins cu Marele Premiu.

“Anul 2017 a fost plin de provocări pentru compania noastră, dar am reușit să depășim momentele dificile și să ne bucurăm de rezultate frumoase. Datorită echipei noastre unite și profesioniste am reușit să cucerim noi piețe de export, iar produsele noastre au obținut distincții la cele mai prestigioase concursuri și diplome la expoziții naționale și internaționale”, a menționat Iurie Carp.

Medalia „Petru Ungureanu” și titlul „Cel mai iscusit oenolog al anului” a revenit lui Vladimir Hmelevschi, de la „Vinuri de Comrat”, care a spus că un bun oenolog trebuie să fie responsabil de ceea ce produce.

“Vinul este ca un copil, de care trebuie să ai grijă zi de zi, pentru ca să nu își piardă din calități. Unui vin trebuie să îi vorbești, pentru că nouă ni se pare că vinul nu poate vorbi, dar el o face prin arome, gust, culoare și senzațiile pe care ni le oferă. Pentru mine este o mare responsabilitate să am grijă de vinurile pe care le produce compania, dar am alături o echipă de profesioniști cu care mă mândresc.

Advertisement

Dispunem de tehnologii moderne și aspirăm să sporim calitatea vinului și să cucerim noi piețe internaționale”, a declarat acesta.

Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” a fost oferită lui Eugen Pîslaru „pentru merite deosebite în dezvoltarea durabilă a industriei vitivinicole, promovarea și implementarea reformelor cu impact asupra relansării filierei vitivinicole”.

Sergiu Pîslaru, fiul câștigătorului și manager al vinăriei „Sălcuța” a spus că premiul este o dovadă a aprecierii muncii pe care tatăl său a depus-o în sectorul vitivinicol mai bine de 20 de ani.

"El este promotorul și susținătorul mai multor proiecte mari de susținere a industriei vinului. Cu vinurile noastre suntem pe piață din anul 1995, iar acum planificăm să modernizăm fabrica și să plantăm soiuri locale de viță-de-vie.”, a declarat Pîslaru.

Prima participare și prima medalie

Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”, acordată „pentru merite deosebite în domeniul dezvoltării și promovării oenoturismului” s-au învrednicit două companii – „Kara Gani” și „Winetours Moldova”.

Larisa Cervin, vinificator, „Kara Gani”: „Pentru noi este foarte emoționant să primim o distincție atât de prestigioasă, deoarece astăzi pentru prima dată participăm la Ziua Națională a Vinului și expunem produsele noastre în Piața Marii Adunări Naționale. Le mulțumim partenerilor strategici, cu susținerea cărora am început să promovăm oenoturismul, iar munca noastră a fost apreciată cu acest premiu.”

Veronica Tomescu, cofondator și director, „Winetours Moldova”: „Este o mare onoare să primim acest premiu și mulțuim pentru aprecierea eforturilor noastre. Noi iubim Moldova și Vinul Moldovei, iar misiunea noastră este de a oferi experiențe vinicole uimitoare și memorabile în țara noastră, prin oferirea unor servicii de primă clasă. Suntem siguri că Moldova se va regăsi foarte curând în topul preferințelor călătorilor internaționali.”

Candidaturile pentru premiile de excelență în sectorul vitivinicol au fost propuse și evaluate de o comisie republicană formată din experți în domeniu, distincțiile fiind oferite, în mod tradițional, de Ziua Națională a Vinului.

Cea mai mare sărbătoare a tradițiilor se desfășoară pe 7-8 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale. Genericul „Păstrăm legenda vie” îndeamnă consumatorii să devină prietenoși nu doar vinului de calitate, care trebuie consumat conștient și moderat, ci și mediului înconjurător.

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și cu susținerea partenerului general „Moldova Agroindbank”.Oportunitati