Soluția aleasă de Guvern pentru a salva de la faliment Calea Ferată

shadow
Joi, 05.10.2017 04:38   3972
Executivul a aprobat în sfârșit Concepția pentru restructurarea sectorului feroviar și a Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM) pentru anii 2018-2021.

"Documentul vine să asigure modernizarea infrastructurii feroviare și dezvoltarea acesteia în vederea asigurării sustenabilității financiare și sporirii atractivității Căii Ferate pentru transportatorii naționali și internaționali", anunță Guvernul.

Situație devastatoare la CFM

De fapt Executivul nu avea o altă soluție. O recunoaște chiar în documentul aprobat. "Situația actuală în sectorul feroviar în sine și a CFM, în special este devastatoare", se arată în documentul elaborat de experții de la compania EGIS.

Astfel în ultimii cinci ani, întreprinderea de stat a generat pierderi de circa 920 de milioane lei. Pierderile au crescut în ultimii ani din cauza scăderii numărului de pasageri, în special pentru transportul internațional. Totodată veniturile sunt în continuă scădere. 

În aprilie 2016, CFM avea 9.948 de angajați. Aproape 40% din totalul cheltuielilor au reprezentat salarii și contribuții. Indicatorul ”Angajat/ km linie” în Moldova este printre cele mai mari în comparație cu alte căi ferate europene, se arată în document.

Necesar de 300 de milioane euro

Starea tehnică nu este mai încurajatoare decât situația financiară. Infrastructura este veche și slab întreținută. 

Conform Planului de Investiții 2014 - 2020 al CFM, infrastructura feroviara din Moldova ar necesita investiții de aproape 300 milioane euro pana în 2020 în vederea îmbunătățirii calității și a siguranței.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Transport și turism   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati