De ce nu se reconstruiesc drumurile naționale

shadow
Joi, 05.10.2017 18:22   1834
Companiile străine continuă să facă promisiuni că vor realiza la timp și calitativ reabilitarea drumurilor naționale, iar autoritățile caută soluții pentru a nu pierde zeci și sute de milioane de euro, banii alocați de donatorii internaționali.

Astfel, după ce timp de trei ani foștii miniștri ai Transporturilor Vasile Botnari și Iurie Chirinciuc cereau companiilor străine respectarea angajamentelor contractuale, acum a venit rândul viceprim-ministrului Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii.

Mobilizare maximă

Oficialul a solicitat companiiilor Evrascon JSC din Azerbaidjan și Impresa Pizzarotti & C S.p.A din Italia, antrenate în construcția și reabilitarea drumurilor naționale pe traseele R 1 (Chișinău – Ungheni – Sculeni) și R16 (Bălți – Fălești – Sculeni), mobilizare maximă în realizarea prevederilor contractuale, deoarece din diferite motive lucrările pe porțiunile respective de drum sunt organizate nesatisfăcător, depășind termenii stipulați în contracte.

În cadrul unei întrevederi cu administrația locală a companiilori, vicepremierul Octavian Calmîc a cerut și prezentarea de planuri săptămânale de efectuare a lucrărilor, care vor permite monitorizarea proceselor, și stabilirea unor termeni reali de finalizare a lucrărilor.

Advertisement

Oficialul a mai menționat că din partea autorităților naționale va fi acordat tot suportul pentru realizarea obligațiunilor contractuale, eliminate toate barierele birocrate și de alt gen în obținerea autorizărilor sau altor permise pentru activitate.

La rândul său, reprezentanții companiei azere Evrascon JSC au raportat că la moment și-au concentrat toate eforturile pentru realizarea lucrărilor pe cele două segmente de drum, aflate în gestiune, în așa mod ca până în luna iunie 2018, toate lucrările de construcție și reabilitare să fie finalizate.

Cum va reuși să facă lucrări ce nu au fost efectuate în decurs de trei ani nu este clar.

Compania italiană Impresa Pizzarotti & C S.p.A a invocat mai multe probleme în realizarea lucrărilor, precizând că pe parcursul perioadei reci a anului va desfășura volumul necesar de lucrări preparatorii, care vor permite ulterior accelerarea lucrărilor de construcție și reabilitare a drumurilor.

Cele două porțiuni de traseu, gestionate de Impresa Pizzarotti & C S.p.A, urmează a fi date în exploatare până în toamna 2018.

De notat că atât autoritățile, cât și companiile preferă să rezolve în culise problemele iscate.

Anterior s-a anunțat că din 16 contracte de reabilitare a drumurilor, semnate cu companii străine și finanțate din fondurile partenerilor străini, 10 sunt compromise și necesită decizii urgente de reziliere a acestora și selectarea unor noi companii pentru efectuarea lucrărilor.

Citiți și:

Contracte de câteva miliarde au fost compromiseOportunitati