Miza primei vizite în Moldova a unui șef de Guvern al Ucrainei din ultimii 16 ani

shadow
Sâmbătă, 07.10.2017 05:40   2505
Prim-ministrul Ucrainei, Volodimir Groisman, a efectuat vineri, 6 octombrie, o vizită oficială în Republica Moldova. A fost prima vizită în țara noastră a unui șef al Executivului de la Kiev în ultimii 16 ani, ceea ce spune mult despre relațiile pe care le avem cu vecinul din Est.

Oficialul ucrainean a avut întrevederi cu Premierul Pavel Filip și Speakerul Andrian Candu. De asemenea, împreună cu premierul moldovean, Groisman a discutat cu oamenii de afaceri în cadrul evenimentului de închidere a Forumului „Moldova Business Week 2017”, unde a ținut și o scurtă cuvântare. 

Ce au semnat cei doi premieri?

Punctul aparent cheie al vizitei a fost semnarea unei Foi de parcurs pentru dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene. Asta cel puțin în opinia Guvernului de la Chișinău.

"Prim-miniștrii Pavel Filip și Volodimir Groisman au semnat Foaia de parcurs pentru dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene pentru anul 2018, care stabilește direcțiile prioritare pe agenda bilaterală și exprimă intenția fermă a celor două state de a continua colaborarea în implementarea Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană", se arată în comunicatul de presă al guvernului Moldovei.

În cel difuzat de Executivul de la Kiev, se precizează însă contrariul: "decizia finală cu privire la o serie de probleme, în primul rând cele economice se va lua până la sfârșitul anului". 

Intensificarea eforturilor pentru interconectarea energetică

"Printre prioritățile menționate în document se regăsește intensificarea eforturilor comune pentru interconectarea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și ale Ucrainei cu sistemul energetic european și pentru asigurarea căilor alternative de aprovizionare cu gaz natural. 

De asemenea, autoritățile se pronunță pentru valorificarea potențialului de transport al celor două state în direcția europeană, inclusiv prin construcția podului în preajma localităților Soroca și Iampol, restabilirea sectorului de cale ferată „Basarabeasca – Berezino”, dar și pentru includerea traseului „Edineț – Vinița” în rețeaua trans-europeană de transport TEN-T", scrie în comunicatul de la Chișinău.

Advertisement

Ucrainenii nu spun o vorbă despre acestea. Posibil că pentru ei nu prezintă un interes major.

Chestiunea Complexului Hidroenergetic Nistrean 

O mai mare atenție însă se atrage la "Acordul privind colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, precum și finalizarea procesului de negocieri privind recunoașterea reciprocă a drepturilor de proprietate, reglementarea juridică a condițiilor de exploatare a Complexului Hidroenergetic Nistrean și demarcarea frontierei de stat în zona localității Giurgiulești și a Centralei Hidroelectrice Nistrene".

Prim-ministrul Ucrainei a susținut însă că "creșterea capacității (de generare a energiei) a Centralei Hidroelectrice Nistrene este un element cheie al securității energetice a ambelor țări".

"Prin urmare, Ucraina și Moldova trebuie cât mai curând posibil, să rezolve toate problemele, să coordoneze și să semneze un document important - Acordul privind funcționarea complexului Hidroenergetic Nistrean", se arată în comunicatul de la Kiev.

În același timp ecologii susțin că acest megaproiect energetic poate distruge ce a mai rămas din flora și fauna întregului curs inferior al Nistrului.

Citiți și:

Megaproiectul energetic pe Nistru. Moldova negociază cu Ucraina 

O atenție deosebită a fost acordată și proiectelor de mediu, și anume monitorizării și evaluarea calității apei. În acest context, părțile au convenit cu privire la instituirea unei Comisii interguvernamentale în cadrul Acordului interguvernamental privind cooperarea în protecția și dezvoltarea durabilă a bazinului fluviului Nistru.

Documentul semnat la Chișinău este o continuare a Foii de parcurs privind dezvoltarea colaborării moldo-ucrainene pentru anul 2017, care a fost semnată în luna februarie de Pavel Filip și Volodimir Groisman. 

În comunicat se mai spune că Foaia de parcurs mai prevede continuarea controlului în comun în punctele internaționale de trecere a frontierei moldo-ucrainene și dezvoltarea parteneriatul pentru asigurarea managementului integrat al frontierei în baza standardelor europene, inclusiv pe sectorul transnistrean.



Oportunitati