Motivul pentru care a fost reținută viceministra Finanțelor

shadow
Vineri, 06.10.2017 15:14   3842
Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au reținut, pe 6 octombrie, pe viceministra Finanțelor Maria Carauș, dar și trei oameni de afaceri, într-un dosar ce vizează fapte de corupție, exprimate prin tentativa de trucare a unor licitații publice.

Centrul Național Anticorupție anunță că atât demnitarul, cât și reprezentanții agentului economic sunt suspectați de corupere pasivă și activă.

CNA: la mijloc, o "recompensă" de 5% dintr-un contract de 15 milioane lei

"Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada august 2017 - prezent, unul dintre viceminiștrii Finanțelor, cunoscând că, prin Hotărârea Guvernului nr.573, din 19 iulie 2017, s-a dispus alocarea sumei de 15.000.000 lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Instituției medico-sanitare publice Spitalul Clinic Republican, ar fi încercat să convingă persoane din conducerea spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de decizia ei, iar pentru ca spitalul să beneficieze de suma menționată, trebuie să i se ofere o recompensă.

Advertisement

De asemenea, funcționara ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparație și renovare a instituției, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017 când se va rectifica bugetul", se arată într-un comunicat al CNA.

Citiți și: Percheziții la viceministrul Finanțelor. Maria Carauș a fost escortată de ofițerii CNA

Totodată, CNA, menționează că "în continuarea intențiilor sale infracționale, viceministrul Finanțelor i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican să favorizeze reprezentanții unor companii de practică afaceri în domeniul construcțiilor la licitația publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie 2017. În schimbul desemnării acestora drept câștigători, demnitarul i-ar fi promis reprezentantului instituției o recompensă de 5 la sută din suma alocată, iar 5 procente i-ar fi revenit ei".

Maria Carauș a negat faptele incriminate, susținând că este nevinovată.

Corupere pasivă

În acest caz, procurorii și CNA au pornit o cauză penală pentru corupere pasivă și activă. Asta după ce reprezentantul Spitalului Republican a denunțat fapta, imediat fiind dispuse toate acțiunile pentru documentarea, sub toate aspectele, a cazului.

"Pentru confirmarea probatoriului, astăzi au fost efectuate percheziții la domiciliile, automobilele, oficiile și birourile de serviciu ale viceministrului Finanțelor și agenților economici implicați. Ca rezultat, au fost reținute patru persoane, între care un viceministru al Finanțelor și trei oameni de afaceri", susține CNA.

Legislația în vigoare prevede de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8.000 la 10.000 unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.



Oportunitati